Josipović potukao Bandića u Zagrebu i u svim županijama

Autor: dnevno.hr

Ivo Josipović uvjerljivom pobjedom u drugom krugu predsjedničkih izbora postao novi hrvatski predsjednik, odnjevši pobjedu nad Milanom Bandićem u većini izbornih jedinica.

Ivo Josipović uvjerljivo je pobijedio Milana Bandića u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Dobio je 60,26 posto prema 39,74 posto glasova, koliko je osvojio njegov konkurent. Pretočeno u brojke, to znači da je za Josipovića glasalo 1,339.385 hrvatskih građana, a za Bandića njih 883.222. Josipović je pobijedio u svim županijama, osim u Ličkoj, gdje je prvi Bandić s tijesnih 52 posto. Ali i u Lici je Josipović prvi u polovici gradova i općina.

Bandić je desetak posto svojih glasova osvojio u BiH: dobio je 91.841 glas ili izvrsnih 94 posto. Birači u Bosni i Hercegovini bili su iznimno motivirani: u drugom krugu više ih je glasalo za Bandića nego što ih je ukupno izašlo u prvom krugu, kad ih je u dijaspori ukupno glasalo samo 66.000. Usporedbe radi, u „svom“ Zagrebu dobio je svega 38 posto glasova, pišu dnevne novine.

Bolji odaziv

U drugom krugu povećan je odaziv birača, pa ih je glasalo 280.000 više nego u prvom krugu. Josipović je u prvom krugu imao 641.000 glasova i 32 posto, a Bandić 15 posto sa 293.000. U drugom krugu Josipović je privukao više novih birača: 700.000 prema Bandićevih 600.000 novih glasača. Josipović je najviše dobio u Istri (83 posto) te u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, gdje je osvojio po 80 posto. Čak u pet županija Josipović je pobijedio baš u svim općinama i gradovima. U Varaždinskoj je u prvom krugu Andrija Hebrang pobijedio samo u jednoj općini, Visoko, ali sada je Josipović pobijedio i tamo.

Za razliku od sjevera Hrvatske, u Dalmaciji Josipovićeva pobjeda nije premoćna nego se kreće od 56 posto u Dubrovačkoj do 51 posto u Splitskoj županiji. Obala i otoci glasali su za Josipovića, a zaleđe za Bandića. Bandić je ipak pobijedio u Metkoviću, Omišu, Kaštelima. U samom Splitu Josipović je pobijedio sa 61 posto (Zadar 65, Šibenik 59, Dubrovnik 63 posto). Ali tamo gdje su za Bandića, on osvaja i više od 80 posto, kao u nizu mjesta Dalmatinske zagore. Slično kao i u prvom krugu, Milan Bandić pobijedio je u mjestima poput Knina, Gračaca i Petrinje.

Potpuni debakl

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić doživio je potpuni debakl u svojem gradu. Iako je prije samo sedam mjeseci sa 62 posto dobivenih glasova pobijedio na izravnim izborima za gradonačelnika, na predsjedničkim izborima dobio je tek 37,81 posto glasova. U nedjelju je na predsjedničke izbore izašao čak 61 posto glasača, gotovo dvostruko više nego na drugi krug lokalnih izbora, a Milan Bandić dobio je tek podjednaki broj glasova: na gradonačelničkim izborima dobio je 150.000 od ukupno 242.000 glasova, a na predsjedničkim 162.000 od 438.000 glasača. Prema podacima zagrebačkog SDP-a, koji u ukupnom rezultatu odskaču od službenih podataka za tek jedan posto, Bandić je izgubio izbore u svim zagrebačkim kvartovima osim u Sesvetama, Donjoj Dubravi i Brezovici. No, i u Donjoj Dubravi odnio je pobjedu za jedva 0,4 posto glasova, odnosno njih 150, a u Sesvetama za tek tri posto.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.