Jovanovićevo ministarstvo: Zahvalni smo što ste nas upozorili na propust sa zdravstvenim odgojem

Autor: Damir Kramarić

'Jovanović bi sam sebe trebao smijeniti, jer je problem u njemu, a ne u šefici pravne službe koju sada hoće smijeniti. Predsjednik Josipović, pak, cijelo vrijeme šutke promatra kršenje Ustava, iako mu je dužnost da osigura funkcioniranje pravne države', ističe Ladislav Ilčić.

Naš tekst 'Vlast ruši ustavni poredak: Jovanović u škole ponovno uveo ukinuti zdravstveni odgoj', objavljen prije nekoliko dana, prouzročio je, po svemu sudeći, pravu malu paniku u Ministarstvu znanosti. Tek nakon objave tog teksta u Ministarstvu su, izgleda, shvatili moguće posljedice činjenice da su na web stranici Ministarstva 31. svibnja objavili Odluku po kojoj se ponovno u upotrebu vraća od Ustavnog suda ukinuti zdravstveni odgoj, te su tako otvoreno pokazali da ne misle poštovati odluku Ustavnog suda.

Jovanović najavio smjene u pravnoj službi

Dan kasnije ministar Jovanović je najavio smjene odgovornih u pravnoj službi Ministarstva zbog navodne proceduralne pogreške, a u vezi objave Odluke o ponovnom uvođenju ukinutog programa. Što se ustvari dogodilo sa zdravstvenim odgojem, je li on na snazi ili je povučen, te je li ministar Jovanović doista smijenio osobe odgovorne za protuustavno ponovno uvođenje zdravstvenog odgoja, upitali smo i aktiviste Grozda i odgovorne u Ministarstvu znanosti.

– Ništa se nije promijenilo. Ministarstvo je 31. svibnja donijelo odluku o uvođenju zdravstvenog odgoja s istim kurikulumom, a nakon toga je raspisana javna rasprava koja nema nikakvog smisla jer je Jovanović već odredio kurikulum. Farsa s javnom raspravom očito je najobičnije manipuliranje javnošću, a suština je u tome da ministar Jovanović ne želi prihvatiti činjenicu da je Ustavni sud izrekao dvije ključne primjedbe: da, kao prvo, nema demokratskog ozračja, te da se, kao drugo, ne poštuju prava roditelje pri odabiru sadržaja zdravstvenog odgoja. Sada se, unatoč tim primjedbama, isti kurikulum ponovno protuustavno nameće. A priča o smjeni ljudi u pravnoj službi nova je manipulacija ministra Jovanovića. Jer nije pravnica potpisala Odluku o uvođenju zdravstvenog odgoja, nego ju je potpisao Željko Jovanović osobno – pojašnjava Ladislav Ilčić, dopredsjednik udruge Grozd i predsjednik polilitčke stranke H-rast.

Ministarstvo znanosti: Radi se o pogrešci

– Jovanović bi sam sebe trebao smijeniti, jer je problem u njemu, a ne u šefici pravne službe. Već smo vidjeli da nikada ne prihvaća argumente, da nije sposoban za dijalog, već da na svaku kritičku primjedbu on odgovara napadima. Pitamo se, međutim, tko je u ovoj državi zadužen da se osigura poštivanje pravnog poretka. Presjednik Josipović, naime, cijelo vrijeme šuti, iako je pravnik i premda kao predsjednik države ne smije šutjeli o takvim stvarima, jer mu je dužnost da osigura funkcioniranje pravne države – zaključio je Ilčić.
U Ministarstvu znanosti su nam, pak, u odgovoru na naša pitanja kazali da je riječ o pogrešci, te da zdravstveni odgoj nije ponovno uveden, premda je na web stranici Ministarstva 31. svibnja doista objavljena takva odluka. Priopćenje Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti prenosimo ovdje u cjelosti.

– Poštujući odluku Ustavnog suda Ministarstvo je 1. lipnja 2013. otvorilo javnu raspravu o svim dokumentima koji se odnose na Kurikulum zdravstvenog odgoja, od odluke, preko sadržaja do nastavnih materijala. Tehnička greška koja se dogodila u pripremi materijala za web stranice, i koja je odmah ispravljena, ničim nije ni formalno pravno ni sadržajno ugrozila javnu raspravu koja je započela 1. lipnja i trajat će trideset dana pa i ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane, uključujući i Grozd, da se svojim prijedlozima i primjedbama aktivno uključe u raspravu. Ipak, treba naglasiti da je nevjerojatno velika doza nervoze prisutna u pojedinim grupama, poput Grozda, koji su svjesni da zdravstveni odgoj, kako ga predlaže MZOS, ni na koji način sadržajno nije sporan pa pokušavaju na sve načine naći razlog za njegovu diskreditaciju. To je i naravno pouka za sve nas u MZOS da dvostruko odgovornije pristupamo svom poslu pa je prema svima zatražena maksimalna koncentracija i predanost poslu kako se slične tehničke greške ne bi ponavljale, jer će svaki sljedeći put službenik ili dužnosnik odgovarati za propuste u skladu sa propisima MZOS-a.
'Odluku nije potrebno stavljati izvan snage'

Svakom dobronamjernom promatraču je jasno da su svi materijali objavljeni na WEB-u u svrhu javne rasprave te da nikakva odluka nije donesena, već je sam tekst odluke ponuđen na javnu raspravu. Dakle, zaključno – vezano uz vaš upit, ovim putem naglašavamo da u pogledu Odluke na koju se referiraju Grozd, Reforma i raznorazni dušebrižnici, istu nije potrebno stavljati izvan snage jer nije niti stupila na snagu. U tom smislu, intencija prvobitno objavljene Odluke bila je provedba javne rasprave. Kako je omaškom tehničke službe WEB stranica došlo do potpisivanja iste, zahvalni smo što smo što smo upozoreni na taj propust, pa smo ga isti dan ispravili i objavili Odluku koja predstavlja Nacrt pripremljen za javnu raspravu. Tijekom javne rasprave održat ćemo i nekoliko javnih tribina i okruglih stolova diljem Hrvatske. U sve škole smo poslali poziv da nas izvijeste o svojim iskustvima jednogodišnje provedbe Kurikuluma, kao i zaključcima učeničkih vijeća, vijeća roditelja i ostalih. Tražit ćemo i mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Što se tiče rokova provođenja javne rasprave, ističemo činjenicu kako, sukladno Smjernicama za primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, javna rasprava može biti produljena sukladno iskazanom interesu zainteresirane javnosti te će u tom smislu Ministarstvo razmotriti i mogućnost produljenja savjetovanja. Nakon toga provest će se cjelovita analiza i sav materijal bit će upućen na dodatnu stručnu domaću i međunarodnu recenziju tijekom srpnja i kolovoza, kako bi od rujna u svim školama bila nastavljena PROVEDBA Kurikuluma zdravstvenog odgoja.
Na kraju moramo još jednom podsjetiti da je vanjsko vrednovanje Grozdovog programa 2008. bilo negativno pa se zato od njega i odustalo. Odgoj i obrazovanje za zdravlje vrhunsko je pravo svakog djeteta i ni na koji način ne ugrožava pravo roditelja na odgoj djece. Dapače, ono ga samo dodatno potpomaže, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.