Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Josip Radeljak: ‘Pravoslavni popovi mi se rugaju i šalju snimke s Bandićem, Prkom i….’

Autor: Marin Vlahović

Srpska pravoslavna Crkva, nakon katoličke, svakako je najbogatija vjerska institucija u državi. Veliki dio prihoda ostvaruju iznajmljivanjem raznih prostora, a nerijetko se upuštaju i u zamjene nekretnine. Sve je to legitimno, ali Radeljak tvrdi da je izigran prilikom jedne takve zamjene nekretnina. Tvrdi da institucije ne rade svoj posao, te da je Srpska pravoslavna Crkva, izvan domašaja zakona Republike Hrvatske. Drugim riječima, on smatra kako iza svega stoji Milorad Pupovac, po svemu sudeći, najmoćniji političar u Hrvatskoj.

Velika imovina Srpske pravoslavne Crkve

Sav problem, prema Radeljaku, nastao je nakon smrti mitropolita Jovana. U razgovoru za Hrvatski tjednik, Radeljak je o tome rekao sljedeće:

“U Ilici 7 imao sam dva stana koja sam prodao SPC-u i gdje je tada živio stari Mitropolit Jovan, a danas valjda Porifirije Perić. Naime, Spasojević je htio da se prodaja stanova u Ilici odradi što prije, dok je još bivši mitropoliti Jovan bio živ, jer su znali da im stiže novi gazda i da će s njim biti problema. Dogovorio sam se sa Spasojevićem da ćemo mi SPC-u prodati stanove u Ilici za istu cijenu koju smo i za njih platili, bez obzira na to što smo ih renovirali, i u njih uložili, a da oni nama prodaju ove dvije preostale sobice u zajedničkome dijelu stana za isti novac koji su ih kupili. Spasojević je to predložio, potpisao i pečatio crkvenim pečatom. Napravili smo sporazum o dobrosusjedskim odnosima na 14 stranica i ugovor. Tada je uistinu govorio da požurimo i to realiziramo jer stiže mitropolit kojega ni on ne pozna…”

Problemi počeli s novim mitropolitom

Nakon što je stigao Mitropolit Perić, Radeljak tvrdi da su svi prethodni dogovori i ugovori ignorirani, odnosno, novi Mitropolit nije dozvolio Radeljaku da uđe u posjed svoje imovine. Radeljak ide toliko daleko da tvrdi kako mu se pravoslavni svećenici rugaju i šalju video snimke svojih druženja s moćnicima. Spominje Ivu Josipovića, Božu Prku, Dejana Jovića, ali i Milana Bandića. Pokrenuo je tužbe, no zasad nije održana niti jedna sudska rasprava. O pravnim aspektima cijelog slučaja, Radeljak je rekao:

“Podigli smo tužbu s ciljem da se izvrši ugovor koji smo potpisali. Sramotno je da to pred sudom traje dvije godine, a nije održana jedna rasprava. U našoj zgradi žive četiri pravoslavna popa, a njih po logici štiti Pupovac… Sve ove iz SPC-a štiti Pupovac, jer u njegovoj strančici radi, čini mi se, čak 56 osoba, od kojih su naravno i tri supruge pravoslavnih popova koji žive u ovoj zgradi i čije plaće i financiramo iz proračuna. On su ustvari agentura Velike Srbije. To treba reći jasno i glasno.”

Zbog svog privatnog života, bogatstva, ali i svađe sa stanarima i susjedima, Josip Radeljak nije previše simpatičan hrvatskoj javnosti. Javni istupi i retorika kojom se služi, često su neprimjereni javnom govoru i otkrivaju bahate karakterne crte. Sasvim izvjesno je da posjeduje određeni politički i društveni utjecaj, ali u srazu s Miloradom Pupovcem i Srpskom pravoslavnom Crkvom, djeluje nemoćno i frustrirano. Izgleda, kako su od hrvatskih moćnika u državi, moćniji i utjecajniji jedino srpski moćnici u Hrvatskoj. Kako Radeljak ne može ništa protiv Srpske pravoslavne Crkve, tako je i Andrej Plenković apsolutno nemoćan pred svojim političkim partnerom, Miloradom Pupovcem.

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.