fbpx
Foto: Borna Filic/PIXSELL

KAKVA SRAMOTA! GUBIMO MILIJARDE ZA OBNOVU: U Vladu stigla odbijenica iz Bruxellesa. Nema nikakvog produljenja roka

Autor: Dnevno

Hrvatska Vlada dobila je odbijenicu iz Europske komisije vezano uz ideju da nam se produlji rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, pa ćemo morati, sada je sasvim sigurno, dio od 5,1 milijardi kuna vraćati jer ih nećemo stići potrošiti do lipnja. U dopisu koji su dobili jasno piše kako pravila Fonda solidarnosti nalažu da nema niti razmatranja produljenja roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada nam je novac isplaćen i kako je krajnji rok za to 17. lipnja, otkriva Jutarnji list.

Također izričito piše  kako se od Hrvatske očekuje da već do sredine siječnja pošalje akcijski plan korištenja sredstava iz Fonda, koji će sadržavati informacije o tome što je već isplaćeno, plan za isplate sa rokovima i potencijalne mjere za otklanjanje nepredviđenih poteškoća. U tom smislu, savjetuju da se sva tijela za provedbu koriste modalitetima koje je izradilo Ministarstvo kulture.

Od 5,1 milijardu kuna, od podnesenih zahtjeva od 313 milijuna kuna, do danas isplatili mizernih 119 milijuna kuna, odnosno tek 2,3 posto od ukupnih sredstava koja su nam na raspolaganju.


Sve su objasnili

Traži se i da što prije pošaljemo detaljne informacije o korištenju sredstava Fonda, sa svim potpisanim ugovorima, u brojkama i postocima. A zaprimili smo, ukupno 545 projekata vrijednosti čak 11,9 milijardi kuna, a sklopljeno je 316 ugovora u vrijednosti 8,4 milijarde kuna. Dakle, imamo ugovoreno i više projekata nego što možemo financirati iz Fonda, ali se sredstva ne isplaćuju, a jedino se to računa.

Osim toga Europska komisija traži i da se pošalje odluka Vlade o osnivanju posebnih odjela u okviru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji su uspostavljeni isključivo za rad na Fondu. Oni su oformljeni tek u prosincu prošle godine. Godinu dana od dobivanja sredstava.

Podsjećaju također kako su sredstva Fonda solidarnosti namijenjena za hitne operacije nakon šteta, dok se za ostale projekte mogu koristiti sredstva drugih fondova. Sve zajedno vidljivo je da ništa od produljenja roka, a to znači  da ćemo dosad ugovorene projekte morati financirati iz drugih EU izvora, što znači manje novca za razvojne projekte.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.