Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

KAOS O KOJEM SVI U HRVATSKOJ ŠUTE! Danas se u policiji dogodilo nešto nečuveno: Je li moguće da ovo rade?

Autor: Iva Međugorac

Nakon nedavno održanog prvog kruga testiranja, ovih dana održan je i drugi dio testiranja za načelnike policijskih postaja diljem Lijepe naše, no čini se kako situacija tu s mnogim aktualnim načelnicima ne ide po planu jer prema riječima našeg dobro upućenog sugovornika dobar dio testiranih kandidata pa i postojećih načelnika policijskih postaja nije zadovoljio zahtjevne kriterije testiranja.

Zanimljivo je da se još u prvom dijelu testiranja od prijavljenih 120 kandidata na pisanom testu pojavilo njih 40-tak, ali je veliki broj njih otpao nakon provedenog pisanog testa, koji kako saznajemo nije nimalo jednostavan.

Ništa bolje nije ni sada nakon što je proveden usmeni dio testiranja, na kojem je uz odgovore na pitanja ispitnoj komisiji bilo potrebno priložiti svoj plan i program za vođenje određene policijske postaje, pošto su brojnim policijskim postajama diljem Hrvatske mandati ravnateljima istekli još 19.rujna u ponoć, jasno je kako je danas situacija u MUP-u u najmanju ruku kaotična.

Sukob Brkićevih i Božinovićevih kadrova

 ”U pojedinim Policijskim upravama problem je što su neki kandidati zadovoljili zahtjevne kriterije, ali situacija je paradoksalna jer ih se ne želi primiti zato što su bolji od postojećih načelnika, a to onima koji stoje iza njih ne ide na ruku”, otkriva naš dobro upućeni sugovornik dajući naslutiti da se i u policiji za vodeće pozicije natječaji namještaju za podobne kadrove.

”Ne dopušta se prostor uspješnim i iskusnim policajcima, to je sve zbrčkano, pritisak je ogroman, a izgleda da je do toga došlo zbog sukoba koji se vode između kadrova Milijana Brkića i Davora Božinovića koji nema nikakvu kontrolu nad policijom, niti ju je ikada uspio uspostaviti, policijom upravljaju specijalci koji su bliski Brkiću, oni tamo kadroviraju pa se radi njih dobri kandidati koji su na testu zadovoljili sve kriterije ne uspijevaju probiti, a problem je u tome što radi toga od danas policijske postaje vode načelnici kojima su istekli mandati”, kaže naš sugovornik te dodaje da na testiranjima za pojedine postaje zahtjevne kriterije nije zadovoljio niti jedan kandidat.

Dubrovačku policiju nema tko voditi

Za načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske testirano je dvoje kandidata, niti jedan od njih nije prošao na ispitu pa sada tamošnju policiju niti nema tko voditi, slična je situacija i sa načelnikom PU Krapinsko-zagorske Josipom Bukvićem koji također nije prošao na testiranju”, zaključuje naš sugovornik, a iz njegova zaključka proizlazi da se u MUP-u daleko od očiju javnosti odvijaju veliki i kompleksni zahvati što i ne čudi kada se znade za to da se u velikom broju policijskih uprava biraju novi ravnatelji, dok oni stari sa svojih pozicija ne misle odstupiti iako kriterije ne zadovoljavaju oslanjaju se na svoje štićenike, radi čega će vrlo vjerojatno i doći do poništenja natječaja i ponovnih testiranja.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.