HNiP

Katja Kušec predložena u Vijeće za elektroničke medije, iz HND-a misle da nije zaslužila

Autor: Dnevno

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) protivi se prijedlogu imenovanja Katje Kušec, urednice Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednice udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP), članicom Vijeća za elektroničke medije (VEM), piše Jutarnji.hr. Izbor Katje Kušec vrlo je jasna poruka i novinarima i novinarstvu, navodi se u priopćenju HND-a koji je zgrožen ovakvim izborom Vlade i Odbora za medije Hrvatskog sabora.

Za HND problematična je uloga Katje Kušec u HNIP-u, udruzi koju je osnovala, među ostalim, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija, najoštriju mjeru istog tog vijeća za čiju je članicu Kušec sada predložena.

Ipak, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora podržao je 5. lipnja Vladin prijedlog imenovanja K. Kušec u Vijeće za elektroničke medije, i to sa sedam glasova za i jednim suzdržanim, a u srijedu, 12. lipnja, raspravljat će se o njezinu imenovanju na plenarnoj sjednici Sabora, piše Jutarnji.

Problematično je, smatra HND što Kušec godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se suočavaju hrvatski novinari. Dodaju da izabrane osobe trebaju biti “javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvoj civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.