fbpx

Kada sam u Carini uzimala dva milijuna eura, dogodilo se ubojstvo Ive Pukanića

Autor: Hina/M.S.

Prema pročitanim dijelovima istražnih iskaza Branka Pavošević je u USKOK-u potvrdila dio optužbi koje je na račun bivšeg predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera iznio stranački rizničar Mladen Barišić.

Ni bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, koja je priznala da je sudjelovala u punjenju stranačkog ‘crnog fonda’ novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki, danas na zagrebačkom Županijskom sudu nije željela iznositi svoju obranu, ističući da će se braniti šutnjom i neće odgovarati na pitanja.

– Branit ću se šutnjom – kazala je Pavošević pred vijećem sutkinje Ivane Čalić koja ju je pozvala da iznese svoju obranu. U sudnici su se zbog toga počele pregledavati snimke istražnih ispitivanja i čitati njeni raniji iskazi USKOK-ovim istražiteljima.

Prema pročitanim dijelovima istražnih iskaza Branka Pavošević je u USKOK-u potvrdila dio optužbi koje je na račun bivšeg predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera iznio stranački rizničar Mladen Barišić. Najveću mjesečnu naknadu koju Pavošević tvrdi da je isplatila, u visini od 10.000 kuna, po Sanaderovom je nalogu isplaćivala tadašnjem ministru zdravstva, Darku Milinoviću.


Bivša zaposlenica Fine u šoku

– Prve novce donio mi je Ivo Sanader u studenom 2003. godine. Bilo je vrijeme predizborne kampanje i donio ih je u jednoj poklon vrečici. Radilo se o devizama, i to u svim valutama, a novac je bio prikupljen u inozemnim ograncima HDZ-a. Ja sam novac promijenila u kune u Privrednoj i Volksbanci i položila na račun HDZ-a u Fini. Tim novcem sam ja platila račun HRT-u jer je trebalo platiti za predizborni spot jer je u tijeku bila predizborna kampanja – rekla je Pavošević pred USKOK-om.

Ispričala je i kako je od Barišića u njegovom uredu u Carini preuzimala veće količine novca, nekad u kunama, a nekad u stranim valutama, koji se prebrojavao i slagao u buntove, a kod svakog brojanja je, kazala je, bilo jedan do dva milijuna kuna gotovine.

– Posebno mi se u sjećanje urezao jedan sastanak kada je Barišić rekao da novac moramo brzo prebrojiti jer ga do 12 sati treba odnijeti iz Carine. Tog dana kada sam u Carini uzimala dva milijuna eura, dogodilo se ubojstvo Ive Pukanića – kazala je Pavošević.

Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom računovodstvenom evidencijom koju je prije uhićenja zakopala u vrtu obiteljske kuće.

Rekla je kako joj je Ivo Sanader osobno rekao kako neće novac koji joj se donosi polagati na račun što je njoj bio šok obzirom da je prije toga radila u Fini, koja je bila sređeni financijski sustav. Prema spisima Pavošević, najviše plaćanja bilo je prema dobavljaču ‘Lukić’ iz Dubrave koji su radili propagandni materijal, te Draženu Žanku kojem je predavala novac za plaćanje pjevača koji su po nastupu dobijali 200-300 eura. Predavala je novac za pjevače i Asji Bebić, kćerki Luke Bebića, koja je također tim novcem plaćala pjevače.
Rekla je da je za kampanju raspolgala sa 12-13 milijuna kuna, a još toliko je novca bilo mimo računa. I to se odnosilo samo na središnjicu stranke, a ogranci su, pak, imali svoje financije. Po nalogu Ratka Mačeka je u javnosti prikazivano da je potrošeno manje novca za kampanju nego što je uistinu potrošeno.

Žanko i kćer Luke Bebića ‘sređivali’ estradnjake

Branka Pavošević predala je 11 listova vezanih za nastupe estradnih umjetnika u kampanji 2003. godine, koja je potpisao tajnik Branko Vukelić sa naznakom za Žanka. Predala je i račune koje je ispostavila tvrtka MASSOL. Rekla je kako su čistačice našle potvrde o plaćanju i u ormaru Branka Vukelića nakon što je on otišao na dužnost ministra obrane. Predala je i isplatnice novca iz crnog fonda koje je potpisala Bianca Matković.
Barišić koji također nije želio iznositi obranu, iako je priznao nedjelo, u 19 istražnih iskaza USKOK-u ispričao je da se državni novac izvučen preko marketinške agencije Fimi medija koristio za financiranje stranke, osobne potrebe Ive Sanadera, njegove obitelji i prijatelja, izborne kampanje, plaćanje pjevača, kupovanje medija, umjetnina, automobila i odjeće, europske lobiste i koalicijske partnere.

Osim Branke Pavošević i Barišića krivnju u slučaju ‘Fimi media’ priznali su i vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je ‘crni fond’ nastao bez znanja stranačkih tijela.

Autor:Hina/M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.