Karamarko: Previše je ljudi pogođeno da bih ja ostao netaknut

Autor: M.S.

Nešto je nekome postalo važno čime se ja bavim, pa možda i činjenica da sam na čelu ministarstva koje provodi kaznene prijave i postupke, pa se skupilo previše predmeta o važnim pojedincima, previše pogođenih a da bih ja mogao ostati netaknut, rekao je Karamarko.

Ministar unutarnjih poslova, Tomislav Karamarko, osvrnuo se u intervjuu za Večernji list na posljednje pozive za njegovom ostavkom, te na informacije koje je u emisiji Nedjeljom u 2 o njemu iznio Munir Podumljak. Karamarko nagađa kako bi razlog prozivkama mogla biti i njegova pozicija na čelu ministarstva koje provodi kaznene prijave i postupke.

– Ja jesam jedan od rodonačelnika borbe protiv korupcije i ta je činjenica uvelike pomogla Hrvatskoj da završi pregovore. A to što mi se sada događa, kako me se proziva, i to može biti razumljivo, da ne kažem normalno. Očito, nešto je nekome postalo važno čime se ja bavim, pa možda i činjenica da sam na čelu ministarstva koje provodi kaznene prijave i postupke, pa se skupilo previše predmeta o važnim pojedincima, previše pogođenih a da bih ja mogao ostati netaknut – rekao je Karamarko.

Ministar dodaje i kako je primijetio ‘stanovitu neurozu u brojnim okruženjima, porukama, kontaktima, posrednim pa i neposrednim, osobnim’, prema svojim stajalištima, ali i izravnim poticajima i legitimnim aktivnostima na otvaranju pitanja rješavanja komunističkih zločina.


>>> EKSKLUZIVNO Swoboda: Vlada mora dati istražiti Tomislava Karamarka

>>> Latin, Jelinić i Peratović: Nitko nas nije proganjao poput Karamarka!

>>> Karamarko: S Podumljakom ću se sučeliti na sudu; Podumljak: Jedva čekam

>>> Karamarko se očitovao o ‘neargumentiranim optužbama’ Munira Podumljaka




>>> ‘Karamarka prijavljenog USKOK-u treba uhititi dok traje istraga’

>>> Nakon emitiranja ‘Nedjeljom u 2’, Karamarko postaje bivši ministar?!


Komentirao je i tvrdnje koje je Munir Podumljak izrekao u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, Aleksandra Stankovića.




– U toj je emisiji izrečena hrpa neistina, te lažnih i nategnutih konstrukcija. Na žalost mnogih nisam zatvoren, a razni samozvani borci protiv korupcije i kriminala moraju znati da je najveći udarac korupciji i organiziranom kriminalu u protekle dvije godine zadala upravo Vlada premijerke Kosor i ministarstvo kojem sam na čelu. Možda se zbog toga i organiziraju ovakve emisije! Lansirana je i fantastična priča sa zemljištem u Obrovcu, a koja još uvijek glasi na moga djeda, i o kojoj još nije proveden diobeni postupak – govori Karamarko, zaključujući da je u toj emisiji točno rečeno jedino njegovo ime i prezime.

‘I Bajiću i meni je ova Vlada dala slobodne ruke u našim poslovima’

Karamarko je pričao i o svom odnosu s državnim odvjetnikom, Mladenom Bajićem, kao i o njemu kao moćnom čovjeku.

– Ma to je samo privid moći i u mom slučaju i u slučaju g. Bajića. U fokusu smo upravo zbog procesa koje smo započeli. Radimo obojica, neću reći najteži, no svakako vrlo osjetljiv i zahtjevan posao. Naravno, imali smo i nekih neslaganja u određenim slučajevima, ali u poslu se to događa i dalje će se događati. Bitno je da je ovaj proces rata protiv korupcije i kriminala započeo. Ne završimo li ga mi, netko će ga drugi svejedno morati završiti. Jer su postavljeni standardi ispod kojih se više ne može ići. Nema varanja, nema tu privida borbe protiv kriminala…il’ se boriš, il’ se ne boriš… i njemu i meni je ova Vlada dala slobodne ruke u našim poslovima – kaže Karamarko.

Potvrđuje i da će još razmisliti o političkom angažmanu na sljedećim izborima, na to ga najviše potiču njegovi neprijatelji, ‘kada od utemeljitelja Države žele napraviti operetnog generala i korumpiranog diktatora: ‘sigurno da time potiču i moju političku ambiciju’.

Ministar policije smatra i da naše suvremeno društvo nikako ne smije afirmativno memorirati komunističko razdoblje, te da mora doći do priznanja sviju žrtava, što će jedino donijeti pravu katarzu, pravo smirenje i pravo pomirenje u hrvatski nacionalni korpus, ‘koji je nažalost još uvijek podijeljen’.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.