JOSIPOVIĆEV TREĆI PUT: Iznenađenja s menija bivšeg predsjednika! Ovo su ljudi s kojima osniva svoj pokret

Autor: Iva Međugorac

Bivši predsjednik na svojem trećem putu pokušava okupiti neke nove, stare političke snage odričući se time svojega SDP-a.

Iz političke kuhinje koja se spravlja na hrvatskoj sceni često znaju izaći neobična variva, koja hrvatski narod sve teže probavlja. Kuhao je bivši predsjednik Ivo Josipović dugo plan za nastavak političke karijere, koje se unatoč porazu ne misli odreći. Uglađeni profesor poručio je tako javnosti da se ne namjerava vratiti u SDP. Doduše, kako bi se i vratio kada ga tamo nitko nije niti zvao, a sa šefom te stranke Zoranom Milanovićem u gadnim je i sve otvorenijim sukobima. Uzrok sukoba nije Milanovićevo loše vođenje vlade, već politički apetiti jer Josipović željan vlasti donedavno je sa svojim igračima u vladajućoj stranci predvođenima Mirandom Mrsićem kovao plan kako s trona skinuti šefa stranke. No, šef stranke nedodirljiv je do parlamentarnih izbora, svjesni su toga svi u stranci pa tako i Josipovićev igrač Mrsić.

Činjenica koju je Josipoviću teško osporiti jest da je unatoč svim debaklima koje Milanović ostavlja iza sebe on pobjednik na izborima, dok bivši predsjednik iza sebe ima bolan gubitak. U skladu s time ponovno se okreće novom, i po njega očito pravom putu izdajući Milanovića kao što je nekoć izdao Ivicu Račana. Josipović, koji je bio predsjednički kandidat SDP-a sada poručuje kako ne namjerava statirati u politici za koju misli da nije dobra. Premda je za istu tu lošu politiku odstatirao kao kandidat za predsjednika. Njegova odluka naljutila je SDP-ove ministre koji poručuju da su za Josipovića napravili sve te da se bivši predsjednik nije korektno ponio prema stranci koja mu je financirala kampanju. Kada već u političkim vodama neće zaplivati sa svojim SDP-om, Josipović je svoj kapital u milijun i sto tisuća glasova pokloniti nekome drugome. Jer to što je osvojio ne misli profućkati. U suradnji s bliskim prijateljima i partnerima Ivo Josipović strategiju, na kojoj lukavo misli raditi. Osnivanje vlastite stranke za njega je previše komplicirano, a i sam je svjestan da takvi pokušaji u hrvatskoj politici rijetko kada urode plodom. Zato računa na neka nova stara lica, koja bi mu trebala dati vjetar u leđa, a sa kojima bi trebao pokrenuti treći put.

Stoga se ovih dana učestalo i intenzivno po luksuznim zagrebačkim restoranima sastaje s Nikicom Gabrićem, s kojim je od ranije izrazito prisan. Sam Gabrić za političku kuhinju bivšeg predsjednika prilično je zainteresiran, a za kombinacju s Josipovićem veoma je otvoren. Tu je i predsjedniku odana i sveprisutna Mirela Holy sa svojim Orahom. Lukavo i vješto ova dama koketira sa svima pomalo. Dok u javnosti očajava zbog toga što je Zoran Milanović neprestano naziva, s njim odlazi na večere na kojima kako sama kaže ne priča o politici. No, s Ivom Josipovićem ova bivša SDP-ovka o politici bi mogla pregovarati, jer njezina stranka vjetar u leđa davala mu je i na izborima. A jednako tako, na njezinu potporu mogao bi računati i kada krene u pohod na parlamentarne izbore što poznavatelji lika i djela bivšeg predsjednika ne isključuju.

Istodobno, na političkom nebu iznad Lijepe naše zasjale su neke nove političke zvijezde s kojima smo se već imali prilike susresti. Riječ je o Milanu Bandiću, kojega je bivši predsjednik sve do nedavno uspješno čuvao od progona. Zagrebački gradonačelnik, naime, namjerava podnijeti ostavku na tu poziciju te srušiti sadašnju garnituru koja umnjesto njega vlada gradom. Na taj način odgovoriti će na izbacivanje njegovih projekata iz gradskog proračuna. Ostavka će biti reakcija na koketiranje zamjenice Sadre Švaljek s SDP-om, jer Bandić drži da ga je demontirala s položaja koketirajući i sa Darinkom Kosorom. Prijevremene izbore u Zagrebu gradonačelnik je zazivao u više navrata proteklih dana, a paralelno s time radio na osnivanju Udruge Kluba birača Milana Bandića. Prethodnica je to Bandićeve nove političke stranke, koja bi se kako saznajemo trebala zvati Strankom rada, a lokalni izbori u hrvatskoj metropoli prvi su na koje će izaći sa svojom novom strankom. Poslije lokalnih izbora, u suradnji s Josipovićem, ali i još nekim akterima političke scene nastoji poći na političke izbore. Sastao se tako Bandić, odrađujući dio posla za bivšeg predsjednika ovih dana sa Slavkom Linićem, a družio se i sa Ivanom Jakovčićem čija se koalicija sa SDP-om u Istri sve više klima. Ta koalicija već je dogovorena, a politička krema u progovorima je i sa Radimirom Čačićem i njegovom Reformistima koji pregovore vode i sa HDZ-om. Sve u svemu, treći put Josipović će graditi sa zanimljivim imenima, od kojih su neka i više nego potrošena. A hoće li birači to prepoznati, ostaje za vidjeti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.