Igor Kralj/PIXSELL

Jurčić za Dnevno: Dalić je morala otići s Ramljakom, evo zašto

Autor:

Odluku premijera Andreja Plenkovića, iznesenu na sjednici Vlade, a prema kojoj se za izvanrednog povjerenika za Agrokor predlaže Fabrisa Peruška za naš je portal prokomentirao ugledni ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

”Posljednjih dana kriza je fabricirana, tu se nepotrebno stvarala uzbuna. Jedna velika predstava, ne znam koja je svrha toga, ali dobro je da je ta priča završena imenovanjem novog povjerenika. Minimalno je dobro da se o tome više ne priča, već da se prijeđe na suštinu stvari, a ne sad tko je povjerenik, tko nije. Inače, čitava situacija oko Agrokora se nepotrebno dramatizira, jer Vlada je spriječila blokadu, i kada se to dogodilo dramaturgija je prestala. Tvrtke su sve mogle normalno raditi, nitko ih neće blokirati, imaju vremena da s jedne strane riješe pravne dužničko-vjerovničke odnose, a trebalo se baviti efikasnim poboljšanjem upravljanja Agrokorovim tvrtkama, da bi se povećala njihova proizvodnost i plasman na tržište, kako bi se lakše riješile te situacije”, smatra naš sugovornik.

No, to se dodaje, tako nije radilo, a bilo je i podosta teško objašnjihivih situacija. ”Osobito angažiranje savjetnika koji u suštini i nisu savjetnici te vrste. U biti taj iznos je teško opravdati o kojem se priča. To je bilo potpuno nepotrebno i krivo, i štetno. Sada je samo po sebi dobro da se imenovao taj povjerenik i da se vratimo na suštinu stvari”, kaže Jurčić.

Ipak, po svemu sudeći priča se na novom povjereniku neće zaustaviti, kao što to sugerira analitičar, već javnost u toj sagi kojoj svjedočimo propitkuje ulogu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić. ”Ovo je čisti politički proces. Da li nešto ovisi o povjereniku? Ne! Kompletnu odgovornost je Vlada preuzela na sebe, ovdje je potpuno sporedna uloga povjerenika”, stava je Jurčić koji povjerenika opisuje kao administratora.

”On nije nikakav menadžer, on administrira Vladinu odluku i zakon lex Agrokor, a kako vidimo i predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednica Dalić u nekoliko svojih istupa preuzela je odgovornost za uspjeh i neuspjeh toga poteza. Ta je situacija u političkim rukama i ima svoje ekonomske, socijalne i druge konzekvence, ali ima i politički uzrok i rješenje te o njemu ovisi”, ističe analitičar.

Poručuje i kako je ministrica Dalić sada trebala odstupiti, jer na taj se način politika vodi u uređenim državama.

Prije dva, tri tjedna ministrica i potpredsjednica Vlade Dalić se založila sto posto za gospodina Antu Ramljaka, i kada je on podnio ostavku, onda bi u svakom normalnom, demokratskom i razvijenom svijetu i potpredsjednica dala ostavku. Međutim, kod nas ta politička zrelost ne postoji. To ne znači da postoji pravna, ili neka druga odgovornost. Mi smo u Hrvatskoj imali i gorih situacija, primjerice, imali smo nekoliko referenduma gdje su predsjednici Vlade i države bili za jedan rezultat, a građani za drugi. Ishod je bio u korist naroda, ali njih dvojica nisu dali ostavku što bi se dogodilo u svakoj zapadnoj, demokratskoj i civiliziranoj zemlji”, zaključuje Jurčić objašnjavajući kako u svemu tome nema nikakve zle namjere, ali da se uistinu u uređenim zemljama tako postupa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.