fbpx
flickr.com

JURE VUJIĆ ZBUNIO FINKIELKRAUTA: Potpisao je protiv Hasanbegovića, a nije znao odgovor na ovo pitanje!

Autor: dnevno.hr

Alain Finkielkraut nije znao što sadržava rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima!

Francuski pisac, filozof i esejist Alain Finkielkraut izjavio je u subotu 4. 6. 2018. na konferenciji za tisak u Zagrebu kako ga je stav da hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović iskorištava poslijeratno totalitarno nasilje kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma te njegovo dovođenje u pitanje povijesnih istina, nagnalo da uz 500-tinjak europskih intelektualaca potpiše peticiju za Hasanbegovićevu smjenu.

Peticiju je potpisao na poziv i zahtjev svojih hrvatskih prijatelja, a ako bi se slično sutra dogodilo u Francuskoj, osobno bi bio sretan i dalo bi mu nadu kad bi strani intelektualci učinili tada isto za njega, napomenuo je.

“Sjećanje treba ostati živo, a nikako dovesti do toga da se pomiješaju epohe”, kazao je Finkielkraut. “Ako sam ja sada ovdje, to je zato da bih iskazao solidarnost sa svim Hrvatima koji smatraju da je to što je Hasanbegović na čelu Ministarstva kulture sramotan čin”, kazao je ugledni europski intelektualac na konferenciji za novinare u Zagrebu.


Među prisutnim novinarima bio je i politolog i esejist Jure Vujić ispred HNIP-a koji je rekao da platforma Kulturnjaci2016 ne predstavlja sve segmente hrvatskog društva kao i sve sfere kulture te da veliki dio hrvatske javnosti ne slaže se sa sintagmom „fažizacije Hrvatske“ koja je nametnuta od određenih aktivističkih lijevih krugova. Nadalje je upitao Finkielkrauta je li upoznat sa sadržajem Rezolucije Vijeća Europe 1481(2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima  u kojoj EU nalaže i izrvano potiče sve postkomunističke stranke da revidiraju, rasvijetle dio povijesti koja se odnosi na zločine komunističkog totalitarizma te da  su u tom kontekstu neispravne optužbe za „revizionizam“ kada se EU referira na takav legitmni pristup glede komunističkog totalitarizma. Finkielkraut je vidljivo zbunjen izbjegao odgovoriti na to pitanje i nastavio govoriti o opasnosti „fašizacije“ hrvatskog društva.

Odvojiti legitimni nacionalizam od NDH

Skandalozno je to što su, nakon što su “komunizam i srpski nacionalisti  instrumentalizirali antifašizam, srpski nacionalisti nastojali poistovjetiti hrvatski nacionalizam s nastojanjima usmjerenim na uskrsavanje ustaštva”, kazao je. “Treba se oduprijeti tom pokušaju da se na ta nastojanja odgovori rehabilitacijom ustaštva”, smatra.

Sve ono što su Srbi i komunisti o ustaštvu rekli ne znači da ustaštvo treba biti dio slavnog hrvatskog nasljeđa. Bilo bi strašno da se to dogodi i možda je upravo ova kriza trenutak da se legitimni nacionalizam konačno razdvoji od državne Ante Pavelića, poručio je.

Drugu je neugodnost doživio kada ga je Jure Vujić uptiao je li dobio na uvid popis povjesničara koji su izrazili podršku Hasanbegoviću kao stav Helsinškog odbora za ljudska prava iz Zagreba također je stao u zaštitu ministra kulture, zbunjeni Finkielkraut je priznao da jest te da je na njemu našao i neka imena koja su mu poznata, kao što je primjerice Ivo Banac.

“Bio sam iznimno pogođen tim popisom, zbog Hasanbegovićevih revizionističkih izjava o hrvatskoj povijesti”, kazao je, napomenuvši kako ga je taj popis nagnao da još snažnije pruži podršku hrvatskom civilnom društvu koje je revoltirano klimom povijesnog revizionizma koja se očituje ne samo u političkim, već i u akademskim miljeima”.
Hasanbegovićev intervju Le Mondeu difamacijski

Finkielkraut je kazao kako ga je neugodno iznenadilo to što je ministar Hasanbegović u intervjuu za Le Monde izdvojio upravo njega, među stotinama potpisnika peticije. “Svojim angažmanom 1991. za Hrvatsku izazvao sam brojna protivljenja u Europi, gdje sam tako čak zaradio nadimak ‘FinkielCroate'”, napomenuo je.

“Pitam se zašto me Hasanbegović proglašava neprijateljem broj jedan i islamofobom, i denuncira me kao što to čine francuski islamski ljevičari”, kazao je taj  francuski akademik koji je o svojoj podršci Hrvatskoj i napisao knjigu “Kako se to može biti Hrvat?”
Dodao je da je ta optužba “difamacijska jer ja sam branio Bosnu, ali neću negirati da je sve ono što se dogodio nakon 2015. u Francuskoj dovelo doradikalizacije dijela Muslimana u Francuskoj, ali i Europi i svijetu”. Također je dodao da Hasanbegovićeve teze mogu biti početal islamo-fašizma u Hrvatskoj, a Jure Vujić je na to replicirao da je „islamo-fašizam“ opasna paradigma i znanstvena fantastika u Hrvatskoj u kojoj suživot između katolika i muslimana može postati primjer i model za druge zemlje.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.