novosti.rs

Kako je briljantni Plenković predsjednici tijekom Vučićevog posjeta održao lekciju

Autor: Iva Međugorac

Kada je prije nekoliko dana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javnosti otkrila da je u Zagreb uslijed ozbiljne diplomatske preprike sa Srbima pozvala njihova predsjednika Aleksandra Vučića, ta vijest ne samo da je neugodno iznenadila buntovnu hrvatsku javnost, već i samog premijera Andreja Plenkovića.

Dio ministara iz njegove Vlade, pokušavao je i javno upozoriti na to kako je dijalog sa Srbima sasvim sigurno poželjan, ali da Vučić treba ponuditi ispriku za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju. Sam premijer jasno je javnosti dao do znanja koja su to pitanja na kojima valja inzistirati u odnosima sa Srbijom te je tako načeo temu ratne odštete, ali i pitanja nestalih te brojne druge po hrvatski narod izrazito značajne teme.

Čovjek koji je prije svega nekoliko dana svjetsku javnost ugodno iznenadio poznavanjem stranih jezika i tijekom Vučićeva posjeta našoj zemlji te susreta s njime pokazao je kako nije diplomat samo na papiru, već da je riječ o čovjeku koji uistinu ima gard. Smireno i staloženo, bez previše pompe i ceremonije, Plenković je primio Vučića, jer to je bilo nešto što se nije moglo izbjeći. No, za razliku od Grabar-Kitarović koja je pognula glavu i dopustila Vučiću da zavlada na njezinom terenu, Plenković je sačuvao zdrav razum i hladnu glavu. Vrlo mirno sa srbijanskim je predsjednikom bez da mu se opravdava, progovorio o svim ključnim pitanjima, a nakon što je razgovor okončao, premijer je dao jasnu poruku da će se boriti za hrvatske interese te da priča sa Srbijom nije gotova sve dok se istina ne istjera na vidjelo i ne daju odgovori na sva ključna pitanja.

Za razliku od predsjednice koja se obrušila na prosvjednike protiv Vučićeva dolaska u našu zemlju, nazvavši ih marginalcima, premijer Plenković jasno je dao do znanja da se radi o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje, ne razmećući se uvredama na njihov račun. Posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo intenzivnog sukoba između Grabar-Kitarović i Plenkovića, a ako se i ovaj susret ogleda kao bojno bolje između hrvatskog vladajućeg dvojca može se konstatirati da je premijer ovu bitku dobio.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.