fbpx

Kajin poručio Hrvatima koji žele referendum o ćirilici: ‘Ne poigravajte se s manjinama, Hrvatska je njihova koliko i vaša’

Autor: Hina/ A. R.

Referendum ne bi bio potreban, niti bi bilo otpora ćirilici kad bi se sahranile sve žrtve, kaznili sudionici agresije na Hrvatsku, uzvraća Josip Đakić (HDZ).

Saborska rasprava o izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2012. prerasla je u raspravu o referendumu o ćirilici.
Otvorio ju je Damir Kajin (nezavisni) ocjenom da je referendum o ćirilici političko pitanje ovoga trenutka. “Prikupljeno je 650 tisuća potpisa, za nekoga tko dolazi iz Istre to je nešto najmonstruoznije što se moglo dogoditi, da toliko punoljetnih građana preispituje položaj srpske i ostalih manjina”, rekao je Kajin.

Tvrdi da se ćirilica koristila i prije latinice, zajedno s glagoljicom.

“Ne poigravajte se položajem sunarodnjaka iz reda manjina, jer je Hrvatska njihova zemlja kao što je i vaša”, poručio je Kajin nadajući se da Vlada neće dopustiti referendum, odnosno da će Ustavni sud reagirati na njega.


Referendum ne bi bio potreban, niti bi bilo otpora ćirilici kad bi se sahranile sve žrtve, kaznili sudionici agresije na Hrvatsku, uzvraća Josip Đakić (HDZ).

Kajina proziva da zagovara zabranu nekih pjesama u Istri, te da je zabranio nastup Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Arenu. “Ne znam kako niste Peđi zabranili da pjeva Thompsona”, rekao je Đakić aludurajući na činjenicu da je SDP-ov zastupnik nedavno ‘uhvaćen’ kako u veselom raspoloženju u Puli pjeva Thompsonove Čavoglave.

Kajin uzvraća nadom da “fašistoidni povici” ‘Za dom’ koje koriste neki pjevači u Istri neće proćii. Složit ćete se da referendum koji ima za cilj dijeliti građane po nacionalosti je nešto monstruozno, nešto što Ustavni sud mora preispitati, kaže Kajin.

Vlada s referendumom više nema ništa, kaže Jadranka Kosor (nezavisna), vjerujući da će Sabor iskoristiti obvezu koju nije iskoristio (kod referenduma o braku) i da će se Ustavni sud referirati.

Moje je mišljenje da to (pitanje) nije u skladu sa Ustavom, kazala je Kosor.

Drago mi je što dijelimo mišljenje, ali žao mi je što HDZ više nema takvu predsjednicu, odgovara joj Kajin.
HDSSB-ovcu Bori Grubišiću Kajinov je govor čista demagogija kao što je, dodaje, demagogija i sto puta izrečena laž da je ćirilica hrvatsko koliko i srpsko pismo.

Kaže da dvojezičnih ploča u Vukovaru nije bilo ni u SR Hrvatskoj, podsjeća da srpska manjina u Vukovaru nikada nije tražila dvojezične table, pa pita tko to gura?

Zastupnici su ranije uglavnom hvalili napore države u provedbi Ustavnoga zakona, a primjedbe su se većinom ticale zapošljavanja.
Svjesni smo da se procesi ne mogu ostvariti preko noći, no ozbiljnih pomaka nema, kaže Nadžad Hodžić (zastupnik manjina) i navodi kako u Ministarstvu branitelja ne radi ni jedan Bošnjak, unatoč žrtvama Bošnjaka u Domovinskom ratu.

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da je u državnim tijelima zaposleno 3,96 posto pripadnika nacionalnih manjina, a u javnim službama 4,02 posto.

Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.