fbpx

‘Kapitulacijom oko Ljubljanske banke izgubljena je zadnja nada da ćemo izbjeći kolonijalnu sudbinu’

Autor: Damir Grund

Milanovićevo popuštanje Slovencima pokazuje da nesretno hrvatsko iskustvo u višenacionalnim zajednicama ne sprječava političke elite da ponovno Hrvatsku i Hrvate te sva njihova prirodna i materijalna bogatstva predaju na upravljanje i korištenje strancima, ističe Milovan Šibl pozivajući građane da se usprotive nacionalnoj izdaji Hrvatske.

– Stavljanjem potpisa Zorana Milanovića na Memorandum o suglasnosti u sporu oko Ljubljanske banke izgubljena je posljednja nada da bi Hrvatska mogla očuvati samostalnost i izbjeći kolonijalnu sudbinu – upozorio je Milovan Šibl, predsjednik stranke Jedino Hrvatska –Pokret za Hrvatsku nakon što je u srijedu, 13. ožujka Vlada RH usvojila navedeni Memorandum kojeg su u ponedjeljak potpisali premijeri Zoran Milanović i Janez Janša.

Za Šibla pristanak da se učlanjenje u Europsku uniju, osim gubitkom državne samostalnosti i suverenosti, plati i s oko milijardu eura Sloveniji nije samo pljačka narodnog novca, nego i izdaja devetstogodišnjih žrtava i nastojanja Hrvata da sami upravljaju svojom državom i raspolažu svojim prirodnim bogatstvima.

Političari ponovno Hrvatsku prepuštaju strancima


– Taj čin pokazuje da nesretno hrvatsko iskustvo u višenacionalnim zajednicama, pod stranim upravama, ne sprječava političke elite da ponovno Hrvatsku i Hrvate te sva njihova prirodna i materijalna bogatstva predaju na upravljanje i korištenje strancima – ističe Šibl pozivajući i ime stranke građane da se usprotive nacionalnoj izdaji i kolonijalnom položaju Hrvatske.

>>> Vlada je izdala štediše Ljubljanske banke, zbog EU fotelja Slovencima dala sve što su tražili

Istovremeno je Milanović na sjednici Vlade zahvalio svima koji su se potrudili da se riješi problem, ali i javnosti na strpljenju.

– Trebalo je puno živaca, možda prije svega hrvatskih građana, pa i naših, da se kroz ovo 'naviga', smireno i koncentrirano, i da na kraju dođemo do rješenja koje i jedne i druge zadovoljava. Zahvaljujem stoga hrvatskoj javnosti, jer je u nekim trenucima sve skupa stvaralo dosta nervoze – kazao je Milanović.

Sve za EU, EU ni za što

Naglasio je kako je Vlada napravila plan aktivnosti kojima će se provesti sve odredbe Memoranduma, što uključuje i Ministarstvo financija.
Kako je poznato, Memorandumom o suglasnosti dogovoreno je da se pitanje Ljubljanske banke rješava u sklopu sukcesije, a Hrvatska se zauzvrat obvezala da će u mirovanje staviti sve sudske postupke vezane uz potraživanja od Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima. Sve to bili su zahtjevi isključivo slovenske strane.

Dobivši sve što su željeli dogovoreno je kako će slovenska Vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora s Europskom unijom.

>>> Prvi puta sve pojedinosti afere NLB – kredit za obitelj hrvatskog premijera
Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.