Kaos u Otvorenom: Markić zaratila s Ostojićem i Markovinom! | Dnevno.hr
Screenshot

Kaos u Otvorenom: Markić zaratila s Ostojićem i Markovinom!

Autor:

Hoće li se govor mržnje i poticanje na nasilje drakonski kažnjavati? Koje će biti kazne za širenje lažnih vijesti? Je li potrebno uvesti njemački zakonski model sprječavanja govora mržnje na društvenim mrežama i portalima? Pitanja su ovo na koje se odgovor pokušavao pronaći u emisiji javne televizije Otvoreno u kojem su uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek gostovali bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, potpredsjednik HHO-a Igor Peternel, kolumnist, povjesničar i političar Dragan Markovina, šefica inicijative U ime obitelji Željka Markić te Krunoslav Borovec iz MUP-a.
Prilično zanimljiv bio je već i uvodni prilog u spomenutu emisiju, a i kojem je progovorila kolumnistica portala Narod.hr Anela Todorić. ”Nakon silnih prijetnji koje sam dobivala ovih dana, najviše me zabrinjava opasnost po izražavanje vlastitog mišljenja”, poručila je Todorić. Svoj stav na ovu temu iznio je i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović. ”Uvijek postoji opasnost da se politička korektnost zloupotrebljava kao neka vrsta političke toljage ili sredstva za cenzuru i onemogućavanje slobode misli i izražavanja”, upozorio je Hasanbegović u prilogu. Ministrica Obuljen otkrila je na koji način Vlada kani regulirati govor mržnje. “Analiziramo postojeći pravni okvir vezan uz nepovoljnu komunikaciju na internetu, analiziramo postojeću pravnu regulativu i prikupljamo informacije o različitim informativnim i obrazovnim kampanjama”, istaknula je Obuljen te najavila da će se ići sa zakonodavnom inicijativom. “Kazneni zakon vrlo dobro uređuje ona pitanja koje ovdje kolokvijalno nazivamo govorom mržnje”, dodala je. “Imamo cijeli sklop zakona koji se tiču medija i uredničke odgovornosti, no sklizak je teren glede komentara koji se pojavljuju ispod urednički oblikovanih tekstova”.
“Društvene mreže su novi kanal komunikacije koji nije u okviru aktualnih zakona uređen na adekvatan način”, napomenula je te upozorila da ovo nije pitanje kojim se bave samo u Hrvatskoj, već i u nizu drugih europskih država poput Njemačke, a problem je u tome što koncept govora mržnje nije definiran nigdje.
Ranko Ostojić pozvao je na primjenu modela nalik onom njemačkom, a Željka Markić je primijetila da je granicu o kojoj je govorila ministrica kulture teško odrediti. “Upravo zbog toga što Facebook nije zaštitio svoje korisnike od toga da ih se lažnim prijavama onemogući u iznošenju svojih stavova, što smo vidjeli na slučaju iznošenja mišljenja o generalu Praljku, izloženi smo nekom obliku cenzure”, istaknula je Markić. Potrebno je prema njenim riječima razlikovati društvene mreže i ljude privatno od medija, a po njoj mediji u našoj zemlji huškaju čitatelje na određene ljude koje oni odabiru po svojem ključu. ”Naša kolumnistica je iznijela da psima nije mjesto u krevetu, a ja sam u svoj inbox počela primati fotografije tuđih pasa u krevetu, psovke i uvrede”, ispričala je Markić te napomenula primjer Indexa koji je generirao hajku prema Aneli Todorić i njoj, a ne ljudima koji pišu na društvenim mrežama.
“Narod.hr, koji je vlasništvo vaše udruge, širi mržnju”, optužio ju je Ostojić.
Iznijeli ste niz neistina, odgovorila mu je Markić. “Bit će mi drago da se postrože uvjeti prema svim portalima. Dosad postojimo četiri godine, a nemamo nijednu pravomoćnu presudu protiv portala Narod.hr. Vi ste uvrijedili suprugu nogometaša koja je misica i proslavila je Hrvatsku”, rekla je šefica U ime obitelji te optužila bivšeg ministra za neuspjeh u pronalasku počinitelja u slučaju poljudske svastike.

“Ja sam mislio govoriti na tragu gospodina Ostojića, njezine riječi i djelovanje njezina portala su u raskoraku”, rekao je Markovina, požalivši se da ga etiketiraju za mržnju i neprijateljstvo. Prema njemu, da ne postoje takvi mediji ne bi se vodile rasprave ovoga tipa. “Možete misliti što hoćete o Praljku, ali čovjek ima pravomoćnu presudu. Udruga gospođe Markić ratuje s manjinama, homoseksualcima, transrodnim osobama…”, poručio je Markovina, a na njegove poruke opetovano se osvrnula Markić. “Mi smo od Facebooka tražili da poštuje hrvatski Ustav kao što se u Njemačkoj poštuje njemački Ustav”, istaknula je. Raspravu nije propustio niti Peternel.
“Govor mržnje treba suzbijati novom edukacijom i širenjem svijesti o potrebi za kulturnim dijalogom, od političkih stranaka nadalje”, rekao je Peternel uz poruku da nam je društvo duboko polarizirano, a poticanje na mržnju i nasilje nepotrebno je dodatno zakonski određivati jer je to riješeno zakonski.
“Aleksandar Stanković je pozvao na okončanje govora mržnje, ali on i širi govor mržnje, svoje neistomišljenike nazvao je ‘intelektualnim krkanima’. To sigurno nije govor ljubavi”, primijetio je. Ministrica je pak u slučaju medija pozvala na uredničku odgovornost te naglasila da u slučaju medija urednička ruka ne postoji pa je pitanje hoće li ljudi pregledavati komentare ili će se predodrediti da se konkretne riječi i pojmovi blokiraju, pa ih algoritmi sami prepoznaju da bi ih sve linearno izbrisali.
“Tjednik Novosti vrijeđao je nacionalnu većinu, dodijeljenu mu je 3.2 milijuna kuna godišnje iz sredstava poreznih obveznika”, upozorila je Markić na govor mržnje koji su analizirali u udruzi U ime obitelji. Podsjetila je i na Frljićev običaj lijepljenja fotografija kolega kojima je nesklon na gaće svojim glumcima
Ne bismo smjeli miješati knjige, filmove i predstave s večerašnjom temom, to je sloboda umjetničkog izražavanja, rekla je Obuljen Koržinek. “Miješate različite kategorije”.
“Potpuno je netočno da Novosti šire mržnju, iz čega ste to zaključili?” upitao je Markovina Željku Markić. “Želite li vi getoizirati manjine u Hrvatskoj?”, dodao je.
“Neka umjetnici nađu financijere pa snimaju filmove i rade predstave, a ne novcem poreznih obveznika”, istaknula je Markić, a odgovor joj je hitro dala Obuljen. ”Ovako se o kulturi razgovaralo prije ’90-ih godina, tada se nametala jedna istina. Ponosna sam što živim u državi u kojoj nitko 27 godina nije zabranio nijednu predstavu ni film”, rekla je ministrica kulture, a Željka Markić odgovorila da nije problem u zabranama, nego u novcu poreznih obveznika.
“Govor mržnje je odraz bolesti društva, treba liječiti cijelu bolest a ne samo simptome, a to je demokratski deficit u našem društvu”, zaključio je Peternel.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.