fbpx

KAKAV PRESEDAN! Hasanbegović Pupovcu i Radinu očitao bukvicu: Progovorio o političkom reketu

Autor: Iva Međugorac

Odnose u vladajućoj koaliciji, ali i poziciju Milorada Pupovca u istoj gostujući na javnom radiju u emisiji Poligraf komentirali su član Predsjedništva Hdza Mario Kapulica, potpredsjednik Sabora Furio Radin, SDP-ov Rajko Ostojić te saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović. Potpredsjednik Sabora Radin te je prigode ustvrdio kako nasilje koje je prethodilo Pupovčevim riječima, u političkom svijetu nije donijelo dovoljnu težinu.

“Dakle, nešto je prethodilo svemu tome, emocije su postojale kod ove izjave. Znam da se mnogi neće složiti s time, ali koalicija nema nikakvu moguću alternativu”, rekao je Radin, a na njegovu retoriku nadovezao se Hasanbegović naglasivši kako je hrvatska politička elita dva desetljeća podrvrgnuta torturi tumačenja izjava Milorada Pupovca.

“Dakle mi ovdje već dva desetljeća pribivamo istom scenariju, svako malo hrvatska politička elita je primorana biti podvrgnuta torturi tumačenja izjava gospodina Milorada Pupovca. Ovo je sve bura u čaši vode.”Temeljna misao iz koje se izvodi osnova simbiotski odnos između HDZ-a i Milorada Pupovca izrekao je Pupovac kada je rekao da se „takvi kao Andrej Plenković, plaćaju suhim zlatom”, a ta se vrsta zlata ne razbacuje. Dakle, potpuno je bespredmetno i ponižavajuće komentirati izjave gospodina Pupovca. Treba li se ispričati? Ne treba. Ima li pravo misliti što god hoće? Ima, zato što živimo u slobodnoj zemlji. Ono što je jasno, on ne smije, ne može i ne treba biti dio bilo koje Vladine većine”, rekao je Hasanbegović dodajući da cijeli sustav predstavništva naionalnih manjina u Hrvatskom saboru treba promijeniti. ”Bila mi je čast biti u jedinoj hrvatskoj vladi u novijoj povijesti koja nije imala potporu gospodina Pupovca i gospodina Furia Radina. Ono što je paradoks jest, da isti gospodin Radin, iako je bio u djelatnoj oporbi prema toj vladi, držao je sasvim primjerenim da ta vlada, odnosno resor koji sam vodio, treba plaćati politički reket što sam naravno iz načelnih, ne osobni razloga odbijao i odbio”, rekao je nadalje Hasanbegović objašnjavajući Radinu da se radilo o njegovom sporazumu sa Sanaderom, koji njega osobno nije obvezivao.

“Milorad Pupovac je objasnio svoja stajališta, dakle sve je jasno, ništa nije problematično. Gospodin Jandroković je otišao korak dalje i rekao da je pogrešno taj sporni Pupovčev ispad gledati samo u jednom kontekstu, da u tom intervjuu ima sjajnih i prihvatljivih teza, misleći možda i na onu da bi ova hrvatska država mogla doživjeti sudbinu prethodne hrvatske države, posebice u kontekstu, možda je aludirao na Bleiburšku tragediju, na poratne egzekucije. Stvar je jednostavna; hrvatski politički život će se vrtiti u začaranom krugu sve dok postoji ovaj i ovakav nakaradni sustav etničkoga predstavljanja nacionalnih manjina. Nama treba korjenita ustavno-pravna reforma, treba nova, državna, nacionalna, dvotrećinska parlamentarna većina koja će provesti korjenitu reformu političkoga sustava”, zaključio je Hasanbegović.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.