Youtube Screenshot

KAOS U SABORU! Pupovac opet raspalio po Bleiburgu! Komemorirate one koji su ostavili krvave tragove

Autor: dnevno.hr

“Pred nama su u sljedećim tjednima dvije komemoracije: ona u Jasenovcu i na Bleiburgu. Objema je ovaj Sabor pokrovitelj. Ali odnos prema ta dva skupa ovoga Hrvatskog sabora prema ta dva skupa nije jednak. Prema ovom prvom, jasenovačkom, Hrvatski sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu te riječi. Prema drugom, bleiburškom, prema kojemu se Sabor odnosi kao istinski, posvećeni pokrovitelj”, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u Hrvatskom saboru, a potom se referirao na odluke austrijskih svjetovnih i crkvenih vlasti da se zabrani skup u Bleiburgu, na način na koji je dosad održavan. ”U Hrvatskoj je i crkvena i svjetovna vlast učinila sve da ispregovara da se taj skup održi. Austrijski zakoni zabranjuju veličanje fašističkih, u ovom slučaju ustaških, ideja, simbola i poruka. U ovoj zemlji, na snazi su isti zakoni, odredbe Ustava, presuda Ustavnog suda o Ulici 10. travnja…”, nastavio je Pupovac, a u tom trenutku u riječ mu je upao zastupnik Željko Glasnović.

“Nisam siguran da trebam nastaviti govoriti”, rekao je Pupovac kada je ponovno dobio riječ.

 “Ovo vrijeđa dostojanstvo svih onih zbog kojih ćemo se u petak okupiti u Jasenovcu bez službenih predstavnika Sabora i Vlade. Ovo je slika Hrvatske, koja je spremnija izboriti se da stvori pretpostavke za komemoriranje onih koji su za sobom ostavili krvave tragove nad ljudima koji nikome ništa nisu učinili, jer ti u Jasenovcu nisu krivi ni za jednog mrtvoga na Teznom, Kočevskom Rogu ili Macelju, a mnogi na Teznom, Kočevskom Rogu i Macelju jesu krivi za desetke i stotine hiljada onih koji su diljem tzv. NDH bili ubijeni samo zato što su bili Romi, Židovi, Srbi ili antifašisti””, nastavio je ističući da mi toleriralo da se u našoj zemlji obnavlja sukob oko tema iz Drugog svjetskog rata te među ostalim pozvao na svođenje mitova s obje strane u realne okvire. “Poštujemo one koji su doprinijeli stradanju, a ne poštujemo one koji su stradali”, poručio je SDSS-ovac.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.