Jure Vujić iz MVEP-a plagirao predsjednikova savjetnika

Autor: M.S.

Jure Vujić, koji se predstavlja kao geopolitolog, politolog, pravnik, filozof, publicist, književnik i pročelnik Odjela za politologiju Matice Hrvatske, prepisao je tri stranice iz rada Dejana Jovića kako bi mu se odobrila doktorska disertacija.

Otkrivena je mreža plagijata na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a otkrili su je – profesori. No, nije riječ samo o plagijatima, već i o sukobu interesa, monopolu, nepotizmu i klijentelizmu u dijelu znanstvene zajednice.

Sve je razotkrila profesorica Mirjana Kasapović u tekstu ‘Anatomija jednog plagijata i mreže u koju se plagijator upleo’, koji je objavljen na web stranicama Fakulteta i Političkim analizama, znanstvenom tromjesečniku Fakulteta političkih znanosti.

Kasapović je s profesorom Grdešićem i glavna urednica ‘Političkih analiza’, a u tekstu detaljno i s nizom argumenata analizira slučajeve plagiranja, međusobne odnose autora i njihovu povezanost.

Osobito se obrađuje slučaj Jure Vujića, koji se predstavlja kao geopolitolog, politolog, pravnik, filozof, publicist, književnik i pročelnik Odjela za politologiju Matice Hrvatske, piše Jutarnji list. Zaposlen je u MVEP-u kao savjetnik.

Kako piše Kasapović, Vujić je poslao zahtjev Fakultetu političkih znanosti da mu se omogući prijava doktorske disertacije bez završenog doktorskog studija – na što pravo imaju ‘osobe koje su ostvarile znanstvena dostignuća koja svojim značenjem odgovaraju uvjetima za izbor u znanstvena zvanja’.

Vujić je stoga prijavio 12 znanstvenih članaka na hrvatskom i francuskom jeziku, a na prvo mjesto stavio je rad naslovljen ‘Turski neo-otomanizam kao postmoderni islamski model’. Fakultetsko vijeće ranije je odabralo Stručno povjerenstvo sa zadatkom utvrđivanja ispunjava li Vujić uvjete za prijavu disertacije bez završenog doktorskog studija, no sve je krenulo po krivu jer je član povjerenstva bio i Dejan Jović, glavni analitičar i posebni koordinator u Uredu predsjednika. Iz njegovog rada ‘Nova turska politika i pitanje Bosne i Hercegovine’ Vujić je prepisao tri stranice, ustanovljeno je.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.