Jurčević: Presudom je Mladićeva krivnja minimalizirana, ali odgovorne su i hrvatske vlasti

Autor:

Ugledni povjesničar Josip Jurčević, za naš je portal kazao kako ne misli da je presuda Ratku Mladiću povijesni dan. Kako kaže, ovo je minimum što se moglo dogoditi na Haškom sudu budući je genocid sveden na Srebrenicu.

”To je već i prije na drugim sudovima definirano. Siguran sam da će se tužiteljstvo žaliti obzirom da druga mjesta u istočnoj i zapadnoj BiH nisu spomenuta, a da ne govorim da uopće ni tužiteljstvo, ni sud nisu bili zainteresirani za njegove zločine na području Hrvatske. Iako je to doživotna kazna, kada se gledaju krimeni oni su gotovo minimalizirani kada se radi o Ratku Mladiću i onima koji stoje iza njega”, kaže Jurčević.

Povjesničar je također stava kako krivicu za neprocesuiranje zločina na hrvatskom tlu snose ponajviše Hrvati.

”O tome sam ja desetljećima govorio, odnos prema haškoj mreži i svemu što se na toj razini događa, najodgovorniji za odustajanje od niza optužbi i raznih vrsta veleizdaja događale su se od strane hrvatske vlasti i institucija. To se događalo iz raznih razloga i protuhrvatskih interesa, mislim da ni za Mladića nemamo šta prigovarati Međunarodnom sudu i Srbiji, glavni krivci za to su hrvatske državne i pravosudne institucije, do razine da se događa ta perverzija da je agresor postao žrtva, a žrtva agresor na raznim razinama gdje se sudi hrvatskim generalima i herojima obrane u Hrvatskoj s daleko težim optužbama u Haagu do cijelog medijskog govora i drugo naravno nečinjenje na zločinima počinjenima u Hrvatskoj za što imate primjer Vukovara i Stanimirovića, do onoga što se događa Hrvatima u BiH. Za tjedan dana trebamo strepiti od toga, jer to je najteži proces koji se vodi u svakom pogledu, i tamo je najviše štete počinjeno od strane hrvatskih institucija”, zaključio je Jurčević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.