Nikola Cutuk/PIXSELL

Kakva blamaža! Tolušić se obrukao kao nitko

Autor: dnevno.hr

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa svog je Facebook profila poručio svim poljoprivrednicima kako će im do kraja studenoga biti isplaćen avans za poticaje kojima bi se trebali pripremiti za iduću poljoprivrednu sezonu. Pohvalio se pritom kako je ovogodišnji avans od približno 1,1 milijardu kuna viši za 20 % , oko 180 miljuna kuna, nego je bio lani znakovito dodajući  „Unatoč onima koji bi htjeli drugačije. I lošije za hrvatskog seljaka. E neće moći“, napisao je ministar na Facebooku.

Hrvatski poljoprivrednici samo trebaju biti strpljivi i imati razumijevanja jer će novac stići, poručio je ministar. No, Nacionalov izvor, nazivajući Tulušićevu poruku poljoprivrednicima, „jednim od boljih bisera samohvale i sustavnog laganja“ , tvrdi da ministar naše poljoprivrednike u stvari zakida i isplaćuje im 80 % iznosa od ukupnih prava na plaćanje izravnih potpora na razini godine  jer za preostalih 20% na koje imaju pravo do punog iznosa nije osigurao novac iz državnog proračuna. A u proračunu, zahvaljujući rastu BDP-a novca ima.

„Radi se  o tome da Hrvatska po ugovoru s EU do 2022. godine dobiva povećanje od približno 10% svake godine  iz čega je jasno da je  povećan i iznos limita za predujam koji je  u cijelosti europski novac“ kaže Nacionalov izvor  dodajući da je avans prvi put isplaćen 2015. godine  u iznosu od 750 milijuna kuna  i da od tada svake godine raste. „ Ali, ključno je  da je od 2015. do danas ukupan iznos izravnih poticaja ostao na 80% ukupnih prava i da je ostatak do 100%  moguće nadomjestiti iz  hrvatskog proračuna. Kako EU komponenta svake godine raste, jednako tako hrvatska komponenta koju treba osigurati upravo Tolušić, a ne osigurava ju,  pada“ tvrdi Nacionalov izvor upućen u zajedničku poljoprivrednu politiku EU koju je Hrvatska obvezna provoditi kao i sve druge članice.

„Otkako je Tolušić ministar hrvatska komponenta pada, a u brojkama je tih 20 posto iznos od 560 milijuna kuna godišnje koliko je  poljoprivrednicima manje isplaćeno”, tvrdi naš sugovornik. Upozorava i da su 2017. godina, a takva će biti i 2018.,  najgore godine u povijesti hrvatske poljoprivredne proizvodnje što za posljedicu ima najveći uvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda otkako postoje mjerenja, a samim time Hrvatska ima najgoru vanjsko trgovinsku bilancu ikada, prenosi Nacional.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.