Filip Glas

Kako je Anri Targuš Targa, hrvatski branitelj, pomogao posebnom dječaku da osvoji bronačnu medalju

Autor: Marin Vlahović

Anri Targuš Targa hrvatski je vojnik koji je ostavio mladost na bojištu. Tako sam o njemu pisao prije nepunih godina dana i to je nepobitna istina. Kao srednjoškolac, pridružio se obrani Hrvatske u rodnom Osijeku i sudjelovao u brojnim akcijama. Zbog velike fizičke spremnosti, ali i nekog urođenog smisla za borbu, razvio se u komandosa i kasnije instruktora Hrvatske vojske. U vojsci je radio, sve dok ga nisu potjerali u mirovinu. Iako to nije bio njegov izbor, prihvatio je odluku. I tu bi njegova priča, kao i tisuće drugih, trebala krenuti u smjeru malodušnosti i razočaranja državom za koju se borio. Targuš je poput mnogih branitelja, mogao potonuti u beznađe. Ratne rane i traume koje je doživio u fragilnoj maloljetnoj dobi trebale su ga valjda duševno osakatiti, a opet, Anri Targuš Targa nije se promijenio od svojih ratnih i vojničkih dana. Naime, i poslije vojne službe nastavio je živjeti na isti način, pod nekom vrstom vojnog režima i discipline.

U takvom stilu života važna je fizička aktivnost i bavljenje sportom. Na taj način održava se mentalna i fizička sprema, nužna za očuvanje psihičkog zdravlja u vremenima i društvenoj atmosferi kada dio građana na branitelje gleda kao na profitere, parazite, pijance i kockare. Krajem devedesetih postao je vojni prvak Hrvatske u hrvanju, a s njime nisu htjeli rvati ni neki naši ponajbolji hrvači nacionalne reprezentacije. Poslije hrvanja okrenuo se powerliftingu i disciplinama snage poput „bench pressa“. I u tom sportu postao je državni prvak.

Pomaže Hrvatskoj da bude bolja

Iz svega navedenog dao bi se izvući hvalevrijedan primjer duhovnog opstanka, unutar krajnje nepovoljnih političkih okolnosti, ali ovo nije priča o tome kako je Anri Targuš Targa spasio sebe, već kako pomaže drugima, a samim time i cijeloj Hrvatskoj da bude bolja zemlja. Potaknut razgovorima s roditeljima djece koja su ostala zakinuta za hrvački klub u Velikoj Gorici, odlučio se vratiti hrvanju, ovoga puta kao osnivač  i predsjednik novog kluba „Velika Gorica 1991“. Targuš je ujedno i jedan od trenera te svojevrsni pedagog. Nakon samo dva mjeseca postojanja, hrvači iz Velike Gorice osvojili su nevjerojatnih 14 medalja na Božićnom turniru, na Zagrebačkom Velesajmu. Od toga dvije zlatne, šest srebrnih i šest brončanih. Ono što je posebno zanimljivo i dirljivo u ovom uspjehu brončana je medalja dječaka s Aspergerovim sindromom. Naime, taj dječak živi u navodno tolerantnom Zagrebu, koji ima veći broj hrvačkih klubova. Naravno, ne možemo reći da ga nisu htjeli trenirati, ili da su ga potjerali. Istina je kako su rekli njegovoj majci da bi bilo najbolje ako se ona javi Anri Targušu Targi u Velikoj Gorici. Targuš je bivši vojnik, možda on bude mogao s njime raditi, rekli su joj treneri u drugom klubu.

Prilikom zagrijavanja, dječak napravi dva-tri koluta naprijed, a onda se nađe pred zidom male dvorane u kojoj treniraju. Na tom zidu naizgled nema ničeg zanimljivog, ali on ga krene dirati, lupkati i ispitivati, na sebi svojstven način. Tada ga Targuš pozove, kao kakvog malog vojnika svoje jedinice, i on nastavi s treningom. Na Božićnom turniru dječaku nitko nije poklonio brončanu medalju. Imao je dvije pobjede i dva poraza, a tek je počeo s hrvanjem. Kada se hrva, on se čitavo vrijeme smije. Osmijeh mu ne napušta lice, ni u trenucima kada ga protivnik baci u parter. Inače, vojnički dril se u nekoj formi primjenjuje i po „Aba metodi“, jednoj od najuspješnijih  terapija za djecu s poremećajem autističnog spektra. Anri Targuš Targa čista je suprotnost svim iskrivljenim slikama i predrasudama o hrvatskih braniteljima. Heroji rata mogu postati i heroji mira, a ljudska veličina najviše se pokazuje u pristupu prema najmanjima. Najveća snaga ljudi poput Targuša je u vjeri. Tko vjeruje u sebe, vjerovat će i u druge, baš kao što je Targuš vjerovao u ovog hrabrog dječaka.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.