Josipović i Kosor ne mogu se dogovoriti gdje će slaviti Dan državnosti

Autor: M.S.

Josipović želi da se središnja proslava Dana državnosti održi u zagrebačkom HNK-u, gdje bi se okupile i vođe država regije, uz domaće uglednike. Kosor ima ideju o proslavi u Vukovaru, koji simbolizira borbu za hrvatsku nezavisnost.

Na pomolu je novi sukob Pantovčaka i Banskih dvora, ovaj put oko proslave Dana državnosti 25. lipnja. Ured predsjednika Republike i Ured premijerke nisu se usuglasili o načinu obilježavanja, jer iako je program obilježavanja Dana državnosti u načelu dogovoren na sastanku Odbora za obilježavanje Dana državnosti, dosta stavki oko proslave je ostalo neriješeno.

Predsjednik Josipović, piše Jutarnji list, htio bi da se središnja proslava Dana državnosti održi u zagrebačkom HNK-u, gdje bi se okupile i vođe država regije, uz domaće uglednike.

Tako bi predsjednik dobio i priliku za promoviranje regionalne politike pomirenja i opraštanja, pa bi u tu svrhu pozvao i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. U Uredu predsjednika smatraju da bi Dan državnosti trebao biti i prilika za okretanje nove stranice među državama regije, pa i među onima koje su donedavno međusobno ratovale.

S druge strane, premijerka Kosor ima gotovo potpuno drukčiju ideju. Htjela bi da se proslava održi u Vukovaru, kao simbolu stradanja u Domovinskom ratu. Proslava bi tako podsjetila na sve žrtve na putu do hrvatske državnosti i samostalnosti, a bio bi i prilika za poruke pomirenja i okrenutosti europskim vrijednostima.

HDZ i Vlada će se pratiti temeljnu dogovorenu proceduru: Polaganje vijenca palim braniteljima ujutro, polaganje vijenca na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, svečana sjednica Vlade s najvišim uzvanicima, a potom odlazak u Vukovar na središnju proslavu.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.