Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘DAJTE MOLIM VAS, ON SE USUĐUJE GOVORITI!’ Plenkoviću je sada dosta Milanovića, ovo je previše: Porazit će ga u Saboru, ‘ako ne bude 101 glas, to je blam za one koji će biti protiv’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković svečano je otvorio 27. Forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Tema je ovogodišnjeg foruma “Mediji i hrvatske manjinske zajednice – Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?”. Forum hrvatskih manjina tradicionalna je manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju.

Plenković je nakon Foruma dao izjavu za medije.

Uvodno je rekao kako je ovaj sastanak bitan da emancipiramo temu identiteta Hrvata koji žive u nama susjednim zemljama, da podupiremo njihove projekte i programe.

Zatim je govorio i rastu BDP-a u trećem tromjesečju.

“Rast u trećem kvaratu 5,2 posto, to je na tragu naših procjena kao Vlade, ovo je dobro i očekivano te ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva. U nogu godinu ulazimo snažni i sigurni u sebe, da možemo prevladati krizu”, rekao je premijer.

To je pad u odnosu na prošlo tromjesečje, brine li ga to, pitali su ga novinari,

“Mislim da je sjajno da Hrvatska od 22 zemlje na drugom mjestu, jedino Cipar ima 5,4”, rekao je,




Iz Ukrajine ste dobili zahvalu za obuku, kako ćete objasniti situaciju u kojoj od Sabora očekujete da se izjasni dvotrećinski, a zasad te većine nema, iduće je pitanje.

“Stvari su jasne da ne mogu biti jasnije, orkestrirani napad traje od sjednice Vlade, to je laž i neistina da je prijedlog neustavan. EU je donijela odluku da se osnuje EU misija vojne pomoći Ukrajini. Ne neka vježba koja traje tjedan ili mjesec dana. Osnovala se misija koja će trajati neko vrijeme s političkim ciljem da se zemlji žrtvi agresije sustavno pomaže od strane EU, čija je Hrvatska članica. Ista pravna osnova za slične misije nekoliko puta u našem mandatu, mandatu ranijih vlada. Taj očaj predsjednika i oporbenih jataka u Saboru koji nemaju političke hrabrosti da se izjasne hoće li pomoći žrtvi agresije, u nelagodi jer ne znaju reći ne uhvatili su se pravnih smicalica koje ne postoje. Pravi problem bi bio da je Vlada to odlučila učiniti bez Sabora. Imamo ogroman politički problem u kojem, iz meni teško razumljivih razloga, mogu teško naći opravdanje za izjave oporbenih stranaka, naša pozicija je jasna i čvrsta. Predsjednika smo pitali, na isti način kao i svaki put, on nama ne odgovara nego daje priopćenje. Milanović je govorio da će kao vrag progoniti saborske zastupnike oko Švedske i Finske u NATO-u. Moramo gledati sve izjave od veljače do sada, tko je išao u Ukrajinu tko nije, tko je davao poruke o potpori, ne samo da smo na pravoj strani povijesti i morala već i hrvatskih nacionalnih interesa. Sve drugačije bi bilo loše”.

Milanović kaže da vršite ‘light udar’…




“Dajte molim vas, on se usuđuje govoriti da mi nešto kršimo, to je misija o vojnoj vježbi”, rekao je Plenković.

Milanović rekao da je to kao da pitate tko je za Tita, a tko za Staljina?

“Drago mi je da mu citirate izjave, imaju dva karaktera: uvrede i nebuloze. Ovo je nebuloza, a vidio sam i niz uvreda. Ta dramatična razlika između toga što mi radimo i što on lupeta je svaki dan sve veća, to su nevjerojatni izgovori da netko od stranaka u Saboru ide se svrstavati na njegovu stranu u ovoj temi. Kako će ih hrvatska javnosti povijest vrednovati, to je na njima. Ako ne bude 101 glas, znamo zbog koga neće biti. To je blam za one koji će biti protiv, oni se moraju sramotiti”.

Koliko će mu plaća rasti, kao i ostalim državnim dužnosnicima?

“To je već dugo na dnevnom redu. Nitko se to ne usudi mijenjati, najgore bi bilo povećati plaće dužnosnicima dok ste na vlasti. Mi smo državnim službenicima digli preko 30 posto. Imate situacije da su nekim službenicima u ministarstvima veće plaće nego ministrima. Ja ne kažem da ti ljudi ne zaslužuju te plaće, ali to nije normalno. Ovdje se samo radi da se podigne osnovica i da se kako raste osnovica službenicima, neka raste i dužnosnicima”, rekao je.

Rekao sam da je dosta s tom demagogijom, čak nije ni smješno da Milanović ima još veću plaću, stvar je da ako imate situaciju da je plaća službenicima veća od čelnika tijela, to nije normalno, zaključio je premijer.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.