fbpx

Kako roditeljima izvuči još novaca: Novi udžbenici, stari plan i program

Autor: Dr.K.

Pretpostavka je da će udžbenici doživjeti samo kozmetčke promjene jer se sadržajno ne mogu revolucionarno promijeniti zbog važećeg zadanog okvira.

Iako u Zakonu o udžbenicima lijepo piše da je 'rok trajanja' odobrenih udžbenika najmanje četiri godine, pročulo se da izdavači pripremaju 'nove' udžbenike koje će nam ponuditi u rujnu ove godine na izbor.

S obzirom da se plan i program nije mijenjao, postavlja se pitanje što će se promijeniti?, piše portal nastavnici.org.

Pretpostavka je da će udžbenici doživjeti samo kozmetčke promjene jer se sadržajno ne mogu revolucionarno promijeniti zbog važećeg zadanog okvira, a to je još uvijek Nastavni plan i program iz 2006. godine.


Iako je Filipović za Školske novine izjavio da se izradi novog predmetnog kurikuluma treba posvetiti ozbiljno i studiozno taj se posao odgađa i odgađa pa se stječe dojam da se od njega odustalo.

Ili se najavljivana reforma školstva svela na garfički dizajn udžbenika pa neka se ljudi, ako ničemu drugome, vesele novim slikama, tablicama i mirišljavim koricama?

Ako Ministarstvo odobrava tiskanje novih udžbenika, znači li to da predmetni kurikulumi neće biti napravljeni još barem četiri godine? Ili će se novotiskani udžbenici povući iz uporabe prije nego im istekne zakonski rok? Tko će sve to objasniti roditeljima kojima se uporno poručuje da neće morati kupovati nove udžbenike ako znamo da će se neki učitelji i nastavnici odlučiti baš za novouvrštene, a ne već postojeće udžbenike iz Kataloga odobrenih udžbenika? Koliko sve to košta? Može li se taj novac pametnije potrošiti? Kome se pogoduje ovakvim odlukama?

Rujan je mjesec u kojem se mnogo toga planira, održavaju se sjednice i aktivnosti vezane za početak nastave. Trebaju li nam nakladnici baš u to vrijeme na stolove staviti i po 6 paralelnih udžbenika za jedan predmet od kojih se u kratkom roku moramo odlučiti za jedan? Hoće li baš taj koji izaberemo ući u drugi krug ili ćemo morati birati neki drugi?, pitaju se na portalu nastavnici.org.

Autor:Dr.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.