KBF proslavio svoj Dan, kardinal Bozanić poručio: ‘Ideja susreta je u središtu nastojanja pape Franje da Katolička crkva iziđe iz vlastite udobnosti’

Autor: Hina/T. Pšenko

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) Željko Tanjić istaknuo je pak kako pravi odgoj treba poticati formiranje ljudske osobe, a diplomandima je poručio da ih čeka mnogostruko poslanje u Crkvi i društvu te im zaželio da ih na tome putu vodi Duh Sveti.

Katolički bogoslovni fakultet (KBF) Sveučilišta u Zagrebu proslavio je u srijedu svoj Dan, a njegov veliki kancelar kardinal Josip Bozanić na svečanosti je istaknuo da je ideja susreta u središtu nastojanja pape Franje da Katolička crkva iziđe iz vlastite udobnosti i ima hrabrosti poći na periferije koje trebaju svjetlo evanđelja.
Kardinal Bozanić poručio je okupljenim uzvanicima, profesorima i studentima KBF-a, koji su primili diplome studija teoloških znanosti i diplomantima svih studijskih smjerova koji se izvode na fakultetu, da budu “protagonisti Isusove civilizacije ljubavi i mira”.

Na početku svečanosti, nazočne je pozdravio dekan KBF Tonči Matulić čestitajući Dan fakulteta svim profesorima, studentima i djelatnicima, a posebice magistrandima, licencijandima i diplomantima, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskup Bozanić izrazio je želju da KBF bude “unutar sebe, u svome Sveučilištu i u glavnome gradu naše domovine sredstvo i mjesto gdje se promiče kultura susreta, kultura zajedništva sa svim ljudima našega vremena, kako bismo bili protagonisti nove, Isusove civilizacije ljubavi i mira”. Istaknuo je kako mu je čast pozdraviti mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga gospodinaPorfirija Perića i predstavnike drugih crkvenih i vjerskih zajednica.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras podsjetio je kako je upravo KBF jedan od temeljnih za Sveučilište zbog svoga ekumenskoga djelovanja, promicanja ljubavi i komunikacije.

Izaslanica ministra obrazovanja, znanosti i sporta, njegova pomoćnica Ružica Beljo Lučićposebice se osvrnula na nedavno provedeno vanjsko vrednovanje kvalitete koje je pokazalo da se KBF, koji ima dugu tradiciju, svojim kreativnim i dinamičkim duhom usredotočuje na budućnost.

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) Željko Tanjić istaknuo je pak kako pravi odgoj treba poticati formiranje ljudske osobe, a diplomandima je poručio da ih čeka mnogostruko poslanje u Crkvi i društvu te im zaželio da ih na tome putu vodi Duh Sveti.

Dan KBF-a čestitali su i gosti, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu Ante Mateljan u ime visokih teoloških učilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prodekanica Teološkoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani Mateja Pevec Rozman, prodekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Beogradu Zoran Krstić te dekan Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Sikirić u ime nazočnih dekanica i dekana sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta.




Dekan Matulić podnio je izvješće o životu i radu KBF-a u protekloj godini, a vrhunac svečanosti bila je svečana prisega licenca znanosti te diplomiranih studenata svih studijskih smjerova s dodjelom diploma. Veliki kancelar uručio je povelje najuspješnijoj diplomantici i za najbolje studentske znanstvene radove te najbolji uspjeh u studiju, a poveljama zahvalnosti nagrađeni su profesori i djelatnici fakulteta.

Autor:Hina/T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.