fbpx

Josipović ne isključuje manje ili više neugodan ‘Wikileaks trač’

Autor: hina

Afera WikiLeaks će možda biti opomena nekim diplomacijama koje vole neke zakulisne igre, rekao je Josipović ističući 'da se radi o događaju koji je vrlo ozbiljan, koji nažalost može ugroziti sigurnost'.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je za Novu TV aferu WikiLeaks, ocijenivši kako se radi o “vrlo ozbiljnom diplomatskom, političkom i sigurnosnom događaju”, no da ti dokumenti neće utjecati na globalnu politiku koju vodi Hrvatska.

“Nije dobro to što će ne samo izaći neke tajne diplomacije, ogovaranja, nego što je moguće da izađu podaci o kojima ovisi sigurnost ljudi i zemalja”, rekao je predsjednik Josipović u izjavi koju je Nova TV prenijela u svojem Dnevniku i na portalu, komentirajući aferu koja je dotaknula i Hrvatsku u depešama koje su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu slane u State Department.

Afera WikiLeaks će možda biti opomena nekim diplomacijama koje vole neke zakulisne igre, rekao je Josipović ističući “da se radi o događaju koji je vrlo ozbiljan, koji nažalost može ugroziti sigurnost”.


Što se tiče navoda o Hrvatskoj, Josipović kaže da su to uobičajeni razgovori kakvi se vode. “I da naše razgovore snimimo, negdje bi dobili manja ili veća ogovaranja. Dakle, ne mislim da je to nešto što zaslužuje posebnu pozornost’, smatra Josipović.

Na novinarski upit treba li se plašiti da će izići nešto što bi moglo kompromitirati Hrvatsku, Josipović je rekao kako vjeruje da nema razloga za to. “Naravno”, dodaje “ako nije riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, iako ne vjerujem da toga ima. Možda će biti neki manje ili više neugodan trač, ocjena koja se nama neće sviđati”.

Predsjednik drži da se moramo naučiti da nas procjenjuju “naši partneri, prijatelji i oni koji to nisu” te da “imamo svoje mjesto i u takvim dokumentima”.

Komentirajući navod kako se u dokumentima spomenulo da je Hrvatska trebala još 2004. ući u EU, Josipović je rekao da su to i “naši političari najavljivali”, no “to još 2010. nismo uspjeli ali se nadam da ćemo iduće godine završiti pregovore i da ćemo 2012. ili najkasnije 1. siječnja 2013. biti punopravni članovi EU-a”.

Istaknuo je da dokumenti koji se objavljuju, koji će možda povrijediti neku taštinu, neće i ne smije utjecati na globalnu politiku koju vodi Hrvatska.

“Ona danas vodi principijelnu vanjsku politiku, koja je usmjerena prema EU, pomirenju sa susjedima i aktivna je u svim euroatlanskim integracijama”, kazao je Josipović.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.