Kapetan Dragan je suočen s hrvatskim pravosuđem

Autor: M.B.

Izjava novinarke The Timesa izručila je Dragana Vasiljkovića hrvatskom pravosuđu.

Vrhovni sud Australije u Canberri ukinuo je presudu Saveznog suda iz rujna prošle godine i odbacio obranu Dragana Vasiljkovića o neizručivanju Hrvatskoj zbog opasnosti da bi mu se sudilo na temelju političkih uvjerenja i nacionalne pripadnosti. Njegova karijera kao golf instruktora Daniela Sneddena, prekinuta je 2006. godine zbog potjernice koju je za njim izdala RH zbog uloge koju je kao zapovjednik Crvenih beretki i Knindža odigrao u mučenju i ubijanju hrvatskih civila, zarobljenih pripadnika HV-a i policije.

‘Moram masakrirati’


Tijekom procesa na Vrhovnom sudu, ključan dokaz iznijela je Anne McElvoy, tadašnja novinarka britanskog The Timesa koja je u vrijeme Domovinskog rata radila reportažu o Vasiljkoviću. Kazala je da je odmah naslutila kako će uslijediti veliki zločin te prenijela njegovu izjavu iz tadašnjeg intervjua.

– Kada hrvatska strana koristi bolnice ili policijske postaje u svojim mjestima kao utvrđene položaje, žao mi je, ali ja ih tada jednostavno moram masakrirati – rekao je Vasiljković novinarki.

Nova svjedočenja

Također, na sudu se pojavilo više zaštićenih svjedoka koji su osobno preživjeli mučenje Vasiljkovića, te su iznosili detalje o ubojstvima, premlaćivanjima i o silovanju.

Australski sud dodijelio im je kodna imena zbog njihovog statusa zaštićenih svjedoka.

Lokalni mediji u Sydneyu i Canberri javljaju da je Vasiljković tokom čitavog suđenja poricao optužbe te se izrugivao svim navodima koji su se iznosili na sudu.

Sedam sudaca vrhovnog suda u Australiji, presudu je donijelo u samo 15 minutna i napokon otvorilo put pravosuđu Republike Hrvatske da kazni zločine počinjene prije više od 15 godina.
Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.