Foto: Unsplash, Ilustracija

Još jedna zemlja izbacuje mobitele iz škola: Pogledajte kako stoji Hrvatska

Autor: Dnevno.hr

Engleski ministri potvrdili su kako planiraju zabraniti korištenje mobitela u školama. Naime, objavili su smjernice za sve ravnatelje, prenosi Guardian. Ipak, valja istaknuti da smjernice dopuštaju školama različite načine da implementiraju zabranu, što uključuje opcije od toga da učenici mobitele ostavljaju kod kuće, pa do toga da ih drže u ormarićima ili da im ostani ugašeni.

Prema podacima Ofcoma, 97% 12-godišnjaka ima pametni telefon. Pametni telefoni odvraćaju pažnju učenika, a zbog tolike raširenosti djeca koja ih nemaju mogu biti izvrgnuta ruganju, što stvara pritisak na roditelje, piše Guardian.

Gillian Keegan, ministar obrazovanja, rekao je: “Škole su mjesto gdje djeca uče, a mobiteli im samo odvraćaju pažnju. Dajemo učiteljima alat kojim mogu poboljšati ponašanje učenika, što će im olakšati podučavanje.”

Ilustracija, Foto: Pexels/Pixabay

Sve treba predstaviti učenicima

U smjernicama za nastavnike objašnjeno je da bi pravila o mobitelima trebalo jasno predstaviti učenicima, kao i razloge zašto ih se uvodi. Također se dodaje da učenici učitelje ne bi smjeli vidjeti s mobitelima, osim ako su im potrebni za rad. Podsjećamo, od listopada prošle godine Split se odlučio na potez zabrane mobitela za djecu. Naime, učenicima u osnovnim školama u Splitu zabranjeni su mobiteli, odnosno ne smiju ih koristiti u prostoru svojih škola.

Geoff Barton, glavni tajnik Udruženja ravnatelja škola i fakulteta, rekao je da je količina vremena koje neka djeca provode na mobitelima zabrinjavajuća, ali da su ove smjernice svejedno “nepostojeće rješenje za nepostojeći problem”. Dodao je da je veći problem što djeca toliko vremena na mobitelima provode izvan škole. Većina škola ionako je dopuštala korištenje mobitela samo tijekom odmora ili tijekom za to predviđenih aktivnosti.

Otkriveni tragovi izvanzemaljskog svijeta pod Zemljinim plaštom: Dokazi su nedvojbeni
Također, učenici jedne osnovne škole u Osijeku ovu zabranu također prakticiraju. U Splitu od listopada sve dok traje nastava učenici mobitel moraju imati ugašen u torbi i smiju ga upaliti tek kada napuste prostor škole.  Mobitel se iznimno smije koristiti samo u obrazovne svrhe tijekom sata… Sukob je to dviju pogleda na stvar pa tako oni liberalniji smatraju kako bi učenicima trebalo dozvoliti da se mobiteli koriste jer je u 21. stoljeću teško to izbjeći, drugi stručnjaci smatraju kako bi im trebalo onemogućiti koristiti te tehnologije u školama.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.