fbpx

Kardinal Bozanić: Nezaposlenost i medijski senzacionalizam vode u duhovnu smrt

Autor: hina

Posebno se pak osvrnuo na medijski senzacionalizam, koji nas "hrani negativnim vijestima" i onemogućava da sagledamo i dobre strane života, a za bijeg suvremenog čovjeka od istinitog i punog života prozvao je "razne opijume, drogu, konzumerizam, tabletomaniju, erotizam i opijenost modom".

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio rastuću nezaposlenost, konzumerizam, medijski senzacionalizam i raspad obitelji, za koje je rekao da suvremenog čovjeka vode u duhovnu smrt.

>>> Uskrsna čestitka kardinala Bozanića

Čovjeka se danas osuđuje na smrt kada ga se onemogućuje da radi. Nezaposlenost i otpuštanja s posla grijeh su našega vremena, koji unosi patnju i nemir u obitelj, upozorio je kardinal.


Kritike je uputio i nastojanjima da se pojedinca “tobože oslobodi odgovornosti i zauzimanja za budućnost”, ustvrdivši da mu se time oduzima aktivna uloga i nada. Kršćanin mora biti nositelj nade, onaj koji radom i nadom stvara bolje temelje života, te vidi dobro u onome što rade njegov brat ili sestra, istaknuo je Bozanić.

U pošasti izbjegavanja odgovornosti izdvojio je zaustavljanje razvoja ljudskog života i umnažanje pobačaja – “kada se pod maskom zalaganja za ljudska prava ozakonjuje, opravdava i promiče uništavanje ljudskoga života na samom početku”.

Posebno se pak osvrnuo na medijski senzacionalizam, koji nas “hrani negativnim vijestima” i onemogućava da sagledamo i dobre strane života, a za bijeg suvremenog čovjeka od istinitog i punog života prozvao je “razne opijume, drogu, konzumerizam, tabletomaniju, erotizam i opijenost modom”.

“U današnjem svijetu koji teži samo za senzacijom, i to po pravilu što je crnija to je izazovnija, potreban je novi odgoj koji će čovjeku pomoći da se raduje i nada i da vidi i dobro u svome bližnjem”, poručio je kardinal, podsjetivši na Isusove riječi “što god učiniste nekom od moje najmanje braće, meni učiniste”. Tradicionalno, kardinal je upozorio na važnost uloge obitelji, osudivši razmirice, svađe i rastave bračnih drugova koje “sprječavaju sretan život i razvoj nedužnog djeteta”.

Pozvavši vjernike da spremno prihvate žrtvu, pomažu braći i slave života, kardinal je zazvao uskrsno svijetlo da im rasvijetli život.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.