Split,200917. Nastavak sudjenja kapetanu Draganu Vasiljkovicu u velikoj sudnici zupanijskog suda u Splitu. Foto: Duje Klaric / CROPIX

Kapetan Dragan pušten iz zatvora i protjeran iz Hrvatske: ‘Izlazim iz hrvatskog kazamata nikad jači’

Autor: Dnevno

Danas rano ujutro iz lepoglavakog je zatvora pušten, a potom i protjeran iz Hrvatske,  osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Prebačen je do graničnog prijelaza Bajakovo, gdje je oko 9.30 protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Europskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Na suđenju je dokazano da je Vasiljković kao  zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, pljačkana je imovina te su ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen je optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Budući da mu je u izdržavanje kazne uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u ožujku ove godine. Ranije su mu u čak tri navrata odbijani zahtjevi za uvjetnim prijevremenim otpustom.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Srpske ”Novosti”  pišu  kako  ”u zemlji EU vlada i dalje nacistički progon Srba. U hrvatskim zatvorima trunu srpske patriote”, uz koje obvjaljuje  i pismo kapetana Dragana kojeg je napisao 10. ožujka u lepoglavskom zatvoru, koji im je napisao: Izlazim iz hrvatskog kazamata nikad jači”

“Čujem da pitate za moje zdravlje i da ste tražili telefonski razgovor sa mnom, ali dušmani ovdje to ne dozvoljavaju00, napisao je Vasiljvković dodavši i kako ”bez vjere i konstantne i ustrajne podrške Srpske pravoslavne crkve ne bi ovako lako izdržao skoro desetljeće i pol dug nacistički montirani proces. Bez i jednog provjerljivog dokaza! Sve je bilo zasnovano na individualnim izmišljenim optužbama, za koje se jedino nudi “hrvatska časna riječ””, stoji u pismu kaptana Dragana.

”Iako me već deset mjeseci nacistički zlikovci nezakonito, bez ikakvog procesa ili dokazanog prekršaja, drže u izolaciji”, piše nadalje te najavljuje ulazak u politiku.

”Ulazim u politiku ne da bih “rušio vlast” niti da se grčevito borim protiv političkih neistomišljenika u Srbiji. Tijekom mog “boravka” u Hrvatskoj došao sam do strašnog saznanja da je moguće da u državi koju je priznao “civilizirani i svijet”, koja je postala sastavni dio EU, vlada i dalje otvoreni nacistički progon srpskog naroda! Po hrvatskim zatvorima već godinama trunu časne srpske patriote, grijehom rođenja! Locirao sam 63 slučaja protiv Srba koji se i površnom provjerom moraju svrstati u kategoriju “grijeha rađanjem” ili diskriminatorskog drakonskog kažnjavanja samo zato jer su Srbi”’, zaključuje kapetan Dragan.

”Ja sam dokaz diskriminacije. U povijesti Lepoglave nikada nijedan, pa ni najgori ratni zločinac hrvatske nacionalnosti, uključujući ustaškog vojnog vikara Stepinca, nije ostao u zatvoru duže od dvije trećine kazne. Ja, Srbin, zadržan sam da posljednjeg dana. Sto posto kazne i to posljednjih deset mjeseci u nezakonitoj izolaciji. Obećao sam ovdje Srbima očevima, muževima, braći i sinovima, da ću zatražiti mandat u Skupštini Srbije i da ću biti njihov glas u Srbiji, da više neće biti ignorirani. Da nijedan nevini Srbin nikada više ne bude zaboravljen kao što sam ja bio”, napisao je kapetan Dragan, te dodao kako je ”progon Srba u Hrvatskoj izvor zla, a Kosovo i Crna Gora posljedice.”

”Isti ustaški recept koji se primjenjuje protiv Srba u Hrvatskoj prenosi se na Kosovo i na Crnu Goru. Siguran sam da nema Dodika u RS, i u Bosni bi se isti primjenjivao. Progon Srba u Hrvatskoj je izvor zla, Kosovo i Crna Gora su posljedica”, prenose pismo Dragana Vasiljkovića Novosti.rs

GLUPAV POTEZ ‘KNINDŽE’ PUPOVCA! Pohvalio se preko fejsa da je bio specijalac Kapetana Dragana, pa ga upozorili: ‘Nemoj ovako javno, puk’o si!’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.