fbpx

Josipović: Hrvatska je danas bolja zemlja

Autor: hina

Iz Knina, gdje je poražena velikosrpska Miloševićeva politika poručujem da nikomu nećemo dopustiti revidiranje hrvatske povijesti i diranje u naše svetinje, rekla je premijerka Kosor.

Djeca branitelja poginulih u Domovinskom ratu otkrila su večeras u Kninu, na Trgu Ante Starčevića, monumentalni spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95”.

U svojim obraćanjima predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica vlade Jadranka Kosor istaknuli su da će taj spomenik ostati u znak trajnog sjećanja na pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu i u znak sjećanja na vojno-redarstvenu akciju Oluja, koja je, kako su svo troje istaknuli, jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti.

Josipović je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako taj spomenik služi da se buduće generacije sjećaju “Oluje” kao jednog od najvažnijih dana hrvatske povijesti.


– Danas obilježavamo jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji trenutaka hrvatske povijesti, jer Oluja je bila odlučni trenutak kada je Hrvatska svojim vlastitim snagama obranila svoju čast, slobodu i demokraciju – rekao je Josipović. “Oluja” je omogućila da Hrvatska ima sve preptostavke postati jednom od najuspješnijih zemalja, kazao je.

Josipović je na svečanosti otkrivanja spomenika istaknuo kako moramo biti ponosni što je u proteklih 20 godina postojanja Hrvatske države puno napravljeno, ali je upozorio i na “manje uspješne stranice naše povijesti” – spomenuvši ratno profiterstvo, nepotrebne zločine, kriminal, siromaštvo.

– Hrvatska danas nije ista kakva je bila, Hrvatska je danas bolja zemlja – kazao je Josipović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je u svojem obraćanju istaknuo kako je moralna obveza sviju nas pokloniti se Spomeniku pobjede “Oluja 95”. “Želim da ovaj spomenik bude vječni ponos pobjedi hrvatskog naroda u Domovinskom ratu”, kazao je Bebić. On je također rekao kako se ovaj spomenik suprotstavlja onima koji bi htjeli poništiti i omalovažiti hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Pri tomu je posebice naglasio ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Nacionalni simbol samostalne i suverene Republike Hrvatske

– Na čelu Hrvatske vojske, hrvatskog naroda i države bio je prvi naš predsjednik Franjo Tuđman koji je stvorio temelje i organizirao ono što mi danas slavimo – rekao je Bebić što su nazočni popratili pljeskom.
I predsjednica Vlade Jadranka Kosor je istaknula da se upravo u “hrvatskom kraljevskom Kninu” treba s ljubavlju i ponosom sjetiti prvog hrvatskog predsjednika Faranje Tuđmana zbog njegovih zasluga za hrvatsku samostalnost i slobodu.

– Dva desetljeća nakon odluke Hrvatskog sabora o samostalnosti, naše obveze i odgovornost postale su drukčije, ali glavni cilj je ostao nepromijenjen – razvijanje i jačanje Hrvatske kao europske zemlje zrele demokracije i vladavine prava, društvenog sklada, a to su vrijednosti za koje se zauzimao i Franjo Tuđman i hrvatski branitelji – kazala je Kosor.

Premijerka se zauzela da Spomenik pobjede “Oluja 95” bude “nacionalni simbol samostalne i suverene Republike Hrvatske”. “

– Neka ovo mjesto postane mjesto hodočašća, ponosa i molitve s kojeg ćemo slati poruku da smo znali obraniti suverenitet, mir i dostojanstvo, odnosno sve što je hrvatsko, ali i budućnost svoje djece”, rekla je. Ovaj spomenik je mjesto na kojem su pobrojane sve pobjedničke akcije Oružanih snaga RH u domovinskom ratu kao i imena postrojbi pobjedničke generacije, kazala je.

Naglasivši kako je “Oluja” označila konačnu pobjedu u pravednom obrambenom Domovinskom ratu, premijerka Kosor je rekla: “Slavimo i slavit ćemo Oluju koja je dovela do kraja rata, jer slaveći Oluju slavimo pobjedu i mir”.

– Iz Knina, gdje je poražena velikosrpska Miloševićeva politika poručujem da nikomu nećemo dopustiti revidiranje hrvatske povijesti i diranje u naše svetinje – rekla je premijerka Kosor, dodavši kako je dan kada otkrivamo Spomenik pobjede “poseban dan u Kninu”, jer on označava pobjedu, a nisu sve zemlje, kako je rekla, prošle tako težak put neovisnosti kao što je to morala Hrvatska.

Premijerka Kosor je večeras u Kninu upriličila i primanje za ratne zapovijednike vojno redarstvene operacije “Oluja”.

Predsjednik Josipović je u predvečernjim satima, prije otkrivanja spomenika, skupa s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragom Lovrićem obišao štandove braniteljskih zadruga postavljenih u Kninu u povodu Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja, te 16. obljetnice “Oluje”. Te je štandove danas popodne posjetio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.