fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

KAZNENO PRIJAVLJENA PLENKOVIĆEVA MINISTRICA! Novi veliki skandal: Spominje se termin za prodaju Podravke

Autor: Iva Međugorac

Član Uprave Belupa Marko Đerek nedavno je prodao 7500 opcijskih dionica Mesnoj industriji Braće Pivac, vijest je to koju prenosi portal Danica.hr na kojem se podsjeća da je Đerek te dionice preuzeo od Podravke da bi ih potom na burzi utržio za basnoslovnih 4,59 milijuna kuna. Pivci slijedom toga danas raspolažu da 234.159 dionica čija tržišna vrijednost iznosi oko 144 milijuna kuna, te su time ujedno osmi dioničari ove koprivničke kompanije gdje su se s udjelom od oko 3,3 posto smjestili odmah iza mirovinskih i državnih fondova.

Inače je Podravka u prošla dva tjedna otpustila 15.800 vlastitih dionica tržišne vrijednosti od 9,7 milijuna kuna u korist aktualnih i bivših menadžera kompanije.

Prvotno su dva bivša menadžera krajem listopada iskoristila pravo na ukupno 8.300 opcijskih dionica, a zatim je to pravo iskoristio i Đerek za vlastiti godišnji paket od 7500 dionica koje je prodao dalje na burzi. Danas Podravka više ne posjeduje niti 100 tisuća vlastitih dionica, što je značajno manje od količine koja je dodijeljena menadžerima, i što je ponovno u koprivničkom kraju probudilo glasine o prodaji ovog koprivničkog diva koji bi pod vodstvom bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić mogao doživjeti sudbinu Agrokora.


Uvertira u prodaju Podravke?

”Dalić je u Podravku uvela svoje kadrove, rasporedila ih po menadžerskim pozicijama, i to je po mnogima uvertira u ono o čemu se dugo govori, o prodaji, privatizaciji Podravke za koju su se Pivci očito jako zainteresirali. Govorimo o grupaciji s ozbiljnom profitabilnošću, oni bi s Podravkom preuzeli dominantnu ulogu u hrvatskoj prehrambenoj industriji, a to nije mala stvar. Pivci su na sličan način krenuli ulaziti i u Kraš, ovo je isti modus operandi”, objašnjava naš dobro upućeni sugovornik iz Koprivnice te napominje kako se Vlade premijera Plenkovića već dugo nastoji riješiti Podravke.

”To je obaveza koju su preuzeli u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, odnosno u poglavlju Unaprjeđenje upravljanja državnom imovinom gdje stoji kako će država prodati udjele u svim poduzećima koja nisu od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku”, podsjeća naš sugovornik te navodi da se uz to planira revidiranje postojećih popisa na 39 tvrtki od posebnog državnog interesa na način da bi se neke od njih s liste izbacile i tako pripremile za privatizaciju zbog koje u Podravci negoduju te napominju da se s Pivcima Kraš srozao ne samo po kvaliteti proizvoda, nego i po pitanju odnosa prema radnicima kojih je iz dana u dan sve manje. ”Najkasnije do šestog mjeseca 2026. godine država će prodati svojih 20 posto dionica Podravke”, govori naš sugovornik te napominje da je osim Pivaca jedno vrijeme za preuzimanje Podravke bio zainteresiran i Emil Tedeschi.

Prijava protiv ministrice Vučković

”Dalić se nedavno do kraja riješila kadrova pokojnog Marina Pucara, a sada bi Podravka mogla na bubanj, to je nešto što građani Hrvatske ne bi smjeli dopustiti, Podravka bi morala ostati tvrtka od strateškog državnog interes. Pa i Vlada uzima dobit iz Podravke, a ovo što se sprema je kaos, vidite i sami gdje su danas naši najveći poljoprivredni kompleksi i kako se danas njima igra preko šeika i ruskih bankara, ne možemo dopustiti da Podravka doživi tavu sudbinu”, uvjerava naš sugovornik.

No, dok se Pivci interesiraju za Podravku u Nacionalu je ovih dana osvanula vijest o kaznenoj prijavi koju su protiv ministrice poljoprivrede Marije Vučković i njenih najbližih suradnika podnijeli kooperanti međimurske tvrtke Vajda u kojoj navode da je ona u suradnji s braćom Pivac počinila subvencijsku prevaru. Sve u svemu ova situacija ni iz jednog ugla nije ugodna za premijera Plenkovića i njegovu Vladu, a Pivci bi kao i uvijek do sada iz ove priče mogli izaći kao dobitnici, baš kao što je to bio slučaj s Krašem.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.