KIDA NA DESNO? Milorad Pupovac: ‘Razilazim se s Kukuriku koalicijom!’

Autor: S. Vučković

"Radi se o još jednom političkom manevru Pupovca koji je uvijek gledao unaprijed. On takvu politiku vodi cijeli život. Iako se do sada deklarirao kao Jugoslaven, antifaštista i ne znam što sve ne, on sad uočava pad popularnosti vladajuće koalicije i topi ledeni brijeg između sebe i HDZ-a", analizira Jovan Ajduković, predsjednik srpske Naše stranke.

Kako se bliže izbori i kako vladajuća stranka sve više pada u nemilost naroda, Milorad Pupovac, dojučerašnji “fan” Kukuriku koalicije, mijenja politiku. Iako je riječ o koaliciji kojoj je Pupovac bio kandidat za europarlament, ljubav je ubrzano počela pucati po svim šavovima.

“Kritičan sam zbog toga što ne rade u skladu s usuglašenim programom Vlade i što ne rade u skladu sa zahtjevom prilika. Bit ćemo kritični i ubuduće. Koliko god bude trebalo, i to s lijeve, socijaldemokratske pozicije. Osim toga, kritični smo i zbog toga što prave greške u vođenju Vlade i u komuniciranju Vladinih politika s građanima i s javnošću. Razilazimo se oko razumijevanja uloge države u ekonomiji. Oni se rukovode pravilom: što slabija država, to jača ekonomija. Mi mislimo da je to pogrešno. I to iz dva razloga: prvo, s takvom logikom ovakva slaba, neinstitucionalizirana država teško da će moći funkcionirati kako treba i u osnovnim funkcijama – sigurnosti za sve, pravičnosti za sve i administrativne pristupačnosti za sve; drugo, ako naša država neće preuzeti ulogu oživljavanja naše ekonomije, u prvom redu poljoprivrede, industrijalizacije i energije, to će uraditi druge države sa svojim investitorima i investicijskim programom, a naša će im samo osiguravati povoljne “tržišne uvjete” i “sigurnost investiranog kapitala”. Također se razilazimo oko toga koliko štednje i koliko razvoja. Mi smatramo da je budžetska štednja koja nije praćena politikom razvoja veoma opaka i vodi s jedne strane u daljnje smanjivanje prava, a s druge strane ne osigurava pretpostavke za ekonomski rast, već za ekonomsku stagnaciju. To je unekoliko uvidio ministar Lalovac kad su u pitanju pogubni efekti štednje, ali nedostaju ekonomske mjere rasta. I premijer je o tome počeo govoriti, ali još ne vidimo mjere koje bi potvrdile njegovo opredjeljenje. Na kraju, na vanjskopolitičkom planu ostali smo i dalje zarobljenici eurocentrističke politike. Nismo uspjeli razviti efektivnu, pragmatičku evropsku politiku kao ni regionalne ni neevropske politike prema područjima poput Azije i Rusije”, “opeglao” je Pupovac političke partnere koji su do jučer uživali njegovu svesrdnu podršku.

Nagki zaokret Milorada Pupovca primjetio je i jedan od njegovih najvećih kritičara, predsjednik srpske “Naše stranke”, Jovan Ajduković:

– Radi se o još jednom političkom manevru Pupovca koji je uvijek gledao unaprijed. On takvu politiku vodi cijeli život. Iako se do sada deklarirao kao Jugoslaven, antifaštist i ne znam što sve ne, on sad uočava pad popularnosti vladajuće koalicije i topi ledeni brijeg između sebe i HDZ-a. Nikada nije bio svjestan, za razliku od mene koji sam oduvijek sklon HDZ-u, da su Srbi dobili najviše upravo u doba te stranke. U vrijeme njihove vlasti, ovdje u Vukovaru nije bilo “bratstva i jedinstva”, ali je bilo korektne suradnje. Ovo njegovo “zaokretanje” na neki način smatram i skretanje pozornosti na sebe. Pupovac je osoba bez boje, okusa i mirisa, nervozan je čim ga nema u medijima… I ne podnosi nikoga oko sebe. To možete vidjeti po vještini kojom od očiju javnosti sklanja Vojislava Stanimirovića koji je, zapravo, prvi čovjek SDSS-a – zaključio je Ajduković.

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.