fbpx
Marijan Susenj/PIXSELL

‘KAOS i DUGOVI U ZDRAVSTVU rezultat su KORUPCIJE i UHLJEBNIŠTVA, a ne besparice!’

Autor: Damir Kramarić

Mnogi građani koji ozbiljno obole, prije će umrijeti nego dočekati pregled u Hrvatskoj! Tolike su, naime, liste čekanja, toliki je kaos u zdravstvu da brojni i ne dočekaju, ili prekasno dočekaju, liječničku pomoć.

Ravnatelji domova zdravlja i bolnica takvo stanje pravdaju velikim dugovima i besparicom te predlažu poskupljenje dopunskog , uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja, dodatni porez na cigarete, porez na rizično ponašanje…  Traže, dakle, da nas država još više opali po džepu, kao da smo dosad za zdravstvo izdvajali kikiriki, a ne prosječno oko 1500 kuna mjesečno!

Šokantno su stoga zazvučale upozorenja liječnica primarne zdravstvene zaštite – izrečena nakon nedavne press konferencije u Saboru – ‘da hrvatsko zdravstvo nije u gubicima jer dobiva premalo novca, već zato što novac curi u potocima kroz rupe u sustavu, prema svemu sudeći – kroz korupciju i nepotizam!’


Novac namijenjen zdravstu troši se na političko uhljebljivanje, na više plaće podobnih činovnika, na građevinske radove i na tko zna za što sve još, ali ne za ono čemu je namijenjen – liječenju građana Republike Hrvatske!

”Zbog takve prakse, jedinice lokalne uprave i samouprave nemaju dovoljno kvalitetnih liječnika primarne zdravstvene zaštite. I kada postojeći liječnici odu u mirovinu, nema ih tko naslijediti. Obiteljska medicina tako postaje tek prolazna struka. Mladi domski liječnici, koji nisu završili specijalizaciju, sve pacijente šalju u bolnice, što dodatno poskupljuje ionaku preskup sustav”, pojasnile su dr. Marija Divić, dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, te dr. Sanja Klaić Grotić nedavno u Saboru, povodom press konferencije koju je na temu nužne reforme u zdravstvu organizirala stranka Promijenimo Hrvatsku.

A da nešto doista ne štima sa zdravstvenim sustavom, pokazali su i zadnji dramatični događaji na Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Financijsko izvješće Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije za 2016. godinu Odbor za zdravstvo nije prihvatio iako je, prema informacijama koje posjedujemo, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ na kraju 2016. imao višak od 3.75 milijuna kuna (!), koji je vratio u županiju. Pitanje je, otkud višak i zašto izvješće nije prihvaćeno!?

Na prošloj Županijskoj skupštini, održanoj 23. listopada, vijećnici su, osim toga,  dobili na ruke kaznene prijave USKOK-u, DORH-u, Poreznoj upravi protiv Dragomira Petrica, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, te Jasne N. i bivšeg župana  Ževrnje. Jedan vijećnik prozvao je dr. Petrica tim povodom, no Petric nije želio odgovarati na pitanja o navodima iz prijave. Oporbeni vijećnik je u zapisnik, na Županijskoj skupštini, tražio pismeno očitovanje župana (koji je bio odsutan jer je slomio rebra na branju maslina) na ove kaznene prijave, nakon što je dr. Dragomir Petric rekao da ne zna za što ga se tereti.

Uredništvo Dnevno.hr posjeduje kopije tih kaznenih prijava s pečatima USKOK-a, DORH-a i Porezne uprave iz kojih se vidi da su zaprimljene i zavedene u tim institucijama i to 26. lipnja 2017. , a potom i 2. listopada ove godine (prve stranice kopija prijava ovdje i objavljujemo).
”Uredi za državnu reviziju odradili su svoje, napisali izvješća i ništa se ne događa! Prijave leže po ladicama i skupljaju prašinu, a spominju se samo u predizborne svrhe. No, nakon 2010. nema ni revizije, kao da se ne upravlja milijunima narodnog novca! Kao da narod ne osiromašuje, a političari i podobne uprave se ne obogaćuju!

U velikom je nesrazmjeru imovina osoba koje su vodile našu Županiju, poglavito Zlatka Ževrnje kao župan te čelnika javnih ustanova čiji je osnivač ili vlasnik Županija Splitsko-dalmatinska, kao što su dr. Dragomir Petric i dr. Jasna Ninčević.

Krenimo redom: Kontrolom poslovanja Doma zdravlja SDŽ za 2010. godinu državna revizija utvrdila je cijeli niz nezakonitosti u poslovanju ustanove, naročito u nepoštivanju Zakona o javnoj nabavi.
Ravnatelj dr. Dragomir Petric, vlasnik je više kuća i stanova na otoku Visu i u gradu Splitu. Imao je dva razvoda braka i djecu te vanbračnu partnericu koja je šefica pravne službe u domu zdravlja u kojem je on ravnatelj…

Njegova kuća na Visu potpuno je obnovljena, radove su izvodili isti izvođači koji su izvodili radove u ustanovi Doma zdravlja SDŽ. Jesu li odradili obnovu kuće s apartmanima na trošak javnih ustanova ili je taj trošak usklađen s njegovim primanjima?

Od 2011. godine Dom zdravlja SDŽ svake godine upravlja s prosječno 22 milijuna kuna javnog novca, decentraliziranih sredstava. U mandatu dr. Dragomira Petrica ‘temeljito’ se obnavljaju građevinski objekti, izvođači su u pravilu uvijek isti (Feniks d.o.o). Ne poštuje se zakon o javnoj nabavi, oprema se kupuje bez natječaja, oprema nije primjerena za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ustanovi tipa doma zdravlja. Također se pogoduje privatnim laboratorijima i posuđuje radna snaga doma zdravlja dok se usluge naplaćuje od HZZO-a, bez natječaja. Treba provjeriti javnu nabavu stomatoloških jedinica bez nasadnih tijela, a onda se za iste nabavlja naknadno nasadna tijela, ali po znatno većim cijenama!

U Trogiru je tako obnovljen odjel hemodijalize – obnova je vrijedna 3,3 milijuna kuna, ili 11 tisuća kuna po kvadratu, a nije kupljen niti jedan novi uređaj, aparat za hemodijalizu ili kvadrat novog prostora. Za taj iznos moguće je kupiti i opremiti potpuno nov poslovni prostor!

U mandatu dr. Dragomira Petrica indikativno je da specijalizacije dobivaju kandidati čiji su roditelji ili bliža rodbina visoko pozicionirani u sudstvu i upravi. Velik broj specijalizacija ostaje u ladicama i čeka podobni kadar, a rezultat toga je osiromašenje zdravstvne zaštite, prevara osiguranika i HZZO-a Vidite Timove koji nemaju nositelja (liječnika), koliko se zaradi bez davanja usluge pacijentima, vidite koliko je izgubio Dom zdravlja SDŽ na predavanju laboratorisje analize Tomić, Delić, Bilić laboratorijima iz Splita, sada i iz Makarske.

Na slobodna radna mjesta ugovorena s HZZO-om zapošljava mlade neiskusne liječnike na određeno vrijeme koji mjesec, a onda otkazuje ugovore. Imenovao je dr. Marka R. svojim pomoćnikom za PZZ, plaća mu takve zamjene za tim na njegovo ime te kriminalno trguje njegovim glasom u Upravnom vijeću jer je dr. Rađa član Upravnog vijeća, koje kontrolira rad ravnatelja!…

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo – dr. J. N. posjeduje više stanova u Splitu, apartmana, uz prekoračenje ovlasti u poslovanju, islatu nepripadajućih pripravnosti… Ista je surađivala sa Zlatkom Ževrnjom pri zapošljavanju i renoviranju.

Ževrnja je veleposjednik u Dugopolju, gradnja bazena i kredit kojim je opteretio Županiju, stanovi u Zagrebu….

Ima toga još, no na pravnoj državi i njenim institucijama je da odrade svoj posao”, stoji između ostaloga u kaznenoj prijavi podnesenoj USKOK-u i DORH-u 26. lipnja 2017. godine.

U drugoj kaznenoj prijavi Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, kazneno su prijavljeni dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja te Ivana D., vlasnica medicinsko biološkog laboratorija iz Splita – zbog udruživanja s ciljem pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi laboratoriju Ivane D., a na štetu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Kaznenu prijavu su podnijeli pacijenti s područja Makarskog primorja (preslika kaznene prijave gore u prilogu).

Što o sadržaju kaznenih prijava te na tvrdnje da se ogromne količine novca u zdravstvu troše na druge svrhe, kažu odgovorni u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te u samoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, pokušali smo doznati, obraćajući se na obje adrese.

”Kako dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ komentira činjenicu da je protiv njega te protiv dr. Ivane D. podnesena kaznena prijava USKOK-u i DORH-u (posjedujemo kopiju prijave s pečatom) zbog udruživanja s ciljem pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi laboratoriju Ivane D., a na štetu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije?

Kako pak dr. Petric komentira činjenicu da je podnesena još jedna kaznena prijava u kojoj se navodi da Dom zdravlja Splitsko dalmatinske županije, za mandata g. Petrica, ne poštuje Zakon o javnoj nabavi, opremu kupuje bez natječaja, kupuje opremu koja nije primjerana za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ustanovi tipa doma zdravlja, da se pogoduje privatnim laboratorijima i posuđuje radna snaga doma zdravlja, dok se usluga naplaćuje od HZZO-a bez natječaja, da se novac troši nanamjenski…?

Kako dr. Petric komentira navode iz kaznene prijave (čiju kopiju posjedujemo – s pečatom), prema kojima: ‘specijalizacije dobivaju kandidati čiju su roditelji ili bliža rodbina visoko pozicionirani u sudstvu i upravi, dok velik broj specijalizacija ostaje u ladicama i čeka se podobni kadar, a rezultat toga je osiromašenje zdravstvene zaštite, prevara osiguranika i HZZO-a’? Zašto se plaćaju timovi koji nemaju nositelja? Koliko se na takve timove troši novca, bez mogućnosti da pacijenti dobiju zdravstvenu zaštiti od takvog tima?

Kako gospodin Petric komentira navode iz kaznene prijave prema kojima on posjeduje više kuća i stanova u Splitu i na otoku Visu, odnosno da posjeduje imovinu koja je u neskladu s njegovim primanjima?

Koliko je bagatelnih nabava godišnje u Domu zdravlja SDŽ, odnosno onih koje se provode bez javnog natječaja? Zašto ih je toliko?”, upitali smo ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u službenom mailu kojega smo poslali još u ponedjeljak ujutro, 30. listopada, no do objavljivanja ovog teksta nikakve odgovore iz Doma zdravlja SDŽ nismo dobili.

Slična pitanja isti smo dan poslali i odgovornima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no ni od njih nikakve odgovore dobili nismo.

 

Dr. Divić: Štedi se na pacijentima, a troši na birokraciju!

O velikim dugovima u zdravstvu te o brojnim nepravilnostima, zbog kojih do dugovanja i dolazi, razgovarali smo s dr. Marijom Divić, ginekologinjom iz Splita te članicom radne grupe za izradu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koja se osvrnula na stručna pitanja i nije htjela ulaziti u dio naveden u prijavama.

Valja napomenuti da su ostali sugovornici izrazili želju da ostanu anonimni (podaci poznati uredništvu),  zbog straha od odmazde politike i prijavljenih osoba.

U javnosti se stalno govori da je hrvatsko zdravstvo u velikim gubicima, te se navodi da je nužno dodatno oporezivati cigarete, poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje…, da bi se smanjili dugovi. No, nitko ne govori da novac u zdravstvu curi na sve strane jer nema kontrole trošenja.  Kamo sve odlazi novac namijenjen zdravstvu?

Ja ću govoriti o Primarnoj zdravstvenoj zaštiti i grijesima prema nama. Koristi se diskriminacijski čl.78.st 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se ograničava odlazak liječnika Doma zdravlja u koncesiju, koristi se ugovaranje Timova bez nositelja kao zamjena za rad liječnika koji je po sili zakona išao u mirovinu iako mu traje koncesija do 2021.g. To su načini da se utrži višak financija za birokraciju Doma zdravlja i Županiju,

Jer timovi bez nositelja imaju ugovor sa HZZO na 30.000-50.000 kuna bruto, a ne zaposljavaju niti liječnika, niti medicinsku sestru, dok pacijenti nemaju zdravstvenu uslugu za koju plaćaju iz svojih plaća oko 1500 kn!  Sve to odlazi Domu zdravlja koji ne zapošljava mlade liječnike, niti raspisuje specijalizacije kojih nedostaje. Nedostaje specijalista radiologije, ginekologije, pedijatrije, nisu bolje prošli ni obiteljski doktori. Višak iz zdravstva u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije od oko 3.75 mil. kuna je mogao otići u zapošljavanje mladih liječnika i financiranje specijalizacija npr. radiologije za koju je odgovoran Dom zdravlja, jer ta djelatnost nije u koncesiji. Znači, ravnatelj je odgovoran za nedostupnu radiološku dijagnostiku.

Mi danas u KBC Split i DZ SDŽ imamo liste čekanja npr. na UZV dojki do 1, 5 godina. Sad u KBC Split upisuju na UZ dojke pacijente za 2019.g. i nitko ne pita tko je odgovoran!? Čak ni odgovorne osobe u KBC-u ne postavljaju to pitanje, iako je vidljivo da se na taj način plaćene jeftinije usluge radiologije na primarnoj razini prebacuju kao obveza na skuplju bolničku dijagnostiku i nečijim obveznim poslom zatrpavaju bolnički liječnici, iako je to odgovornost razine PZZ.

Po Ustavu organizacija PZZ je OBVEZA lokalne i područne samouprave čl. 134. i 135. dok ravnatelji Domova zdravlja kao izvršitelji odgovaraju i Upravnom vijeću u kojem većinu ima vlasnik (Županija/ grad Zagreb).

Ovdje je zanimljiva priča da je jedan član Upravnog vijeća promoviran u Pomoćnika ravnatelja za organizaciju primarne zdravstvene zaštite, plaćen kao Pomoćnik i član upravnog vijeća – što nije sporno Županijskoj pravnoj savjetnici i za tim na njegovo ime plaća se liječnik u zamjeni!  Zatvaraju se timovi i u istoj zgradi preseljavaju puni timovi s maksimalnim brojem osiguranika, dok se održava ovaj tim na donjoj granici broja osiguranika. Otkupila mu se oprema iz ambulante iz koje je došao, da bi se tim vratio u Dom zdravlja, do novog zakona i smjene s funkcije.

Ima još „zanimljivih“ pogodovanja. Ima vremena, svaka istina pronađe put, jer su liječnici sve umorniji zbog pritisaka i prava na rad s pacijentima.

Diskriminacija prema domskim liječnicima koji su po sili „Zakona i čl. 78.st.2.“ ostali unutar Doma zdravlja da bi se osigurala dostupna, solidarna, besplatna zdravstvena zaštita kad koncesionar ode u zasluženu mirovinu, nije završila kao korist za pacijente, jer su  ravnatelji to okrenuli u liste čekanja, ne raspisivanje specijalizacija, korištenje ugovaranja Timova bez liječnika i Ugovaranje malih timovima puno za prazno u gradovima po uzoru na deprivirana područja i otoke gdje su dodatno degradirali zdravstvenu zaštitu.

Hrvatska udruga koncesionara je napisala pritužbu HZZO-u na Dom zdravlja SDŽ i Timove bez nositelja za zdravstvenu zaštitu žena, sad je to na razini Upravnog vijeća HZZO-a. Imate ginekologe kojima se ne daje koncesija, i opet se ne organizira zdravstvena zaštita žena dosljedno ugovoru sa HZZO-om, ni u gradu Splitu, Omišu, ni u depriviranim područjima Vrgorac, Imotski, Vis. Dovoljno je ući u radnu evidenciju ginekologa koji „pokrivaju“ te timove uz one za koje imaju ugovor na svoje ime no koje potpisuje ravnatelj, a ne liječnik za kojeg se pacijentice upišu.

Ovo je struka, ja ne ulazim u (ne)transparentno trošenje sredstava iz zakupnine, zajedničkih troškova naplaćenih od koncesionara, nabavke opreme, i obnavljanja prostora, bagatelnih nabava i troškova, ne ulazim u trošenje decentraliziranih sredstava niti sredstava iz naknada za koncesije-sve su to novci iz zdravstva i za zdravstvo, ispitati na što se troše je zadatak nadležnih službi. Odgovornost je prvenstveno osobna, nastavno i skupna.

Što bi trebalo učiniti da se spriječi odljev novca namijenjenog zdravstvu kroz korupciju, uhljebništvo, financiranje nepotrebne birokracije?

Potrebna je kontrola odljeva novca dobivenog za zdravstvo, kontrola rada ravnatelja i popratnih službi financijske i pravne, posebno treba proraditi osobna odgovornost ravnatelja i članova Upravnog vijeća koji još rade po principu kad većina digne ruku to je „ispravno“ jer jači  nametne volju.

Od 2010.g. u Domu zdravlja Splitsko dalmatinske županije nema REVIZIJE poslovanja, zadnja je bila 2010. kada je smijenjen prethodni ravnatelj. Liječnike i djelatnike PZZ  treba osamostaliti i dati im  direktno  ugovoranje sa HZZO-om za liječenje pacijenta koji se potpišu za izabrane liječnike.

Kako komentirate informaciju da je protiv Dragomira Petrica, ravnatelja DZ Splitsko dalmatinske županije, podnesena kaznena prijava, kao i protiv I. D., vlasnice laboratorija u Splitu, zbog malverzacija s novcem hrvatskih poreznih obveznika?

Kao Udruga koncesionara za taj problem znamo od kada nam se obratila za pomoć magistra biokemije kojoj su vratili dokumentaciju uz obrazloženje da neće nastaviti koncesiju iako postojeća traje do 2021. godine i Grad Makarska se na razgovorima i ispred naših članova javno obvezao dati stan na korištenje. Imamo ime i podatke magistar biokemije koja je voljna i javno istupiti jer se iza 01.01.2017.g. javljala na svaki natječaj.

Također  smo kroz struku nastojali davati savjete kako nastaviti rad laboratorija na dobrobit pacijenata Makarske i okolice, odnosno za 30.000 osiguranika, posebno što je taj broj trostruk u turističkoj sezoni. Ministar je u našim razgovorima rekao da nastavak već dobivene koncesije nije sporan, samo ravnatelj treba zaposliti djelatnika. Ravnatelj nije zaposlio, vratio je dokumentaciju, nije iskoristio rad mag. biokemije iz Vrgorca unutar Doma zdravlja nego je direktnom pogodbom (nije bilo natječaja), „dao“ dio zarade doma zdravlja privatnoj djelatnici tj. nositeljici Koncesije na medicinsko biokemijski laboratorij iz Splita. Vidim iz priloga  „prijave“ da se govori o imovinskoj koristi cca 900.000kn  za razdoblje od 01.01-31.07.2017. i to se nastavlja i danas.

Osim nas, u zaštiti struke i djelatnika se  angažirala i Hrvatska komora zdravstvenih radnika, koja je htjela zaštiti laborante u radnom odnosu sa Domom zdravlja, s pisanim izjavama istih da vade krv od 7-9h u Makarskoj, zatim istu nose u privatni laboratorij u Split gdje rade kao ispomoć, udaljenost 60 km, ljeti i 2h vožnje, iako postoji u Vrgorcu mag. biokemije zaposlenica Doma zdravlja koja je mogla nadzirati rad u Makarskoj bez transporta, također je opremu prethodni koncesionar morala prodati jer nije bilo volje za otkup (kupljena je nova).  HUKPZZ, HKZD, vidim iz prijave i stanovnici  Makarskog primorja koji su potpisivali peticiju – smatramo da to treba ispitati, jer nije izoliran primjer trgovanja utjecajem.

Vjerujem da će nadležne institucije izračunati dobit ili gubitak za Dom zdravlja zbog ovakvog postupanja, gubitak ili dobit za osiguranike Makarske i gravitirajuće okolice. Što se tiče struke Makarskoj nedostaje osim laboratorija, i specijalista radiologa, pedijatara, po dojavama i prostor i oprema su zanemareni. Nadam se da će im ista stranka na vlasti u gradu i Županiji pomoći riješiti probleme.

Kako Splitsko-dalmatinska županija upravlja novcem namijenjenim zdravstvu? Troši li se novac na ono što bi trebao, ili se prenamjenjuje i prebacuje u druge nezdravstvene svrhe? Koje su posljedice?

Netko tko zna više od mene o radu Doma zdravlja i drugih zdravstvenih Ustanova SDŽ, to su Upravno vijeće i odgovorni u  Županiji, mogu odgovoriti na ovo pitanje, odnosno na pitanje o Kaznenim prijavama i trošenju na nezdravstvene svrhe novca za zdravstvo. Smatram da se trebaju i pismeno očitovati po svakoj navedenoj inkriminaciji iz prijava jer je očito da novac curi, da nam je devastirana kvaliteta zdravstvenih usluga i da novac čak dobiven unutar zdravstvenih ustanova ne ide za boljitak struke i pacijenata, nema specijalizacija, nema ginekologa, radiologa, pedijatara, čak i obiteljskih doktora iako mladi završavaju medicinski fakultet u dovoljnom broju.

Ne smije biti nepotizma i podobnosti u zdravstvu! Za sve to su po Ustavu odgovorne Županije i Ravnatelji zdravstvenih ustanova. Oni slijede politiku županija, ako ne slijede, ne mogu biti ravnatelji jer rade suprotno onom što Županija hoće za svoje građane, no to je pitanje za njih.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.