Photo by Serge Ligtenberg/Getty Images

Karadžićeva presuda amnestirala je JNA: Letica otkriva dva ogromna nedostatka

Autor: Dnevno

Presudu Radovanu Karadžiću na svojem je Facebook profilu komentirao profesor Slaven Letica, a njegovu objavu u potpunosti prenosimo:

Zakašnjela, kržljava, pobjeda haške pravde!

Doživotna tamnica za Radovana Karadžića temeljena na zločinu genocida (u Srebrenici) i drugim zločinima protiv čovječnosti dočekana je s osjećajem zadovoljstva rodbine njegovih žrtava, kao i svih ljudi gladnih i žednih pravde.Ipak, zbog budućnosti međunarodnog prava i pravde, treba kazati da ta presuda ima dva krupna nedostatke.

Prvi: Statut Haškog suda nije ima odredbe o zločinu protiv mira i zločinu agresije, pa se tim zločinima – koje su počinili Srbija i JNA – nije sudilo. Dobra je vijest da ti zločini postoje u statutu novog Međunarodnog kaznenog suda (engl. International Criminal Court) osnovanog 2002.

Drugo: Presuda Radovanu Karadžiću na neki je način amnestirala JNA i režim Slobodana Miloševića za njihovu agresivnu, osvajačku i genocidnu politiku u Bosni i Hercegovini; prije toga u Hrvatskoj.

Unatoč tome, ovom je presudom Republika Srpska pretvorena na para-državnu tvorevinu nastalu na zločinu “nestanka muslimana” koji je Radovan Karadžić najavio dvije godine prije početka rata u BiH i koji, srećom, ipak nije u cjelini ostvaren.

U članku 6. Statuta međunarodnog kaznenog suda genocid je ovako pravno definiran:

“Za svrhe ovoga Statuta, izraz ‘genocid’ znači bilo koje od niže opisanih djela, počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je: (a) ubijanje pripadnika skupine; (b) nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; (c) namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; (d) nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; (e) prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.