Wikimedia Commons

KAKVA SRAMOTA! Hrvatska plaža na popisu sto najljepših svjetskih plaža ozbiljno ugrožena, evo zašto

Autor: Dnevno

Sakarun je posljednjih godina izložen nesavjesnim gostima, svakakvim prljavštinama, a najviše se plastike gomila na pijesku ove predivne plaže. Iako se u borbu protiv neodgovornog ponašanja pri odlaganju otpada uključuje sve više ljudi, katkad se čini da priroda gubi bitku.

Kako piše portal eZadar uvala Sakarun na Dugom otoku godinama je omiljeno odredište ekološki osviještenih aktivista i nikad se nije dogodilo da im je nedostajalo posla.


“Iz godine u godinu smo sve svjesniji ili nesvjesniji koliko je ima i koliko je ovo naše lipo more zagađeno i nastojimo koliko toliko pripremiti plažu za ljeto”, kazao je glavni čuvar prirode iz Javne ustanove Natura Jadera Zoran Božić.

Drugu godinu u tome im u sklopu terenske nastave pomažu srednjoškolci iz Gračaca.

Suradnja s Natura Jaderom počela je nakon uvođenja novog programa u školu – tehničar zaštite prirode ili popularno rendžer.

Rješenje se neće pojaviti samo od sebe. Valja promijeniti ponašanje – zato se toliko radi s mladima – te sustavno upoznati problem.

“Svake godine smo počeli raditi monitoring morskog otpada u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, tako da bi godinama, kad ipak skupimo neke podatke, i kada se to objavi u nekim znanstvenim radovima, pridonijeli općoj svijesti, i podacima koji se tiču morskog otpada” istaknula je stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Natura Jadera Morana Bačić.

Plaža Sakarun, jedno od blaga Dugog otoka i Hrvatske, zbog svoje ljepote uvrštena je na popis sto najljepših plaža na svijetu. Stoga su ovakve informacije zaista zabrinjavajuće.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.