Josipović srbijanskim medijima: Nisam se ispričao? Ponovno pogledajte snimku

Autor: Hina/M.S.

Prema listu Press, u tekstu pod naslovom 'Tadić se ispričao, a Josipović nije', Ivo Josipović je u Paulinom Dvoru izbjegao ispriku na isti način na koji je to učinio srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar, njegovu ispriku na Ovčari i sastanak s najvišim hrvatskim dužnosnicima te obiteljima nestalih beogradski mediji u petak opisuju kao veliki korak naprijed u unaprjeđenju odnosa dviju zemalja.

Nema Washingtona, Bruxellesa, Rima ili Madrida da nas natjera na ono što smo učinili jučer, ovo što činimo danas i što ćemo učiniti sutra, a to je dovršetak procesa pomirbe
Ivo Josipović

Većina beogradskih dnevnih listova u petak na naslovnicama donosi vijesti o sastanku predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru te njihovu posjetu Ovčari i Paulinom Dvoru, a uz njih su i fotografije na kojima dvojica predsjednika iskazuju poštovanje žrtvama.

Politika u tekstu naslovljenom ‘Put do pomirenja preko priznanja nedjela i oprosta’ piše kako se predsjednik Tadić na Ovčari ispričao obiteljima svih nevino stradalih žrtava na tom poljoprivrednom dobru 1991. godine te je poručio da se priznanjem zločina i žaljenjem otvara put praštanju i pomirenju. Dodaje se kako je njegov domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio da je tim činom dan novi poticaj razvijanju dobrosusjedskih odnosa.

Blic prenosi kako su predsjednici Tadić i Josipović opovrgnuli medijske spekulacije da ih je na sastanak u Vukovaru prisilila međunarodna zajednica.

Nova stranica povijesti

– Nema Washingtona, Bruxellesa, Rima ili Madrida da nas natjera na ono što smo učinili jučer, ovo što činimo danas i što ćemo učiniti sutra, a to je dovršetak procesa pomirbe – istaknuo je Josipović, navodi taj list. Potrebno je, dodao je Josipović, okrenuti još mnogo stranica od kojih je najteža stranica nestalih, zaključuje Blic.




Večenje novosti donose kako je glavna poruka dvojice predsjednika s mjesta stradanja Hrvata i Srba tijekom rata 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru da je došlo vrijeme da se otvori nova stranica povijesti, ‘da naša djeca ne budu opterećena bremenom devedesetih i da pokažemo da je moguća politika mira i prijateljstva’.

Na sastanku Tadića s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor bilo je, kako prenosi taj list, riječi o povlačenju međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid, pri čemu je hrvatska premijerka rekla kako vlada nije razmatrala to pitanje, a srbijanski je predsjednik još jedanput istaknuo kako bez postignutog kompromisa u vezi s tim problemom nema ni uspješnog pomirenja.

Danas piše kako se predsjednik Srbije ispričao obiteljima svih nevino stradalih Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je na mjestu stradanja Srba u Paulinom Dvoru da oni koji su ostali iza žrtava tog zločina zaslužuju ispriku.




Iskrivljivanje činjenica

List Press u tekstu pod naslovom ‘Tadić se ispričao, a Josipović nije’ navodi kako se srbijanski predsjednik ispričao na Ovčari obiteljima žrtava koje su ubijene te je izrazio iskreno žaljenje. S druge strane, kako se dodaje, Ivo Josipović u Paulinom Dvoru izbjegao je na isti način ispričati se srpskim žrtvama.

Na taj napis je reagirao i predsjednik Josipović. Rekao je da se u Paulin Dvoru ispričao srpskim žrtvama, demantirajući ‘pisanje nekih srpskih medija koji ga prozivaju za izostanak isprike’.

– Mislim da nisu dobro slušali. Ponovno odgledajte snimku – poručio je Josipović medijima. Ocijenio je i da je riječ o iskrivljavanju činjenica onih medija koji iz nekog razloga ne žele politiku pomirenja.

Riječ je o nedosljednosti, istaknuo je također, jer su do jučer pisali da nema pomirenja dok predsjednik Tadić ne dođe u Vukovar a danas se pitaju što je tamo tražio i zašto je došao.

– Drago mi je što su takvi mediji ipak u manjini – zaključio je.

Autor:Hina/M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.