Karcinom dojke u Hrvatskoj je i dalje u porastu

Autor: hina

Rak dojke u porastu je i kod mlađe populacije, a granica se sve više spušta. Stoga su iznimno važni ne samo preventivni pregledi već i primarna prevencija, što uključuje promjenu rizičnih čimbenika današnjeg nezdravog načina života.

U Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu, upozoreno je danas na humanitarnoj akciji “Dan narcisa” kojoj je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke.

Udruga za podizanje svijesti žena o raku dojke Europa Donna Hrvatska upozorila je da je rak dojke u porastu i kod mlađe populacije i da se granica sve više spušta. Podsjetila je na važnost ne samo preventivnih pregleda već i primarne prevencije, što uključuje promjenu rizičnih čimbenika današnjeg nezdravog načina života.

“Rizični čimbenici mogu biti povezani s trećinom novih karcinoma dojke, a to je fizička neaktivnost, pretilost, nezdrava prehrana, pušenje, alkohol i razne hormonske terapije”, rekla je predsjednica te udruge Nada Kraljević, istaknuvši kako se ranim otkrivanjem karcinoma on može i izliječiti.

Humanitarna akcija “Dan narcisa” čiji je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke održana je danas tradicionalno na Trgu Petra Preradovića, a narcise su prodavali i predsjednik Republike Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina.

Akciju su organizirali Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba.

“Cilj Europe Donne Hrvatska je donošenje nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i nacionalnog programa liječenja u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom gdje će svaka žena imati potpuno jednako pravo na optimalnu dijagnostiku i liječenje te palijativnu skrb, čime se smrtnost smanjuje za dodatnih 20 posto”, istaknula je Kraljević.

Prema Deklaraciji Europskog parlamenta iz ožujka 2010., sve zemlje članice Europske unije obvezne su do 2016. godine donijeti nacionalni program liječenja raka dojke s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za dodatnih 15 do 20 posto.




Gradonačelnik Bandić rekao je da se ovom manifestacijom demonstrira briga o ljudima koji dođu u situaciju da im je pomoć potrebna. “Ovdje se demonstrira solidarnost i dobrota na djelu”, komentirao je gradonačelnik Bandić koji se također uključio u akciju.

Humanitarna akcija “Dan narcisa” tijekom koje se prodaju narcisi kao simbol proljeća, nade i novog života, organizira se 17. godinu za redom u 30-ak gradova diljem Hrvatske.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.