fbpx

‘Josipović posjećuje četničkog vojvodu, a s njim stvara novu Jugoslaviju! Srbe koji su sravnali Vukovar sa zemljom trebamo iskoristiti prije EU’

Autor: I.M.

"Ovo je prilika da nam Srbija, u želji da pristupi EU, da podatke za nestale osobe, zapisnike o minskim poljima, vrati nam opljačkano blagu, plati ratnu štetu, ali također i da prizna da su na njezinom teritoriju bili logori u kojima su bili mučeni hrvatski branitelji i civili.", navela je Tomašić.

Zastupnica u Europskom parlamentu i šefica HSP AS dala je potporu početku pregovora Srbije s Europskom unijom, ali ustvrdila je da ih Hrvatska kao zemlja članica mora iskoristiti kako bi se uredili odnosi naših dviju država. Srbija znači i stabilnost regije, ali agresija na Hrvatsku je bila prije više od 20 godina, a mnoge stvari još nisu riješene, rekla je pravašica u petak u Bruxellesu. “Ovo je prilika da nam Srbija, u želji da pristupi EU, da podatke za nestale osobe, zapisnike o minskim poljima, vrati nam opljačkano blago, plati ratnu štetu, ali također i da prizna da su na njezinom teritoriju bili logori u kojima su bili mučeni hrvatski branitelji i civili.”, navela je Tomašić. Pošto je Hrvatska mnogo novca potrošila na obnovu razrušenih kuća pa i kuća Srba povratnika, pravašica sugerira kako ne dolazi u obzir da nam izostane ratna odšteta od Srbije. Naglasila je i da u Vukovaru srpska nacionalna manjina ne bi trebala dobiti pravo na ćirilicu. “Ćirilica je prisutna svuda u Hrvatskoj gdje Srbi na to po zastupljenosti imaju pravo, ali zašto bi bila ćirilica i u Vukovaru. Kada neka nacionalna manjina živi u nekoj državi ona želi pokazati svoj kulturni i politički doprinos toj sredini, pa dobije nešto zauzvrat. U Vukovaru srpska nacionalna manjina ne bi trebala dobiti ništa, jer je upravo ta manjina podupirana Srbima iz Srbije i jugovojskom sravnila Vukovar sa zemljom”, kaže Tomašić. Oštro se protivi povlačenju hrvatske tužbe za genocid. “Ako Srbija ne kaže gdje su nestali, gdje su mine, ako ne prizna agresiju, ne pristane na ratnu odštetu, glupo bi bilo pristati na povlačenje tužbe. Neki odvjetnici tvrde da mi ne možemo dobiti taj spor, ali koliko ja znam, ako je u ratu poginulo više civila nego vojnika, a tako je bilo u Domovinskom ratu, tada se može dokazati da je cilj bio protjerati i pobiti Hrvate”, naglašava Tomašić. Dodaje kako ne mrzi nikoga i da su njezine riječi samo odraz domoljublja, jer ne vrijeđa nikoga, ne prijeti, ne narušava javni red i mir, već samo iznosi činjenice i svoj stav o njima.

Da za Hrvatsku početak pregovora Srbije s EU nipošto nije dobra vijest, vjeruje čelnik Jedino Hrvatske Milovan Šibl. “Cijelo prošlo stoljeće proveli smo sa Srbima u istoj državi i bilo bi loše iskustvo da sada opet budemo u istoj državi. Europska unija širi se u tri brzine, a mi bi sa Srbijom bili u trećoj brzini, u takozvanom Zapadnom Balkanu. Ulazak Srbije u EU prema Eurostatovom istraživanju ne podržavaju niti hrvatski građani. Oni su naklonjeni samo prema ulasku Bosne i Hercegovine u Uniju, a ostatak Jugoslavije ne vide tamo. Stoga, kada Pusićka i Josipović govore da je to volja hrvatskog naroda, to nije istina.”, kaže naš sugovornik. Također, naglašava kako mi sa Srbijom imamo još niz neriješenih pitanja. Trebamo inzistirati na definiranju granica na vukovarskim Adama, moramo inzistirati na isplati ratne odštete, povratu kulturnog blaga, postoji još na tisuće stvari koje nam nisu vratili. “Ovo vodstvo, kao i ono Kosoričino to nije u stanju. Njima dolaze nalozi iz Bruxellesa i mi se pod krinkom suradnje zbližavamo sa Srbima. Tužba za genocid nije podignuta zbog toga da bi nam oni vratili imovinu i rekli di su nestali, tužba je podignuta da bi se dokazao genocid i dokazala istina, a Pusićka i Josipović inzistiraju samo na tome da se kaže gdje su nestali. U Haagu smo već dokazali istinu, a trebali bi to opet učiniti. Na Hrvatsku je počinjen genocid i agresija, a Srbi se boje gubitka tužbe. Nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču Dačić je rekao kako sada njihova tužba ništa ne valja, a sada žele da Hrvatska povuče tužbu jer su svjesni da Oluja nije zločinački pothvat.”, objašnjava Šibl.

Naš sugovornik osvrnuo se i na pitanje dvojezičnosti u Gradu heroju. “Trebamo povući zakon o dvojezičnosti. Prvo, manjine u Hrvatskoj imaju najviša moguća prava, a drugo i muslimani su rekli da bi se cijela Europa trebala ugledati na Hrvatsku kada je u pitanju zaštita nacionalnih manjina. Samo Srbi i Talijani nisu zadovoljni. Kada su Srbi u Jugoslaviji bili konstitutivan narod stvorili su državu u državi, napravili Krajinu i nanijeli nam najviše štete. Mi se trebamo držati europske prakse koja nalaže 50 posto za dvojezičnost, a oni nas napadaju jer se vraćaju u NDH i optužuju nas za gašizam. Glavni razlog zbog kojeg je Hrvatska na koljenima je njihova želja za novom Jugoslavijom koju potiču Josipović i Vlada kada idu četničkom vojvodi i šalju mu knjige pa da oni vide je li to dobro, da nam pišu povijest. Nevolje koje nam se događaju zbog svega toga i nastaju, njima četnički vojvode ne smetaju.”, zaključuje Šibl.


Inače, prema računici Andrije Hebranga Srbi su nam dužni 400 milijardi dolara zbog genocida počinjenog na našem tlu. Moraju tako isplatiti odštetu članovima obitelji 7000 civila, također odštetu je potrebno platiti i za 35 tisuća teško ranjenih branitelja, za 3000 silovanih žena, za ubijene branitelje. U ratu je porušeno 200.000 hrvatskih domova. Oštećeno je 17 bolnica od kojih je 14 teško oštećeno. To je čisti genocid jer porušeno je i preko 100 crkava, a u ratu smo izgubili i deset godina turizma što je gubitak od 100 milijardi dolara.

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.