Josipović odbacio zahtjev za ‘ustaškom pravoslavnom crkvom’

Autor: dnevno.hr

Zbog pozivanja na ustaški režim i negativnih konotacija koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz tog razdoblja, neodmjerene izjave mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i netrpeljivost.

Ivo Josipović, hrvatski predsjednik, ocijenio je inicijativu skupine građana iz Zadra za osnivanjem i registriranjem pravoslavne crkve kao poziv na netoleranciju zbog kontinuiteta s ustaškim režimom.

– Ovi građani pozivaju se na kontinuitet s Hrvatskom pravoslavnom crkvom utemeljenom u lipnju 1942., na inicijativu Ante Pavelića, u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Zbog pozivanja na ustaški režim i negativnih konotacija koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz tog razdoblja, njihove neodmjerene izjave mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i netrpeljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i širem društvenom okruženju – komentirao je Josipović za srpski Blic.


Franjo Dubrović, tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Hrvatske, smatra da hrvatske vlasti ne mogu evidentirati ovo udruženje kao vjersku zajednicu samo osnovi 500 vjernika i pet godina čekanja statusa crkve.

Vjetar u leđa

Vojislav Stanimirović, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, za Blic je naveo da projekt obnavljanja hrvatske pravoslavne crkve ima političku pozadinu.

Inicijativu građana Zadra Žarko Puhovski, bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, ocijenio je kao potpuno promašenu. U prilog tome naveo je činjenicu da se ideja oslanja na negativan kontekst iz 1942., kada je ta crkva sudjelovala u genocidu. Nadalje, spominje da crkva nema ozbiljnu podršku pravoslavnih vjernika, kao i da po samoj prirodi funkcioniranja pravoslavne crkve ovakva zajednica ne bi bila priznata.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.