Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kakva pljuska braniteljima i Penavi! Plenković i Pupovac spremaju opak plan

Autor:

Kud Milorad okom, tud Andrej skokom tako nekako sažeti bi se mogao mandat premijera Andreja Plenkovića. Otkako je zasjeo na čelo Vlade, i raskinuo suradnju s Mostom te se priklonio HNS-u premijer Plenković na sve moguće načine pokušava osigurati stabilnost Vlade kojom rukovodi, a koja se svako malo dovede u pitanje zahvaljujući buntovnicima iz njegovih redova. No, sve dok Plenković ispunjava Pupovčeve zahtjeva, razloga za paniku nema, jer manjinci će mu biti lojalni i držati ruke u zrak, ruke koje imaju više no visoku cijenu. Nedavno se protiv Plenkovića neizravno pobunio HDZ-ov nekadašnji lički šef Darko Milinović, koji je iz stranke ekspresno izbačen.

Sada pak Plenković požar mora gasiti i u vukovarskom kraju iz kojega se budi gradonačelnik Ivan Penava, neuvjerljivo tvrdeći kako nema ništa protiv Vlade, ali ima protiv institucija koje ne riješavaju vukovarske probleme. Institucije su inače u HDZ-ovim rukama pa je teško za povjerovati da Penavin prosvjed nije usmjeren i protiv samoga premijera. Svakako je znakovito njegovo gostovanje u emisiji Nedjeljom u dva gdje je između ostaloga naveo kako protiv Vlade nema ništa, ali iz njegova konteksta gledano pomalo je upitna suradnja vladajućih sa SDSS-om. Znakovito, i braniteljske udruge ovih su dana zatražile od SDSS-ova šefa Pupovca da se očituje o Oluji i Domovinskom ratu, što je ovaj odbio uz opasku da će svoje stajalište izreći uskoro.

”Što se tiče naše reakcije na sve što se događa u Vukovaru i oko pitanja za ratne zločine i oko pitanja prava manjina – uskoro će biti naša reakcija”, najavio je Pupovac čija šutnja u nezavidan položaj dovodi Plenkovića, koji s jedne strane mora primirivati vukovarski bunt, a s druge strane održavati stabilnost Vlade, njegujući suradnju s manjinskim zastupnicima čiji je najglasniji zastupnik upravo Pupovac. Podsjetimo, braniteljske udruge od Pupovca su zatražile da se očitije o Domovinskom ratuu i Oluji, zbog odlaska u Bačku Palanku i izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića 5.kolovoza na tamošnjoj komemoraciji za žrtve Oluje. Iako je očitovanje o ovom slučaju odgodio, vrlo se zanimljivo očitovao o Penavinom prosvjedu najavljenom za 13.listopada zbog kako je vukovarski gradonačelnik kazao neučinkovitog procesurianja ratnih zločina. Datum prosvjeda podudara se s vukovarskim igrama invalida Domovinskog rata, kojega organizira Hvidra, a Pupovac po svemu sudeći vjeruje kako je to pritisak na srpsku zajednicu, što se dade naslutiti i iz njegova odgovora na novinarsko pitanje da li misli da je riječ o pritisku na srpsku zajednicu. ‘Ako pitate Kineze, oni će vam reći da nije na njih!’, sarkastično je prokomentirao Pupovac, koji prostora za takve poruke po svemu sudeći ima i zahvaljujući Plenkovićevoj retorici koja nije puno drugačija od njegove, jer ipak se ovdje vodi rovovska bitka za opstanak na vlasti.

“Što se tiče procesiranja ratnih zločina bilo gdje u Hrvatskoj, a pogotovo strašnih zločina koji su počinjeni na Ovčari i u Vukovaru, naravno da ja kao čovjek i kao predsjednik Vlade te HDZ-a imam jednaki interes, želju i namjeru da se oni procesuiraju i da se odgovorni za to kazne”, rekao je Plenković prije nekoliko dana te dodao da ima razumijevanja za Penavino aktualiziranje ove teme, ali dodao je i kako nema nimalo razumijevanja za tehnologiju kako je to napravljeno. “To se tako ne radi. Dakle, on kao član HDZ-a i kao gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi – i tu se slažemo, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter”, kazao je Plenkovi ističući kako ne treba davati povoda onima koji žele srušiti Vladu.  “Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, u ovom trenutku, u ovako širokim okolnostima i davati povoda onima koji imaju vrlo jasan politički cilj, a to je da sruše parlamentarnu većinu, da destabiliziraju koaliciju i u konačnici da sruše Vladu, to je jedan drugi sport”, objasnio je Plenković koji se osvrnuo i na braniteljske udruge koje traže da se iz vladajućih redova izbace Pupovac i SDSS kao partneri. “Nisam ispratio što su rekli. Ali, neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina. To je ono što je 100 posto i na tome stojim čvrsto da ne mogu biti čvršći. Bez obzira od koga, kada i na koji način dolazi do toga”, poručio je te tako jasno dao do znanja da kada mora birati između branitelja i Pupovca, bira Pupovca i egzistenciju na vlasti što uostalom nije iznimka nego pravilo. Jer bezbroj je puta do sada Plenković saginjao glavu pred Pupovčevim ucjenama. Kada je Pupovac  zagrmio da je Martini Dalić odzvonilo, to se i dogodilo te je ova ispraćena s mjesta ministrice gospodarstva, sličan scenarij odvio se i sa izglasavanjem Istanbulske konvencije.

Naime, Odbor kojim rukovodi Pupovac, koji tvori saborsku većinu jednoglasno je zaključio i predložio vladi da u što kraćem roku, najkasnije do ljetne stanke uputi u saborsku proceduru zakon o ratifikaciji sporne konvencije, što je Plenković usprkos prosvjedima i buntu iz vlastitih redova i realizirao.

Inače, kao političku pojavu posebno je zanimljivo promatrati moćnog srpskog saborskog zastupnika. On je tvrde nam to dobro upućeni poznavatelji zbivanja u Vladi najveća prijetnja premijera Plenkovića. Neformalni vođa saborskih ‘manjinaca’ premijeru se svako malo sa saborske govornice obrati u šiframa, a baš od njegovih riječi prvi čovjek hrvatske Vlade najviše strahuje, jer manjine su ključan faktor za opstanak Vlade zahvaljujući nakaradnom hrvatskom izbornom zakonodavstvu.

 Pupovac hadezeovce ‘drži na lancu’ još od 2003.godine, kada je Ivo Sanader popustio briselskim pritiscima i demontirao pravaše, te se priklonio manjincima s kojima je realizirao koaliciju.

Pupovac je leđa HDZ-ovcima držao do kraja vladavine, usprkos svim aferama koje su u to doba izlazile u javnost. Leđa sada vrlo promišljeno i kalkulantski drži Plenkoviću, a premijer je ponajviše na njegov zahtjev bio primoran ukloniti HOS-ovu ploču iz Jasenovca. Naravno da Pupovac nije naivac i da su ploče u njegovom djelovanju tek dio dramaturgije pa tako premijer svako malo financijski potpomogne srpsku zajednicu, a zbog odlučne suradnje sa Srbima HDZ-ovce hvale čak i međunarodni krugovi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.