Kajin: Jedno je sigurno; Hypo banka korumpirala je ljude u Hrvatskoj

Autor: hina

Govoreći o Hypo banci, Kajin je kazao kako je tu banku 90-tih godina stvorio hrvatski novac, i to onaj namijenjen za kupovinu oružja.

Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na dnašnjoj je konferenciji za novinare, koja je za temu imala Hypo Alpe – Adria banku, ustvrdio kako istarski župan Ivan Jakovčić s Hypo bankom nema nikakve veze.

– Pretpostavljam da ga hapšenje Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Alpe – Adria banke ni najmanje ne uzbuđuje – rekao je Kajin. Da je Jakovčić na bilo koji način upleten u aferu Hypo banke, ne bi mu austrijski predsjednik Hans Ficher, nakon što je austrijska država sanirala Hypo banku i nakon što je ušla u sve njezine novčane tokove, dodijelio visoko austrijsko odlikovanje, ustvrdio je Kajin.

Bivši predsjednik uprave koruške Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer je u pritvoru u Klagenfurtu, osumnjičen za pronevjeru jer je navodno omogućavao davanje sumnjivih kredita u milijunskim iznosima.

Hrvatski novac

Govoreći o Hypo banci, Kajin je kazao kako je tu banku 90-tih godina stvorio hrvatski novac, i to onaj namijenjen za kupovinu oružja.

– Hypo banka je u Hrvatsku došla sredinom 90-tih godina, i to dokapitalizacijom Slavonske banke iz Osijeka, a prije toga je Ministarstvo vanjskih poslova u istoj banci uzelo 20 milijuna njemačkih maraka kredita za obnovu naših ambasada. U Istru je Hypo banka došla krajem 90-tih i to preko investicija u hotelski kompleks … na Crvenom vrhu u Savudriji – pojasnio je Damir Kajin.

On pretpostavlja, kako je rekao, da je sanacija Hypo banke i razlog ‘spektakularnog’ odlaska s vlasti bivšeg premijera Ive Sanadera te da zato i premijerka Jadranka Kosor govori o gnojnom čiru – ‘pretpostavljam da ima sva saznanja iz Austrije i Njemačke kada je riječ o računima u Hypo, ali i drugim bankama’, kazao je Kajin.




Suradnja s autoritetima

Rekao je da je prema njegovim saznanjima u Hrvatskoj Hypo banka radila ne samo s građanima, državom i jedinicima lokalne samouprave, već i s ‘izabranim generalima, Tuđmanovim savjetnicima, ministrima, medijskim autoritetima, a dio njihovih investicija se ostvaruje putem lombardnih kredita, iza kojih stoje milijuni eura, a oni zauzvrat dobivaju milijune eura za građevinske pothvate u Hrvatskoj’.

Zaključio je kako je siguran da je Hypo banka korumpirala i ljude u Hrvatskoj, a možda i u Istri.




– To treba ne samo suditi, već i oduzeti im imovinu. Treba rasvijetliti put novca za nabavku oružja kao i ‘pranje’ novca u Hrvatskoj, ali treba očuvati i materijalnu supstancu banke. Iako Austrijanci nisu nama toliko bitni, nama moraju biti važni naši ‘majstori’, koji su radili za dvije tisuće eura mjesečno, a dobivali novac za investicije koje se procjenjuju na desetine milijuna eura -zaključio je Damir Kajin.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.