fbpx

Karamarko mijenja smjer: Brezovica postala važnija od Jazovke!

Autor: Ivan Babić

Što se više približavaju izbori i Karamarkov zaokret je sve vidljiviji: njegovo distanciranje od desnice i njenih poteza poput skidanja ploča u Vukovaru, referenduma o ćirilici, stavova Ruže Tomašić, pa do nedjeljog 'hapeninga' s partizanima, kao i izbjegavanje Bleiburga na kojem nije bio od kako je Milanović ukinuo državno pokroviteljstvo nad najvećim stratištem hrvatskog naroda, znakovito je samo po sebi.

Spomen na žrtve jame Jazovka na Žumberku se održava svake godine 22. lipnja od hrvatskog osamostaljenja 1990. godine. U njoj je do sada pronađeno 476 kostura uglavnom bolesnika i medicinskoga osoblja koje su partizani okrutno smaknuli poslije okupacije Zagreba u svibnju 1945.

Istoga dana u jednoj drugoj šumi – Brezovici, pokraj Siska, potomci i nasljednici komunističkih zločinaca s Bleiburga i Križnoga puta tradicionalno se okupljaju kako bi komemorirali antifašistički ustanak. Do 1990. Dan antifašizma se “slavio” 27. srpnja u Srbu kada su partizani pobili, imenom i prezimenom dokumentirano 568 Hrvata od Drvara, preko Grahova i Krnjeuše do Boričevca i Brotinje. Te su zločine s kraja srpnja i početka kolovoza 1941. godine izvršili noseći na kapama četničko znakovlje, kokardu, ali i partizansku crvenu petokraku. Gotovo jednako kao u studenom 1991. godine u Vukovaru.

Dakle, svake godine na isti dan jedni idu na antifašistički “dernek”, a drugi odati počast žrtvama koje su partizani 1945. godine mučki pobili i bacili u jamu. Zanimljivo, službene hrvatske vlasti nikada nikoga nisu poslale na Žumberak, ali zato su se u Brezovici izmijenjali gotovo svi najviši državni dužnosnici u zadnjih 20-tak godina.


Kako bi ipak izbjegli “sukob interesa” i prilagodili se preporukama Europske unije, državni je vrh primjerice prošle godine posjetio Jazovku – ali 23. kolovoza. Tada su predsjednik Sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić, u društvu izaslanika predsjednika Republike Josipovića i brojne svite, obilježili novoproglašeni europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima posjetivši istovremeno dva stratišta. Najprije su otišli odati počast žrtvama Jazovke, jame na Žumberku u koju su partizani u svibnju i lipnju 1945. godine pobacali ubijene Hrvate, a zatim su se odvezli do Jadovnog, podvelebitskog logora NDH u kojem je ubijen nepoznat broj žrtava, a povjesničari i danas spekuliraju o 20 tisuća do 40 tisuća srpskih, romskih i židovskih civila.

 

Sve za pobjedu na izborima

Protekle je nedjelje održan još jedan spomen-pohod na Jazovku. Predsjednik organizacijskog odbora Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka Boris Prebeg istiće kako ni ove godine kao ni svih prethodnih na obilježavanju žrtava Jazovke nije bilo niti jednog službenog predstavnika države, ali ni drugih velikih političkih stranaka.

– Nitko nam se nije javio, pa samim tim nitko nije ni govorio, ni ove ni proteklih godina, istiće Prebeg. Zanimljiv je podatak da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Brezovicu ove godine poslao službeno stranačko izaslanstvo na čelu s bivšim ministrima Jasenom Mesićem i Draženom Bošnjakovićem, dok na Žumberak nije poslao nikog. Iako je do jučer Karamarko žestoko osuđivao komunističke zločine, inzistirajući na procesuiranju njihovih počinitelja, čini se kako je u zadnje vrijeme ublažio retoriku. Naime, Jazovku više ne posjećuju ni niže rangirani stranački dužnosnici, a zaobilazi se čak i Bleiburg.
Dakle, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je zadnji puta na bleiburškoj komemoraciji bio 2011.godine, još dok je bio Kosoričin ministar unutarnjih poslova, a ove godine od stranačkih dužnosnika bio je tek Ante Sanader, za razliku od prethodnih godina kada su na bleiburškom polju žestoke govore držali mnogi HDZ-ovci.

Što se više približavaju izbori i Karamarkov zaokret je sve vidljiviji: njegovo distanciranje od desnice i njenih poteza poput skidanja ploča u Vukovaru, referenduma o ćirilici, stavova Ruže Tomašić, pa do nedjeljog hapeninga s partizanima, svjedoče o njegovoj želji da se dodvori i umjerenim biračima centra i pokaže drugo lice koje bi mu trebalo donijeti pobjedu na slijedećim parlamentarnim izborima.
Autor:Ivan Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.