Josipović održao govor prvog dana summita NATO-a u Lisabonu

Autor: hina

NATO će i u godinama koje slijede biti jednako važan kao što je to bio u proteklih šest desetljeća, rekao je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Pripremajući se za nove sigurnosne izazove, otvarajući se novim partnerima i područjima suradnje i istodobno potvrditi predanost načelima i vrijednostima na kojima je nastao, NATO će i u godinama koje slijede biti jednako važan kao što je to bio u proteklih šest desetljeća, rekao je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, okupljenima na radnoj večeri prvog dana summita NATO-a u Lisabonu.

Josipović je podsjetio kako je Hrvatska, koja na summitu u Lisabonu prvi put sudjeluje u svojstvu punopravne članice saveza, s jednakim pravima i obvezama u donošenju odluka, zajedno s drugim saveznicima aktivno pridonijela opsežnoj raspravi o novom Strateškom konceptu i izrazio zadovoljstvo time što su najvažnija hrvatska politička i sigurnosna gledišta uzeta u obzir i utkana u tekst novog dokumenta.

Predsjednik Republike pohvalno se izrazio o ravnoteži iskazanoj u Strateškom konceptu u najvažnijim područjima – kolektivnoj obrani naspram operacija izvan teritorija NATO-a, tradicionalnim prijetnjama sigurnosti naspram novih ili nuklearnoj strategiji Saveza u odnosu na ciljeve u područjima kontrole naoružanja, razoružavanja ili neširenja naoružanja.

– Kad se Hrvatska pridružila Savezu, NATO-u je već bilo 60 godina. To je dugo, ali jedno se nije promijenilo – naša međusobna odanost zajedničkoj nedjeljivoj sigurnosti, koju jamči čvrsta i trajna prekoatlantska povezanost, saveznička solidarnost – istaknuo je Josipović.

– U našem svijetu koji se stalno mijenja, NATO jest i morao bi biti i ubuduće trajni izvor stabilnosti – dodao je.

Hrvatska, po riječima svojeg predsjednika, u potpunosti podupire načelo kooperativne sigurnosti, kako je opisana u Povelji Ujedinjenih naroda.

– Savez bi na svaki način morao nastojati surađivati s Europskom unijom, našim najprirodnijim saveznikom, s kojim dijelimo vrijednosti i zemlje članice – a trebao bi uključiti i druge partnerske zemlje i organizacije kad je to moguće, ocijenio je predsjednik Josipović.




Josipović je spomenuo i zemlje u susjedstvu Hrvatske, ustvrdivši kako bi vrata NATO-a morala ostati otvorena svim europskim zemljama koje žele i kadre su pridružiti se Savezu.

– Jasno je da prije svega mislim na zemlje jugoistočne Europe. Hrvatska vlada i ja osobno činimo sve da ojačamo suradnju sa susjedima i u cijeloj regiji. Najsvježiji je primjer posjet (srbijanskog) predsjednika (Borisa) Tadića hrvatskom gradu Vukovaru, gdje se u ime Srbije ispričao za počinjene teške zločine i gdje smo zajedno odali počast mrtvima i nestalima – naglasio je hrvatski predsjednik, dodavši kako Hrvatska nastavlja raditi na stabilizaciji jugoistočne Europe, jer čvrsto vjeruje da je put euroatlantskih integracija najbolji izlaz za tu regiju.

Predsjednik Josipović, koji u Lisabonu predvodi brojno hrvatsko izaslanstvo, u subotu će sudjelovati u radu sastanaka o Afganistanu i Vijeća NATO-Rusija.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.