Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako je moguće da je Šerbedžija više novca dobio od Hasanbegovića nego od Obuljen?

Autor: I. Međugorac

Koliko se i kako Šerbedžija financira javnosti je ionako manje više poznato

Dio medija raspisao se o raspodjeli sredstava iz Ministarstva kulture pa se tako konstatiralo da je Rade Šerbedžija u vrijeme mandata Zlatka Hasanbegovića dobio 200 tisuća kuna, dok je njegove prihode srezala ministrica kulture Nina Obuljen dajući mu 150 tisuća kuna. No, poznati televizijski novinar i voditelj Velimir Bujanec javnost podsjeća kako je riječ o ugovoru koji je Hasanbegović naslijedio i nije ga mogao stopirati, dok je Obuljen to mogla učiniti. Službeno, ove godine Šerbedžijin festival dobio je doista 150 tisuća kuna, ali Bujanec je prema svemu tome pomalo skeptičan.

-A evo kako nam mažu oči: brijunsko orgijanje Šerbedžije, Stazića i ekipe navodno dođe 3 milijuna kuna i najveći dio toga “časte” opet hrvatski porezni obveznici, preko javnih poduzeća – Podravke, Janafa, Ine, ali i nezaobilazne Hrvatske turističke zajednice- piše na svojem facebook profilu Bujanec koji dodaje da se ekipu na Brijune prevozi Hrvatskom ratnom mornacirom. Koliko se i kako Šerbedžija financira javnosti je ionako manje više poznato, no s druge strane Motovunski festival pod palicom Igora Mirkovića nešto je manje zastupljen, premda se uskoro treba održati, točnije u razdoblju od 25. do 29. srpnja. Posljednjih godina taj je festival opstajao zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog sudiovizualnog centra.

Nakon osnivanja HAVC-a, Ministarstvo kulture limitiralo se na financiranje Pulskog festivala, dok su ostale filmske manifestacije prepuštene samome Centru. Svote koje je Motovunski festival godišnje dobivao uglavnom su iznosile više od 500 tisuća kuna pa se u skladu s time ni ove godine ništa nije promijenilo. Vijeće je odlučilo po prijedlozima Umjetničkoga vijeća čija je sjednica održana početkom svibnja. Sastav HAVC-a prilikom donošenja odluke, a kako stoji na njihovim internetskim stranicama, činili su: Sanja Zanki, Dinko Majcen, Nikola Francetić, Zrinko Ogresta, Danilo Šerbedžija, Damir Vujinović, Branko Matutinović, Lado Skorin i Silvestar Kolbas dok su na 58. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Mirna Belina, Ivana Fumić, Jaka Primorac, Jelena Paljan, Miroslav Sikavica, Tomislav Mršić, Dragan Rubeša i Dean Šoša.

Motovunski festival tako je i ove godine dobio pola milijuna kuna.

Rezultati komplementarne 2017. – rok 20.10.2016 – bez udruga

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.