fbpx

Kad Šeks i Milanović danas bljutavo hvale Bajića, sve je jasno: ‘Pedro’ je u Remetincu, a oni su sigurni!

Autor: B. D.

Sva bijeda političkih elita može se vidjeti iz današnje bezrezervne podrške čovjeku kojeg su bezbroj puta žestoko kritizirali i smjenjivali ali on je uvijek o(p)stajao. Sada mu treba još samo dvije godine kako bi srušio rekord Lavrentije Pavlovića Berije i to u "demokratskoj" zemlji koja je po uspješnosti optuženja bolja čak i od današnje Sjeverne Koreje.

Za koji dan pred saborskim će se zastupnicima po 12 puta naći godišnje izvješće jednog-te-istog Glavnog državnog odvjetnika.
Kao uvod u Bajićevo obraćanje zastupnicima i javnosti, o njegovom ali i radu Državnog odvjetništva u prošloj godini raspravljao je saborski Odbor za pravosuđe. Jednostavno, bilo je bljutavo slušati sve pohvale i pozicije i opozicije na rad čovjeka kojeg su ovisno o vremenu i trenutku bezbroj puta prozivali, kritizirali, pa čak i vrijeđali. No Bajić je do sada promijenio pet vlada, četiri premijera i sedam ministara pravosuđa. Izvješće je podnosio pred pet predsjednika Sabora i svi su oni dolazili i prolazili, ali on je o(p)stajao.

Otkako je još prije 12 godina zasjeo u fotelju glavnog državnog odvjetnika, Mladen Bajić nikada nije imao jedinstvenu podršku ni politike ni javnosti.
Zanimljiv je podatak da su do sada Bajića uglavnom hvalili oni na vlasti, a kritizirali oni u oporbi. Osim u vrijeme vladavine Jadranke Kosor kada je optužio HDZ za korupciju, tadašnji članovi HDZ-a – iako na vlasti – žestoko su kritizirali Bajića. No on je sve to preživio. Zoran Milanović i SDP su čak u doba Sanaderove vlade tražili njegovu smjenu. U predizbornoj kampanji "kukurikavci" su govorili kako je došlo vrijeme za novu, energičniju i hrabriju osobu. Danas je sve drugačije, a opet sve isto.

Vlast, odnosno zastupnici vladajuće koalicije degutantno brane njegovu hrabrost, poštenje, stručnost i odlučnost, a u tome im se pridružio i HDZ-ov Vladimir Šeks koji je na Odboru za pravosuđe u maniri "locirati, identificirati, uhititi, transferirati" kratko i sažeto hvalio Mladena Bajića.
– Izvješće Glavnog državnog odvjetnika je korektno, sveobuhvatno i vjerno prezentira sliku stanja u Hrvatskoj, kazao je Šeks bez imalo mučnine u trbuhu.
Svi koji su prisustvovali jučerašnjoj sjednici Odbora tvrde kako to "veličanje" Glavnog državnog odvjetnika neodoljivo podsjeća na neka prošla vremena, kada su se dragim drugovima i vođama dijelili komplimenti bez zadrške. Što ti prvo padne na pamet bilo je poželjno i dobro jer previše razmišljanja je samo rađalo sumnju.


Međutim, kada se malo bolje analizira njegov rad i ono što piše u izvješću, vidi se da je i statistički manje radio, budući da je broj kaznenih djela u Hrvatskoj značajno pao – za čak 10-ak posto. Nitko se, naravno, ne može zakleti da su građani Hrvatske postali bolji, ali to smanjenje Bajić je (pro)tumačio činjenicom da su mnoga kaznena djela u međuvremenu prebačena u prekršajna(?) pa je automatski za njega bilo manje posla. Ono što, međutim, do kraja oslikava njegov i rad njegovih pomoćnika je činjenica da je tek svaki drugi predmet završio optuženjem. Ali s druge strane, nastavlja se trend nepogrešivosti hrvatskog represivnog aparata koji je (barem u brojkama) učinkovitiji nego onaj u Sjevernoj Koreji.
Dakle, pred optužna sudska vijeća stiglo je ukupno 6 126 optužnica od kojih je odbačena samo 21 optužnica. Samo 21!!! Ma svaka čast Mladene. Ni u Maovoj Kini ili Sadamovom Iraku nisu se mogli pohvaliti takvim rezultatima. Iako su mu prebacivali da se razbacuje davanjem oprosnica, Bajić je iskoristio priliku i objasnio kako ih je u posljednje četiri godine izdano svega šest ili sedam. Ne zna ni on točno, ali ne više od toga. Iako su neki zastupnici pokušali onako stidljivo uputiti mu i poneku kritiku poput SDP-ovke Vesne Fabijančić Križanec koja je upitala je li DORH pokretao stegovne postupke protiv državnih odvjetnika koji 'taktiziraju' s pokretanjem kaznenih prijava, a što je već pitala i prošle godine, na kraju nije dobila nikakav odgovor pa onda više nije ni inzistirala. Izvješće su ipak najviše nahvalili Vladimir Šeks (HDZ) i predsjednik Odbora Josip Kregar (nezavisni) s tim da je Šeksove hvalospjeve ipak bilo malo teže slušati.

Stječe se tako dojam da je nakon mnogih godina Bajić danas postao nedodirljiv. A sve donedavno se u političkim kuloarima otvoreno govorilo o njegovoj smjeni. Na tajnoj večeri kod Štroka Milanović mu je već našao i nasljednicu, i onda je odjednom sve stalo. Dakle, glavna Bajićeva karakteristika bila je ta što je uvijek, ali uvijek „osluškivao državnu politiku”. Samim tim je i priča kako nedodirljivih danas nema, obična demagoška fraza kojom se vara narod.

Čime je to Bajić zadužio vladajuće i kako mu se odjednom promijenio imidž među političkim elitama, nije teško zaključiti. On je očito svoj posao odradio kako je trebalo. "Pedro" je u Remetincu i tamo će još dugo ostati, a borba protiv korupcije i lopovluka, barem kada su u pitanju najviši državni dužnosnici, završena je.
Oni koji su amnestirani, sada se Bajiću moraju odužiti podrškom i još ponekim mandatom, kako bi konačno srušio sve Guinnessove rekorde kao najdugovječniji javni tužitelj u svijetu. Naime, da bi prestigao Staljinovog Beriju trebaju mu još samo dvije godine.

Bajić je "zaslužan" za Sotin
Iako to i nije baš neki razlog za (po)hvalu, Bajić je sebi i svojim pripisao još jednu najnoviju zaslugu. Iskapanja tijela civilnih žrtava ratnog zločina u Sotinu 1991., kako kažu u DORH-u, rezultat je suradnje hrvatskog i srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine. To je trebao valjda biti njegov odgovor na medijske napise da su mještani Sotina prije nekoliko godina sami započeli privatnu istragu kako bi doznali istinu o ubijenim članovima svojih obitelji. Eto, ipak je Bajić nakon 22 godine sve razriješio. Još kada bi nekog konačno optužio za Vukovar…..

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.