fbpx

Jugoslaveni se udružuju u Njemačkoj, hrvatski iseljenici ogorčeni

Autor: M.S.

U priopćenju novoosnovanog Saveza Jugoslavena također se navodi da su prava jugoslavena grubo i bespravno ukinuta 1991. godine. Stoga su hrvatski iseljenici reagirali nazivajući tekst najobičnijom podvalom jer Savez zaboravlja istaknuti tko je pokrenuo agresiju na Hrvatsku.

Na inicijativu članova Udruženja ‘Naša Jugoslavija’ koji trenutačno žive i rade na teritoriju Savezne Republike Njemačke, u njemačkom je gradu Ulmu održan osnivački skup podružnice ‘Saveza Jugoslavena’ za Njemačku. Podsjetimo, Savez Jugoslavena je osnovan u Zagrebu 2010. godine, poslije čega je Klub Jugoslavena osnovan i u Splitu.

– Vođeni plemenitim idejama međusobnog razumijevanja, tolerancije i poštovanja osnovnih ljudskih prava na slobodu, javno izjašnjavanje i opredjeljenje, pravima koja su zajamčena ustavima svake demokratske države, skrećemo pažnju na neravnopravan odnos prema pripadnicima nacionalnosti Jugoslavena u svim novonastalim državama na teritoriju nekadašnje SFRJ – navodi se u priopćenju Saveza za Jugoslaviju.

Udruge hrvatskih iseljenika s ogorčenjem su primile vijesti o osnivanju Saveza. Kako se u priopćenju također navodi da su prava jugoslavena grubo i bespravno ukinuta 1991. godine, hrvatski iseljenici su reagirali nazivajući tekst najobičnijom podvalom jer novoosnovana udruga zaboravlja istaknuti tko je pokrenuo agresiju na Hrvatsku.


Zaboravljanje polja smrti

– Ako postoje ljudi s ‘naših prostora’ koji imaju problema sa svojim identitetom ili žele njegovati nostalgiju prema jednoj propaloj diktaturi, neka osnivaju takve udruge ukoliko im one pomažu. Međutim Hrvati u Njemačkoj, koji su socijalizirani u jednoj demokraciji, povezuju totalitarnu Jugoslaviju s masovnim masakrima 1945. i ‘killing fields’ Europe, sveprisutnom tajnom policijom, državnim terorom i brojnim ubojstvima neistomišljenika u inozemstvu, s Golim Otokom, velikim brojem političkih zatvorenika, jednopartijskim sistemom s kultom lika Tita, neslobodnim medijima, hiperinflacijom i propalim gospodarstvom unatoč milijardama pomoći tadašnjeg ideološkog neprijatelja SAD-a, kako su Jugoslaveni častili najjaču svjetsku silu. Stoga ne znam o kojim ‘plemenitim idejama’ inicijatori ustvari govore kad se osvrću na jugoslavenstvo – rekao je Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj. Iseljenici naglašavaju i kako još nije poznato je li se ijedan Hrvat učlanio u Savez Jugoslavena.

Iseljenik Dražen Čengić naglašava da ‘baš ta Jugoslavija za koju se oni zalažu nije poštovala demokratska ljudska prava’, već je bila totalitaristička vladavina diktatora koji spada u najveće zločince i krvnike 20. stoljeća.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.