Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KAVA ZBOG KOJE ĆORIĆ OSTAJE BEZ POZICIJE! Misterij ‘zeta’ koji je odlučio propjevati: Godinama ga je vukao za sobom

Autor: Iva Međugorac

Burno je zadnjih nekoliko dana u vladajućim redovima, a kako i ne bi bilo, kada se polako, ali sigurno raspetljavaju okolnosti koje prethode podizanju optužnice protiv bivše kninske gradonačelnice i nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac. Kako se optužnica bliži, tako se načimaju i članovi Vlade premijera Andreja Plenkovića pa se tako posljednjih dana po kuloarima sve učestalije govori o tome kako se ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću bliži kraj te da bi uskoro mogao odstupiti s dužnosti, spašavajući ostatak družine od medijske hajke koja je uslijedila nakon što se saznalo što je Uskoku o aferi Vjetroelektrane otkrio njegov nekadašnji suradnik Domagoj Validžić.

Upućeni svjedoče da je Validžić godinama bio ‘desna ruka’ ministra Ćorića, a nije nepoznanica da je poziciju pomoćnika ministra gospodarstva napustio nakon što ga je obuhvatila istraga o aferi Vjetroelektrane, čija je glavna protagonistica bivša HDZ-ovka Rimac. ‘Miču Validžića da bi sačuvali Ćorića’, još se tada po političkim kuloarima govorilo o njegovoj ostavci, a govorilo se i kako je Rimac iza zatvorenih vrata remetinečke ćelije zazivala ime ministra gospodarstva i njegove supruge pa se tvrdilo da će oni biti prva meta njenog osvetničkog pohoda.

Validžić koji je obuhvaćen istragom koju Uskok vodi protiv Rimac radi pogodovanja pri izgradnji vjetroelektrane Krš-Pađene, Uskoku je prema pisanju medija otkrio kako mu je upravo Ćorić naložio da se izađe u susret investitorima, odnosno Milenku Bašiću i njegovom C.E.M.P.-u. Nije zgoreg podsjetiti da se s Bašićem u tajnosti, a po zagovoru bivše ministrice Gabrijele Žalac sastajao i ministar financija Zdravko Marić pa je i iz toga vidljivo u kojoj je mjeri ova priča problematična po premijera Plenkovića i njegovu Vladu. Kako bi potkrijepio svoje teze o Ćoriću Validžić je Uskoku dostavio prepisku s ministrom, a iz njih se pak naslućuje da je Bašiću izašao u susret baš po njegovom nalogu. Uskok je inače istragu u slučaju vjetroelektrane proširio na Validžića kojega se tereti za izradu pozitivnog mišljenja za vjetropark,  mada njegovi investitori nisu zadovoljavali formalne uvjete. Smatralo se kako je Ćorićev bivši pomoćnik to učinio na svoju ruku, i po nalogu Rimac, no Validžić je u svojoj obrani otkrio kako je tu odluku donio uz Ćorićev blagoslov.

Čuo od Rimac

Prema Validžićevim tvrdnjama, od Rimac je čuo da je Ćorić s investitorom Bašićem popio kavu, a da priča nije bezazlena po Ćorića jasno je i iz Validžićevih tvrdnji o tome da ga je ministar pozivao u svoj ured gdje je inzistirao da se ispoštuju zahtjevi investitora. Kako god da bilo, situacija za ministra gospodarstva nije nimalo ugodna, toga je svjestan i on sam pa se stoga i iz Ćorićevih izjava u kojima tvrdi da ne misli biti uteg stranci, i Vladi može naslutiti kako i on nagoviješta svoj kraj.

Ne treba u kontekstu ove priče zaboraviti da je Validžić bio Ćorićev pomoćnik i u vrijeme dok je on upravljao Ministarstvom zaštite okoliša, njih dvojica navodno uistinu jesu nerijetko kontaktirali o slučaju Bašić kako bi mu ishodovali veće otkupne cijene energije, te se time pokušavala podebljati zarada njegove tvrtke čiji je suvlasnik zajedno s Draganom Stipićem. S Rimac je pak Validžić komunicirao neprestance, a ona mu se obraćala sa ‘zete’ pošto je oženio njenu rođakinju Anitu Validžić, bivšu stručnu suradnicu u Ministarstvu poljoprivrede, koju je također pokosila proširena istraga.

Supružnici Validžić rodom su iz Knina, generacijski su bliski Josipi Rimac, a u Vladi vjeruju kako nije nemoguće da su Ćorića odlučili zajednički ‘utopiti’. Ono što se danas problematizira oko Ćorića u jeku afere Vjetroelektrane problematizirao je njegov prethodnik u Ministarstvu zaštite okoliša, bivši Mostov ministar koji je svojevremeno tvrdio kako je četiri mjeseca prije Ćorićeva dolaska na čelo spomenutog resora zaustavio sporni projekt dajući mu uvjetno mišljenje, par tjedana prije nego što je Ćorić suprotno odluci svojeg prethodnika Bašićevom projektu izdao pozitivno rješenje za njegova pomoćnika imenovan je načelnik Sektora za energetiku, odnosno Validžić čija je cijela karijera usko vezana uz energetski sektor. Validžić je kako tvrde upućeni bio uključen u projekt Krš-Pađene, a Rimac je preko njegove supruge Anite Validžić rođene Čulina preko njega vjerojatno i došla do ministra.

Njih su dvije rodbinski povezane, a djevojačko prezime Josipe Rimac je Čulina. Njih su dvije godinama bile prisne, družile su se, fotografirale pa i sretale s raznim utjecajnim HDZ-ovcima, koji se sada nastoje distancirati i od Rimac, i od bračnog para Validžić koji je svoju karijeru izgradio daleko od očiju javnosti. I Anita, i Domagoj Validžić članovi su HDZ-a, žive u Velikoj Gorici, a i samim HDZ-ovcima misterij je kako je Vadlidžić stasao u Ćorićeva ključnog čovjeka za energetiku. Međutim, oni koji Validžića poznaju podsjećaju da je u njegovoj nadležnosti bila Služba za obnovljive izvore energije te da on zna sve ministrove tajne.
Ta njegova saznanja očigledno postaju golemi uteg za ministra Ćorića, koji se sve teže nosi s medijskim pritiskom jer kako za sada stvari stoje postoji mogućnost da se Rimac radi slučaja Bašić sastajala s Validžićem, u jednom od snimljenih razgovora spominje se kako je ona doista popila kavu s ministrom Ćorićem. Ako je to uistinu točno, onda je Ćorić morao biti informirao o nezakonitim akcijama svojeg pomoćnika i bivše državne tajnice, a uz to, nije nemoguće da je i Ćorić s ovim kontaminiranim dvojcem bio uključen u smišljanje scenarija kojim bi se pomoglo vlasnicima vjetroparka izmjenom odluke HROTE-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.