fbpx

‘Kad sam imao 16 bio sam član sotonističke sekte’

Autor: K.K.

Tek kasnije sam shvatio da sam upravo ja trebao biti taj kojega su namjeravali navesti na samoubojstvo. To se ne događa izravno, već na suptilnim razinama. Kroz svoja vjerovanja i priče vas navode da sve lošije mislite o sebi samima pa se samoubojstvo na kraju čini logičnim odabirom, posvjedočio je Dejan Plantak.

Međunarodna konferencija ‘Destruktivne skupine i mladi’ na kojoj su domaći i strani stručnjaci prvi puta u Hrvatskoj organizirano progovorili o aktivnostima sekti na znanstvenoj, političkoj i građanskoj razini održana je krajem prošle godine u Rijeci. Skup je organizirao ‘Centar za informiranje o sektama i kultovima’ u suradnji sa sveučilištem u Rijeci, a bio je namijenjen predstavnicima policije, pravosuđa, centara za socijalnu skrb, javnog zdravstva i edukacije. Prema podacima koji su prije 2 godine objavljeni u domaćim medijima u Hrvatskoj je oko 7 tisuća osoba, mahom starijih maloljetnika i mlađih punoljetnika, uključeno u razne sotonističke grupe, piše roditeljski.info.

U jednoj takvoj bio je i mladi varaždinac Dejan Plantak (23) koji je nedavno u Rijeci javno otkrio svoj identitet. Sa 16 godina bio je član sotonističke sekte ‘Crna zora’ koja djeluje u Varaždinu. Imao je bezbrižno odrastanje, a najviše ga je zanimala glazba, posebice alternativna i heavy metal.

– Problemi su počeli kada sam završio u bolnici na duže vrijeme zbog problema sa srcem. Već sam se dvije godine intenzivno družio s tadašnjim prijateljima ‘metalcima’, drastično sam popustio u školi, a zbog svega ni doma situacija nije bila najbolja. Prijatelji su mi se zabrinuto javljali i raspitivali se o mojem zdravlju. Jednog dana su me pozvali da izađemo izvan grada, a sve kako bi mi nešto pokazali. Mislio sam da ćemo samo popiti piće i slušati glazbu, no doveli su me do jednog starog napuštenog vojnog objekta u kojem se te večeri održavala crna misa. U tom je trenutku bilo već prekasno da se okrenem i odem doma. Shvatio sam da je obred moje inicijacije bio planiran puno ranije, priča Dejan.


Sotonistička vjerovanja i učenja opisana u ‘Crnoj knjizi’ najčešće govore kako čovjek treba štovati samo vlastiti život i vlastite potrebe, te da je čovjek sam svoj bog. Stariji članovi sekte često pokušavaju nagovoriti one mlađe na samoubojstvo ne bi li tako napredovali unutar skupine i dobili energiju.

Roditelji često saznaju zadnji

– Tek kasnije sam shvatio da sam upravo ja trebao biti taj kojega su namjeravali navesti na samoubojstvo. To se ne događa izravno, već na suptilnim razinama. Kroz svoja vjerovanja i priče vas navode da sve lošije mislite o sebi samima pa se samoubojstvo na kraju čini logičnim odabirom. Obzirom na životne okolnosti, u to sam vrijeme bio laka meta, govori Plantak koji je nakon što je upoznao Nebojšu Buđanovca, socijalnog pedagoga iz Varaždina koji se kroz udrugu ‘Anđeli čuvari’ sustavno bavi problemom sotonizma, uspio napustiti sektu te je danas potpredsjednik te iste udruge.

– Javnost često percipira sotoniste kao mladež koja nema pametnijeg posla u životu i to je jednim dijelom točno. Zaista, ima skupina kojima je to ‘furka’, no isto tako ima i onih koji se ozbiljno s tim bave i takve su skupine ozbiljna prijetnja društvu. Ljudi ne vide da se tu radi o kršenju ljudskih prava. Svi imaju najbolje mišljenje o svojoj djeci. Ni moji roditelji nisu nikad posumnjali da sam ja u sekti, poručuje Plantak.

Osim sotonista, u Hrvatskoj djeluju brojne sljedbe, ponajviše na području takozvanog alternativnog liječenja, istaknuto je na konferenciji ‘Destruktivne skupine i mladi’ u Rijeci. Kako tvrdi Georges Fenech iz francuske vladine organizacije MIVILUDES, to je najvidljivije na primjeru Marokanca Mekkija Torabija čija je pravna zastupnica bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Sekte su očito u Hrvatskoj pronašle svoje zaštitare u okvirima nekih institucija, ali i političara te novinara i urednika koji nekritički objavljuju priloge o pseudomedicinskim tehnikama na temelju vjerovanja i zabluda.

Priča mladog Dejana trebala bi biti opomena i upozorenje prije svega roditeljima da se ne radi o nikakvoj mističnoj pojavi, već o kriminalnim organizacijama koje ljudi, većinom, ignoriraju.

Šokantna svjedočanstva i ispovijesti o sotonizmu u Hrvatskoj

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.