Patrik Macek/PIXSELL

‘Karamarko mora napustiti Vladu: Ako je sve točno radi se o veleizdaji, a postoji i politička odgovornost’

Autor:

Slučaj Karamarko razbjesnio je javnost i izazvao lavinu reakcija na društveno-političkoj sceni.

Tjednima je Tomislav Karmarko u ime HDZ-a sudjelovao u pregovorima s Mostom oko dolaska na vlast, do kojemu je bilo toliko stalo da je leđa okrenuo čak i kolegama iz stranke koji su se nadali ministarskim pozicijama. Nakon što je u javnost doplivala priča o Josipu Petroviću lobistu mađarskog Mola koji je preko svoje firme Peritus pune dvije godine plaćao savjetovanje tvrtki Drimia u vlasništvu Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade postaje jasno kako su interesi šefa vladajuće stranke nešto dublji od domoljublja u koje se toliko kleo.

Postavlja se naime pitanje je li se ovaj vlasti kanio domoći ne bi li zavladao Inom, a uz to i policijom te Uskokom te bi na taj način sve karte imao na broju. Ako se uzmu u obzir navodi koji su o ovoj aferi procurili u javnost, teško je pronaći razliku između Karamarka i Ive Sanadera, a da smo u kakvoj normalnoj i uređenoj državi afera ovoga tipa označila bi kraj politike šefa hadeza. A ovako vrlo će vjerojatno sve završiti na onoj staroj pojeo vuk magare.

Komentar na detalje afere supružnika Karamarko pokušali smo dobiti od svih članova Domoljubne koalicije, ali za razgovor, doduše štur bio je raspoložen tek šef Bloka umirovljenika zajedno Milivoj Špika.

-Informacije o tome dobio sam isključivo iz medija, pretpostavljam da bi ovih dana trebao biti radni sastanak unutar Domoljubne koalicije pa ćemo dobiti informacije koje bi eventualno bile relevantne. A o svemu ostalom reći nešto više bilo bi previše, radi se o informiranosti pa mi je glupo da idem bilo što komentirati- rekao je kratko Špika.

Za razliku od njega za razgovor je bio raspoložen Anto Đapić koji o ovoj temi progovara s dozom opreza, jer riječ je o priči koja nije do kraja razrađena.

-Ne bih olako davao ocijene ovog slučaja jer prvo valja vidjeti o čemu se točno radi u ovom slučaju. Koliko se vidjelo prema onome što piše u novinama to je razdoblje prije stupanja na vladu gospodina Karamarka u ovoj kombinaciji. Taj ugovor je datirao prije nego što je Karamarko stupio na funkciju predsjednika Vlade. Bilo kakvo davanje ocijena je ishitreno jer Karamarko je sam tražio Povjerenstvo za sukob interesa da ispita slučaj. No, ako ono pokaže da su navodi točni tada imamo problem veliki. U ovom trenutku bilo bi nekorektno uključiti se u neku kampanju i komentirati takvo što- poručuje pravaš.

Slučaj je zato komentirala bivša šefica Oraha Mirela Holy koja je zbog puno manje afere ostala bez ministarske fotelje.

-Karamarko treba objasniti zbog čega se zalaže za prekid arbitraže i da li je taj prekid arbitraže u vezi sa činjenicom da je njegova supruga bila angažirana da odrađuje poslove za lobista MOL-a. Ukoliko se pokaže da to ima utjecaj na njegovo mišljenje oko arbitraže, jer ja nisam čula nikakvo uvjerljivo objašnjenje niti od ministra poduzetništva, niti od njega zbog čega se zalažu za prekid, onda u svakom slučaju mora odstupiti iz vlasti- tvrdi Holy te dodaje da građani imaju vlast kakvu zaslužuju, ali vjeruje da građani Hrvatske zaslužuju daleko bolju vlast od ove sada, ali i od one koju su imali u prethodnom mandatu.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić promatrajući cirkus koji se odvija oko slučaja Karamarko, ali i općenito zakulisne igre vladajućih danas sa zadovoljstvom tvrdi kako joj je drago što nije djelom svega toga.

-Ja se držim zakona i svi oni koji su na bilo koji način prekršili zakon trebaju dati ostavku. Kako bi Bandić rekao neka institucije rade svoj posao, ja bih volila da u Hrvatskoj proradi pravosuđe i da se istraži sve potrebito te da se posluje transparentno. Svi koji su radili od početka pregovora s Molom u slučaju netransparentnosti moraju odgovarati. Ukoliko se medijski napisi u slučaju Karamarko pokažu istinitima tada je u ovom slučaju riječ o veleizdaji. Ako se dokaže i da je Sanader uzeo novac od Mola i ako je on uzeo novac nezakonito ta se priča vraća na početak, tako se radi u ozbiljnim državama- objasnila je europarlamentarka te podsjetila da su se vladajući kleli kako će raditi za narod, a danas je narodu čini se sve gore, dok se vladajući ponašaju poput bračnog para pred razvodom.

I MOST-ovac Miro Bulj među prvima je komentirao činjenicu da je Josip Petrović, lobist MOL-a, za usluge praćenja energetskog tržišta platio minimalno pola milijuna kuna supruzi Tomislava Karamarka.

-Pozivam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da provjere premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Petrova, ministre godspodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-im konuzltantnima ili MOL-om. Ne možete biti u Vladi i Saboru, a biti konzultant tvrtke koja otuđuje našu INA-u- poručio je Mostovac.

O temi se oglasio i predsjednik HSP-a Danije Srb.

-Ako se potvrdi da su informacije točne, ovaj slučaj postaje prvorazredno političko pitanje zbog kojeg se postavlja pitanje povjerenja u prvog potpredsjednika Vlade RH. Ukoliko je vijest istinita iako se možda ne radi o klasičnom sukobu interesa, informacija ima strahovito veliku političku težinu oko“ slučaja INA“, i sad vidimo da smo na našoj konferenciji za medije od 28. travnja ove godine bili apsolutno u pravu kada smo postavili pitanje Zašto HDZ slijedi Sanaderovu politiku kada je u pitanju INA?? Nažalost pokazuje se da je Sanaderova politika još uvijek živi. Ovaj slučaj nam daje odgovore i na pitanje zašto Tomislav Karamarko jako želi i bori se svim silama da pod svoju kontrolu stavi USKOK i policiju. Također nam daje odgovor na pitanje zašto želi izlazak iz arbitražnog postupka INA – MOL. Bez obzira što će o ovome slučaju reći saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa stava smo da ovdje apsolutno postoji politička odgovornost, da je preskočena „ljestvica“ nakon koje više ne postoji  povjerenje u nepristranost, rad za opće dobro i zastupanje nacionalnih interesa. Kako smo na tiskovnoj prije desetak dana tražili da se objavi sve oko INA-e i danas stojimo na stajalištu kada je INA u pitanju da „Hrvatska javnost ima pravo znati što se krije oko INA-e, i ne smijemo dopustiti da se fingiranim političkim sukobima zamagli suština problema“.Istina, se mora znati i mi tražimo da se jasno i glasno objavi ISTINA o stanju pregovora kada je INA u pitanju. Ugovori se moraju javno objaviti i podastrijeti svim Hrvatima, jer INA je vlasništvo svih Hrvata! Hrvati moraju znati što se događa s INA-om- naglasio je HSP-ovac.

Podsjetimo, prema navodima iz Nacionala ugovor je sklopljen 1. veljače 2013. između Petrovićeve tvrtke Peritus Savjetovanje d.o.o. i agencije Drimia čija je vlasnica današnja Karamarkova supruga, tadašnja partnerica Ana Šarić, a on je trajao do konca siječnja prošle godine. Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu plaćao 2500 eura mjesečno. Ukupno je isplatio najmanje pola milijuna kuna. Valja znati da je izvor sukoba između Bože Petrova i Karamarka bio upravo arbitraža Ina-Mol, a prvi čovjek Mosta zbog te je tematike javno kritizirao Karamarka.

-Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga- pozivao je Petrov. No, na njegov poziv Karamarko i nije pretjerano burno reagirao kazujući da je s Petrovićem u Košarkaškom klubu Zagreb od 91. godine od kada su prijatelji.

Ja sad da se odričem ljudi zato što svjedoče negdje, a pitanje je kako će svjedočiti. Koliko sam upoznat, svjedočit će u korist Republike Hrvatske. Prema tome, ovo je pitanje deplasirano. Ja vaše urednike ne pitam tko su im prijatelji i na koji način se s njima ponašaju- isticao je Karamarko. No, sada kada se znaju nove okolnosti ovoga prijateljevanja biti će zanimljivo vidjeti reakciju Petrova, a scenarija je nekoliko: ili će Mostovci napustiti vlast u kojoj sjedi Karamarko, ili će Karamarko pod pritiskom napustiti Vladu, ili će se pak preko svega prijeći ne bi li se sačuvala vlast pod izlikom čekanja institucija da provedu istragu. Inače, nije ovo prvi puta da Karamarko ima neugodnosti s tvrtkom Drimia, jer nedavno se pisalo o aferi s automobilom kda je dokazano da je šef HDZ-a vodzio Mercedes ML u vlasništvu te tvrtke.
-Službeno vozilo moje tvrtke Mercedes ML vozim i u privatne svrhe bez ograničenja. To prate odgovarajući dokumenti. Drimia ima ugovor s najmodavcem vozila i cijena je tržišna. Također, obračunava se porez i prirez. Kad moj partner koristi ovo vozilo, tada ga na korištenje uzima od mene, ne od moje tvrtke, koja nema baš nikakve veze s posudbom automobila Tomislavu koji automobil koristi bez ikakve naknade- objašnjavala je Ana tada Šarić, danas Karamarko.

Dodajmo da se i sam Karamarko oglasio o aferi Konzultantica priopćenjem za medije. No, znakovito ničime arugmentiranim, napise iz medija nije opovrgnuo već se pomalo izlizano ”brani” političkim podmetanjima.

-Poslovanje tvrtki moje supruge više je puta tijekom proteklih godina, isključivo s ciljem stvaranja političkog pritiska na mene osobno, bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija. Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost.
Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa mene osobno, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost.
Tijekom cijele svoje karijere sam uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to ću nastaviti činiti i dalje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.